Céltalanul

Az Európai Néppárt valaha a kereszténydemokrácia képviselője volt, ma semmit se képvisel.

2020. 12. 17. 5:59
DEUTSCH Tams
Strasbourg, 2019. július 15. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselõje az Európai Néppárt képviselõcsoportjának ülésén az Európai Parlamentben (EP) Strasbourgban 2019. július 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hét alatt nagyjából négy különböző forgatókönyv alapján szavazott volna az Európai Parlamentben ülő Európai Néppárt-frakció arról, hogy Deutsch Tamás a testület tagja maradjon-e vagy sem. Naponta változott a felállás, a folyosói pletykák terjedtek, a hazai ellenzék hirtelen megtalálta önmaga néppárti énjét, s gyorsan dicsérni kezdte a szerintük valódi konzervatívokat. Mert az lett volna a cél, hogy az acélosabb napokat is megélt Európai Parlament egyik frakciója üssön egyet a szabadon választott magyar képviselőn. De végül a cél eltűnt, s egyszerűen káosz uralkodott el a csoportban.

Ez nem csoda, hiszen az ideológiamentes ideológiai csoport felépítése tényleg nehéz feladat. Az Európai Néppárt valaha a kereszténydemokrácia képviselője volt, ma semmit se képvisel, csak a jogállamot meg a demokráciát, ezek olyan hívószavak, mint a klímaváltozás meg az együttműködés fontossága. Az ördög pedig a részletekben bújik meg, ugyanis ne feledjük, amikor az Európai Tanács tagjai elfogadják a büdzsé tervezetét, akkor az Európai Parlament utólag ráteszi a pecsétjét a megállapodásra, s utóbbi közösség úgy érzi, csak szavazó-hitelesítő gépezetté alacsonyítja őket az állam- és kormányfőket tömörítő testület. Befolyást akarnak maguknak, azaz szükség esetén elkaszálni azt a kompromisszumot, amelyet a saját országaik megalkottak. Az Európai Egyesült Államok víziójában persze a parlament lenne a döntéshozás területe, de ez itt az Európai Unió, amelyben a tagállamok erős jogosítványokkal bírnak, így a parlament inkább arról szól, hogy az örökös megszólalóemberek milyen szavakkal tudják ostorozni azokat, akik nem tetszenek nekik. De döntést nem hoznak, inkább tárgyalgatnak, frakciókra oszlanak, vitáznak, s önnön fontosságukat nézik a tükörben.

Az Európai Parlament liberálisai – márpedig belőlük valóban nagyon sok van, még a konzervatívok legnagyobb része is az – hangsúlyozzák értékelvű beállítottságukat és európai tudatukat, ezzel egy időben pedig saját nemzeti csoportjukban pusmognak, hogy politikailag mi lenne a megfelelő döntés. A mindig lelkesen támadó kicsiket, a svédeket és a finneket felhasználják a nagyok, a németek, a franciák, a spanyolok, az olaszok. A tagállami szinten rendeződő frakció dönti el, hogy az országának mi az érdeke, megszorítani egy kicsit a magyarokat vagy engedni, szeretnék-e, ha a magyarok az Európai Tanácsban aratott sikert követően a parlamentben is győzzenek. A valóságban minden egyes állam a saját céljai érdekében használja fel az EP-t, s eljátssza a független és européer, demokratikus és klímaféltő politikai erőt, hiszen jelenleg ez fizet a legjobban. A teljesen céltalan, de anyagilag nagyon jövedelmező pártcsalád – amely saját értékeit fontosnak tartja, de megfogalmazni nem tudja – nekiront valamely tagjának, hogy példát statuáljon, de persze amolyan euró­paiasan, tehát nem derül ki, mi is volt a cél. Az se egyértelmű, kit akar elrettenteni a jövendő renitenskedéstől a család, s vajon a párt felső vezeté­sében ki tárgyal a folyosón a túlságosan is fontos Fidesszel, amely lehet ugyan nemszeretem szövetségese az érték nélküli társaságnak, de túlságosan is stabil és túlságosan is sikeres. Hovatovább az is lehet, hogy Orbán Viktor diplomáciai határozottsága a költségvetés ügyé­ben meghatározza azt az utat, amelyen az Európai Uniónak haladnia kellene, ha sikeres és erős akar lenni. A szegény svéd és finn szabadcsapatokat küldözgető nagyfiúk pedig azt vehetik észre, hogy mégis van cél és van értelme a közös munkának, ha meg tudjuk mondani, mit akarunk és kik vagyunk. De ők akkor már úton lesznek a jelentéktelenség felé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.