Igazságosztó

Zavaros, a valósággal és az igazsággal most is hadilábon álló beszédet mondott szombaton Gyurcsány Ferenc.

2021. 02. 15. 6:00
null
Gyurcsány Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zavaros, a valósággal és az igazsággal most is hadilábon álló beszédet mondott szombaton Gyurcsány Ferenc. A baloldal vezérének, a Demokratikus Koalíció elnökének produkciójában keveredett a Mikroszkóp Színpad szilveszteri kabaréja, a szabálysértéseivel végül az internetre költöző Klubrádió örökzöld Beszéljük meg! című műsora és természetesen politikatörténeti szempontból önmaga eddigi legnagyobb teljesítménye, a 2006-os őszödi hazugságbeszéd. Biztos, ami biztos, az egész magyar jobboldali közösséget kioktatta hazafiságból, majd éles fordulattal arról értekezett, hogy globális megoldásokra van szükség. Úgy fogalmazott, hogy „a mai magyar jobboldal szerint a politika alfája és ómegája a nemzeti közösség” (mi más lenne?). Majd már-már keleti bölcsességként hozzátette: „Ennél több és bonyolultabb a politika.” A baloldali összefogást is mint új találmányt mutatta be, miközben 2014-ben a balliberális szövetség egyszer már csúfos vereséget szenvedett. A „hazafias kötelességük” újra felismeréséhez az kellett, hogy a Vona Gábor által lelkét vesztett Jobbik pincsikutyaként csaholjon együtt az Apró-villa fura urával. Gyurcsány a „normalitás helyreállítása” jegyében jól kiosztotta a nyugati és keleti keresztény egyházakat is, felszólítva őket, hogy haladjanak a korral, és végre fogadják már el a magzatgyilkosságot, a szivárványos új társadalmakat és szószólóikat, ami nélkül – és itt jön az újabb logikai bukfenc – ki fognak ürülni a templomok, de legalábbis nem telnek meg újra. Azon pedig már meg sem lepődünk, hogy újfent a remény megtestesülésének nevezte a 79 éves Joe Biden elnökké választását, ami kicsit emlékeztet a Szovjetunió lejtmenete, a késő brezsnyevi pangás mentális és fizikai kísérő jelenségeire Made in USA felirattal.

Gyurcsány a szombati online évértékelőjén a legnagyobbat a koronavírus-világjárvány kapcsán alkotta. Kiderült: a lényegében távkapcsolatban élő Gyurcsánynak – Dobrev Klára Brüsszelben politizál, néha-néha hazaszól – hiányzik az érintés, a gesztusok, a közelség, az emberi kapcsolatok. Ráadásul ezt a problémáját milliókra vetítette ki. A lelki és érzelmi mélység után aztán az őszödi (i)gazságosztó elszabadult. Krekó Péter után szabadon közölte, hogy a járvány politikai kérdés, ügy, vitaalap, amit a baloldalnak használnia kell. A különböző oltóanyagok és az azokat engedélyező magyar szakemberek kapcsán korábban kételyeket ébresztő politikus kijelentette: az a felelős magatartás és a DK mindenkinek azt javasolja, hogy oltassa be magát. Az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyaga eddig szó szerint vörös posztó volt a posztkommunista milliárdos szemé­ben, de láss csodát, szombatra már nem volt számára politikai kérdés, hogy hol gyártott vakcinát érdemes elfogadni. – Lehet az az orosz vagy a kínai is, ha engedélyezték Európában – nyomatékosította korábbi önmagához képest meglepően megengedően.

Azonban hiába engedélyezte több nemzeti hatóság is az orosz oltóanyagot, és a visszajelzések is jók az azt használók részéről, egy nappal Gyurcsány igazságosztása után öt fővárosi kerület DK-s polgármestere levélben kérte Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől, hogy az általuk vezetett kerületekben csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltsanak. Mint tudjuk, eddig csak nyugati szereket hagyott jóvá csigalassúsággal az EMA, ráadásul azokból a leszerződött mennyiséget sem kapják meg időre tagállamok. Hogy is fogalmazott Krekó Péter baloldali megmondóember tavaly decemberben a Politicóban? „A tét magas. Ha aláásod az emberek hajlandóságát arra, hogy beoltassák magukat, [Orbán Viktornak] kell viselnie a politikai következményeket.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.