Csárdás helyett hóra

A Székelyföld autonómiáját elutasító Dan Barnának Fekete-Győr azért rokonszenves, mert a Momentum biztosította őt a támogatásáról.

Pataki Tamás
2020. 12. 07. 5:57
Romania local elections campaign: Nicusor Dan, the sole candidate for Bucharest City Hall by the center-right political forces alliance presents local governance programme
epa08687316 (Save Romania Union) party leader Dan Barna (L), Nicusor Dan (R), the candidate for Bucharest city mayor on behalf of the alliance USR-PLUS and PNL, and Ludovic Orban (C), Romania's premier and the leader of PNL (National Liberal Party), cheer each-other during a campaigning event held on the roof of National Theatre building in Bucharest, Romania, 21 September 2020. Nicusor Dan, 51, is a Romanian activist, mathematician, member of the Chamber of Deputies of Romania and former leader of the Save Romania Union (USR) political party, now the sole candidate of the center-right political forces at the Bucharest City Hall. Local elections were supposed to be held in Romania in early June 2020. As the COVID-19 pandemic emerged and evolved, the Government of Romania posponed the elections to 27 September 2020. EPA/ROBERT GHEMENT Fotó: ROBERT GHEMENT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Déjá vu-szerű időket élünk: a Momentum már majdnem többször elárulta a magyar nemzeti érdeket, mint a románok saját szövetségeseiket a történelem során. A Momentumnak hála a gyalázatos 2004. december 5-i népszavazás után a magyar politikai gyásznapok történetébe december 6-a is bekerült: a nap, amelyen egy budapesti párt már sokadszor nyíltan egy román párt mellett tört lándzsát, ráadásul olyan választáson támogattak román pártot, melyen magyar is indult. Sőt a magyar pártot csak a bejutási küszöb körülire mérték, sikerük kétséges volt, a voksolást pedig roppant bizonytalan helyzetben, egy világjárvány kellős közepén tartották meg. És ezen a választáson még csak RMDSZ-ezni sem lehetett, hisz végre-valahára benőtt az erdélyi magyar fejek lágya, és a magyar pártok együtt indultak a választásokon. De a Momentumnak nem az erdélyi magyarok a testvéreik. Nem bizony, nekik testvérpártjuk van, mégpedig az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség).

Testvérpártjuk ereiben bizonyára ugyanaz a brüsszeli vér folyik, a Momentum elnöke szíve szerint inkább Romániát mentené meg a magyarság helyett.

Csakhogy tisztázzunk valamit: a következetes baklövések, politikai vakság mögött már nem feltételezhetünk puszta naivitást, rossz szándékot vagy absztrakt európai „értékek” iránti rajongást. Mi nem vagyunk hídon tántorgó vakok; meg vagyok győződve arról, hogy az ilyen döntéseik mögött tudatos, idegen érdekek szolgálata áll.

– A pártelnök kollégám, a Momentum elnöke a legszimpatikusabb magyar politikus – mondta Dan Barna, a liberális USR nevű román párt vezetője egy magyar hírportálnak adott interjúban. Már ez is elég ahhoz, hogy gyanakodjunk Fekete-Győr András és a Momentum politikai tevékenységére, ugyanis

ilyen szépen még a Budapestet megszálló román csapatok parancsnoka sem nyilatkozott a megszállt város polgármesteréről.

Dan Barnának – aki különben leszögezte, hogy elutasítja Székelyföld autonómiáját – Fekete-Győr azért annyira rokonszenves fiatalember, merthogy a Momentum biztosította őt a támogatásáról.

– Igen, támogatnak. De nemcsak ők, hanem mások is. Az egész Renew Europe-frakciótól kaptunk üzeneteket, ahogy mi is szoktunk küldeni üzenetet, amikor más államban vannak választások.

Dan Barna említett interjúja szintén a politikai naivitás állatorvosi lovai közé tartozik. A beszélgetés hangulatából, a kérdésekből ugyanaz a naivitás árad, amit eddig a Momentum számlájára írhattunk. Nem értik, hogy a román liberális ab ovo nacionalista, ott ez a fogalom nem válik ketté, nem tűz és víz. Hiába mantrázzák a román politikusok a hangzatos, européer süket dumát, miszerint ők európai úton járnak, jobbközép értékeket képviselnek. Ez a propaganda része, és aki ezt megeszi, arzént zabál. Ne feledjük: Dan Barna Sorost is megvédte, Magyarországon pedig „autoriter tendenciákat” érzékel.

Harminc évvel a fekete március után az erdélyi magyarságot a Trianon-ünnepnappal alázta meg a román parlament. Tény és való, hogy Dan Barna pártja ezt nem szavazta meg, de nem is szavazott ellene. Tartózkodtak, az úgynevezett európai értékek élharcosai hallgatólagosan asszisztáltak a legnagyobb nemzeti kisebbséget vérig sértő törvénytervezethez.

Ám szombaton hiába kerestük volna Fekete-Győrék bátor utcai harcosait a budapesti román nagykövetség előtt, a jelképes 5-i napon. Ők akkoriban országszerte Fidesz-irodákat plakátoltak ki „Kokain, korrupció, képmutatás, ez a Fidesz” feliratokkal. Alighanem egy momentumos bevásárlólistából ihletődtek.

Azt viszont tudjuk, hogy ha kormányra kerül a Momentum testvérpártja, és kiesik a magyar szövetség, akkor Fekete-Győr András csárdás helyett hórát fog ropni – ha már a politikában is a románok húzzák neki a talpalávalót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.