idezojelek

Zászló a nagykövetségen

Nehéz azt a nagykövetségi szivárványos zászlót elfelejteni. Szerencsére – ha jól értelmezem – a CPAC másféle üzenetet fogalmaz meg a világ népeinek.

Cikk kép: undefined

Hogy az amerikai polgárok számtalan szempont alapján választják meg elnökeiket, régi igazság. Legutóbb valamiért Joe Bidenről gondolták úgy, hogy remek karmester lesz. Hogy Biden elnök mindezekről mit tud, egyáltalán képes-e felfogni a dolgok súlyát, s hogy bármiféle értelemben ura lenne-e a saját helyzetének, felettébb kétséges. Ámokfutását elnézve abban sem vagyok biztos, hogy a hátralévő időben felülemelkedik önmagán és a hozott, örökölt, kialakult erkölcsi csődtömegen.

Mondhatnánk erre, hogy tetszettek volna jobb elnököt választani. A megoldás akkor, az elnökválasztás idején Donald Trump lett volna, akit soha nem tapasztalt indulatokkal igyekezett simára gyalulni a baloldali hatalmi gépezet. Mielőtt azonban ítélkeznénk Trump felett, gondoljunk arra, mennyivel békésebb, észszerűbb és igazságosabb volt az ő idejében az amerikai jelenlét a világban. Hogy aztán átadja helyét a klasszikus birodalmi szervezkedésnek, a más államok, népek érdekeit a szőnyeg alá söprésnek, az esztelen háborús retorikának, majd valóságnak. Jelenleg sajnos arról kell szólnunk, hogy a Föld nevű bolygón újra nukleáris fenyegetettséget idéznek elő azok, akiknek esküjük szerint a saját hazájukat, nemzetüket kellene óvniuk. Igen, mondjuk ki: az orosz–ukrán háború kitörésében, elharapózásában döntő szerepe lehet annak, hogy a baloldali amerikai államvezetés egyáltalán nem úgy reagált a döntő pillanatokban, ahogyan reagálnia kellett volna.

Nemcsak mi látjuk így, de amerikai republikánus barátaink, szövetségeseink is. A Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) éppen efféle kérdésekről esett szó. A rendezvényen Szánthó Miklós révén a magyar jobboldal is képviseltette magát. S hogy milyen nagy a baj a világban, pontosan jelzi, hogy a családpolitikáról, az egyneműek közötti szexualitásról, a múlt eltörléséről lassan több szó esik, mint „közönséges” politikai, közéleti ügyekről.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt tartunk ma, ide jutott a nyugati civilizáció: ma már az őszinte szó kimondása is botrányként hathat, a normális és a nem normális közötti különbségtételt pedig intézményesen üldözi a modern inkvizíció. Szerencsére a nemzeti, konzervatív oldalnak akad válasza az elszabadult indulatokra, és őszintén bízunk benne, hogy a legközelebbi amerikai elnökválasztáson Trump, DeSantis vagy bármelyik alkalmas republikánus jelölt nyeri el a választók bizalmát.

Amikor legutóbb Szarajevóban jártam, elnézegettem a délszláv háború nyomait. A város csinosodik, szépül, de a golyók még ott vannak az épületekben, a muszlimok, szerbek és horvátok pedig nem élnek úgy együtt, ahogyan valaha, még a jugoszláv időkben. Ebbe a posztháborús térségbe új igéivel időközben megérkezett az Egyesült Államok is. Ha az ember villamossal elhalad a szarajevói amerikai nagykövetség mellett, az első, amire felfigyel, a messziről is jól látható szivárványos zászló. Merthogy a demokrata adminisztráció ezt függesztette ki, ezt üzeni Bosznia-Hercegovina népeinek. A vérontás földjére ezzel az üzenettel tör be a világ vezető nagyhatalma. Ők állami akaratként a deviancia jogát és diadalát hirdetik, de nemcsak ott, mindenhol, ahol jelen vannak.

Nehéz azt a nagykövetségi szivárványos zászlót elfelejteni. Szerencsére – ha jól értelmezem – a CPAC másféle üzenetet fogalmaz meg a világ népeinek. Gyakorlatilag a nyugati civilizáció sorsa áll vagy bukik azon, hogy a következő évtizedekben mit kapunk onnan, a tengerentúlról. Inkább érkezzen jó szó, innováció, tudás, partnerség, ne pedig bennünket elhomályosító, eltiporni szándékozó birodalmi politika. Ezért küzdünk együtt, amerikaiak és magyarok, nyugatiak és keletiek, mindenféle emberek, akik közösségi jövőt szeretnének, nem lassú pusztulást.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) a Maryland állambeli National Harborban 2023. március 4-én. A konferenciát évenként megrendezi az Amerikai Konzervatív Unió befolyásos republikánus, konzervatív politikusok és értelmiségiek részvételével (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.