idezojelek

Pénzszag

Soros egy vagyont nyert a mostani árakat és a megugrott keresletet meglovagoló nyugati energiacégekbe való befektetésén.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Érdemes újraolvasni régi interjúkat, mert új értelmet nyernek. Több mint hét éve már, hogy fotelba ültünk Amos Hochsteinnel, az Obama-kormány energiaügyi megbízottjával. Íme, néhány slágvort a szövegből: „nem érti”, mi a haszna a Török Áramlat gázvezetéknek, miközben „vannak lehetőségek a nagyobb függetlenségre”, „nézzük meg, mit tehetünk közösen, szövetségesként ebben az ügyben”, illetve „lehet cseppfolyósított gázt (LNG) is venni, akkor is, ha az országuknak nincs tengeri kijárata”.

 – Nem szabad megengedni, hogy bárki is fegyverként használja az energiát. Ennek véget kell vetni – mondta Hochstein rezzenéstelen arccal és filmszínészekével vetekedően elbűvölő mosollyal.

Ámde nem értettünk a szép szóból, így aztán jött a kevésbé szép. Két napja ébredtünk rá, a („nem érti”) Török Áramlatnak az a fő haszna, hogy télvíz idején is biztosítja Magyarország gázellátását, miközben Nyugat-Európa mélyen ül, mondjuk úgy finomabban, a slamasztikában.

Az energiaárak elszabadultak – kivéve: kinek mit intézett a kormánya –, vállalkozások mennek tönkre, uszodák és múzeumok zárnak be, Európa vezető országának polgárait, a németeket pedig arra készítik fel politikusaik, hogy tartsanak a lakásban pulóvernapokat, zuhanyozzanak rövidebben és mosás helyett szellőztessék a ruháikat.

A spártai télre az EU elhibázott oroszellenes szankciói miatt számíthatunk Európában, ám ezek olyanok – állítják Brüsszelben –, mint a maratonfutás a lábnak, akkor jók, ha fájnak: ezzel segítjük Ukrajnát, ettől bukik meg Putyin, és ettől lesz Oroszország egyetlen hatalmas SZDSZ, egészen Vlagyivosztokig. Vagy ha nem, hát… kisnyúl.

Soros György mindeközben köszöni, jól van. Érző szívű embertársaiként örülünk, hogy a kilencvenharmadik életévét taposó amerikai nyugdíjasnak a nyitott ukrán társadalom iránti elkötelezettsége dacára sem kell majd kucsmában és mamuszban vacognia.

Mint ugyanis kiderült, a tőzsdespekuláns – a liberális nagyszótár szerint: filantróp – legalább egymilliárd dollárt (431 milliárd forintot) zsebelt be azzal, hogy jókor fektetett be a mostani árakat és a megugrott keresletet meglovagoló nyugati energiacégekbe.

A kulcsszó: LNG. De a pénznek nincs (gáz)szaga, ennyiből aztán jövőre még nagyobb leszbikusfesztivált lehet rendezni Budapesten.
Sajnos csak magunkon nevetünk, ha elbagatellizáljuk a kérdést. Sorossal nem az a fő gond, hogy egy helyzet haszonélvezője (mi is örülünk a kétszázötven forint betéti kamatunknak), hanem hogy a Washingtonban hatalmon lévő Demokrata Párt VIP-támogatója, politikájának bennfentes információkhoz hozzáférő csekk-könyves alakítója.

Az „elnök” eközben egy demens szerencsétlen, aki a zakóját nem tudja egyedül felvenni és egy halottat keres a nézőtéren. Az ügyeket a kulisszák mögött intézik a „demokrata illetékesek” – hogy nehogy véletlenül háttérhatalmat emlegessünk.

A minap arról írt a The Wall Street Journal: az amerikai cégek az európai energiaválság nagy nyertesei, a Washington-ellenességgel vagy Putyin-pártisággal szintén nem vádolható The Guardian pedig azon kesergett, a Biden-kormányon úrrá lett energialáz háttérbe szorította a klímavédelmet. Csak nem?!

Történészek dolga lesz, hogy kibogozzák, milyen okok húzódtak meg az ukrajnai háború hátterében, ám annyi szent: az energiaválságot előidéző szankciós politika egyelőre nem buktatta meg Putyint. Európa viszont szenved, miközben az amerikai befektetők degeszre keresik magukat. Soros ráadásul – akkor hatásos a pofon, ha párban jön – a társadalmunk felforgatására használja a dollárokat. Hochstein a máról beszélt, és nem is különösebben köntörfalazott.

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA/Murizio Gambarini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A baloldal elvenné a tanárok pénzét

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

A WEF az egyik legnagyobb veszély

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Elegünk van a sokszorosan leszerepelt politikai szereplőkből!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Miért hanyatlik a kereszténység?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.