Felnőttek a feladathoz

Bízhatunk abban, hogy az érettségit csak a kudarcban reménykedő szabotőrök hozzáállása fertőzte meg.

Csókás Adrienn
2020. 05. 09. 7:00
20200505 Dunaújváros Matematika érettségi a Pannon Oktatási Központ és Magángimnáziumban Fotó: Zsedrovits Enikő ZSE Dunaújvárosi Hírlap Fotó: Zsedrovits Enikő
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa egy dolog a vizsgadrukk. Míg egyesekből extra összpontosítást és várakozáson felüli teljesítményt tud kihozni, másokat teljesen lesokkol, megbénít. Diákok és tanárok talán sosem készültek még ekkora nyomás alatt érettségire. A felnőtté válás első nagy próbatételét békeidőben is jó adag izgalom, szorongás és bizonytalanság előzi meg, de a koronavírus-járvány a szokásosnál jóval nagyobb terhet rakott a végzősök vállára.

Az idei tanév feszültségét nem oldották a várva várt rítusok, elmaradt a hangulatos szerenád, a bolondballagás, a bankett, az osztályok nem búcsúzhattak el méltóképpen az iskolájuktól, nem vonulhattak végig párás szemmel, büszkén a virágokkal feldíszített folyosókon. Sokáig azt sem tudták, leérettségizhetnek-e, s ha igen, milyen körülmények között.

A kormánynak sem volt könnyű dolga, ismét ellendrukkerek szünet nélküli harsogása közepette kellett megtalálnia a legbiztonságosabb megoldást egy életbevágóan fontos kérdésben. A Jobbik minden idők legzűrösebb érettségijét ígérve borzolta a kedélyeket, felelőtlenséggel, hazardírozással vádolva a szervezőket. A baloldal ugyancsak a tanárok és diákok súlyos veszélyeztetését hangoztatva ijesztgette a vizsgázókat. Előkerültek a petíciók is (nem unják még?), sőt a Demokratikus Koalíció kétségbeesésében már azzal provokált, hogy a tartós betegséggel küzdő diákok sem kaptak felmentést az érettségi alól. Miközben valójában senkinek sem kötelező most vizsgáznia, és másról sem szól az idei érettségi, mint az egészségvédelmi óvintézkedésekről.

Értjük mi: nagy volt a nyomás, kevés az idő, uszítani és tiltakozni pedig muszáj. Nem számít, hogy a kormány a legkiválóbb egészségügyi és járványügyi szakemberek által javasolt, lehető legbiztonságosabb forgatókönyvet választotta. Mit nekik a tudósok véleménye, nem bíznak ők senkiben. Az sem számít, hogy a hisztériakeltés csak még jobban megnehezíti a vizsgázók amúgy is nehéz dolgát. Hogy is nevezte az LMP az idei érettségi tervét? Hanyagul összeollózott pánikreakció? Nos, az ellenzék viselkedése valóban az volt. Kétségbeesett kapálózás, ráadásul teljesen felesleges is, hiszen a diákok egyértelművé tették, hogy vizsgázni akarnak, szinte senki nem lépett vissza az érettségitől, és a tanárok is fittyet hánytak a bojkottfelhívásra.

Frusztráló lehet, hogy az érettségi első hete végül minden fennakadás és probléma nélkül, sikeresen lezajlott. 84 ezer diák fegyelmezetten, a szigorú szabályokat betartva, felnőtteket megszégyenítő érettséggel és felelősségtudattal csinálta végig a vizsgaidőszakot. Hiába lenne jó összeölelkezni a hat hete nem látott osztálytársakkal, ők tartják a védőtávolságot, hordják a maszkokat, mert gondolnak a szüleikre, nagyszüleikre, tanáraikra. Orbán Viktor kormányfő tegnap reggel méltatta is a kiváló pedagógusokat, akik szerinte hibátlanul vizsgáztak, és úgy oldották meg ezt a feladatot, mint sehol Európában. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár úgy értékelt: alaptalannak bizonyultak a félelmek, a kormány pedig teljeskörűen biztosítja a védekezéshez szükséges felszereléseket.

Az érettségi vizsga színvonala ebben az évben sem csökkent, és ugyan a fiatalok nem most kapták az évtized legnehezebb tételsorait, ennyi méltányosságot, azt hiszem, bőven megérdemelnek. Fegyelmezett viselkedésük előtt le a kalappal! Teljesen persze csak akkor nyugodhatunk meg, ha két hét elteltével is mindenki egészséges marad. De addig is, joggal reménykedhetünk abban, hogy a 2020-as érettségit egyedül a kudarcban reménykedő szabotőrök hozzáállása fertőzte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.