KO Iowában

A demokrata oldal és az amerikai sajtó nagy része az első perctől kezdve teli torokból kiabálja, hogy az amerikai elnök alkalmatlan a hivatalára, egyelőre nem körvonalazódik, ki kelhetne birokra vele.

2020. 02. 06. 6:00
US President Donald J. Trump addresses Future Farmers of Amereica
Donald Trump hamarosan az antiszemita támadás helyszínére látogat Fotó: MTI/EPA/JUSTIN CASTERLINE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak, aki közelről követi az amerikai politikát, kitörölhetetlenül az emlékezetébe vésődött az a floridai kép, amelyen majd kiesik egy számlálóbiztos szeme, úgy vizsgálja a lyukkártyát. A felvétel még a 2000-es elnökválasztáson készült, amelyet végül George W. Bush nyert Al Gore ellenében. Legalábbis az amerikai legfelső bíróság szerint, ugyanis végső soron a talárosok döntötték el az egymillió dolláros kérdést, mert olyan szoros lett a floridai eredmény, számos voksot nem is tudtak helyesen kiértékelni.

Hogy Iowára is emlékezni fogunk-e húsz év múlva, azt egyelőre nem tudhatjuk, most mindenesetre a demokraták jelölőgyűlési fiaskójától hangos a világsajtó. Míg a republikánus Donald Trump 97 százalékos eredménnyel pipálhatta ki az iowai megméretést, ellenfelei e sorok írásáig még a leadott voksokat is képtelenek voltak összeszámolni, a háborgó demokrata indulók pedig továbbálltak New Hampshire-be, hogy a jövő heti előválasztás előtt kampányoljanak.

A 2000-es blamázs idején a Kremlben már épp megmelegedett Putyin elnök leckéztette az amerikaikat, felajánlva az orosz segítséget egy választás megfelelő lebonyolításához. Most a republikánusok kacagnak az ellentáboron, amely 2016 után feltette a lemezt az orosz választási beavatkozásról, és sokáig fent is tartotta a lejátszón.

A technikai KO – amelyért egy nem megfelelően tesztelt applikáció a ludas – csak a dolog egyik fele. A lényegesebb az: vajon ki lehet az az ember, aki legyőzheti novemberben Donald Trumpot? Miközben a demokrata oldal és az amerikai sajtó nagy része az első perctől kezdve teli torokból kiabálja, hogy az elnök alkalmatlan a hivatalára, egyelőre nem körvonalazódik, ki kelhetne birokra vele.

Országosan az időnként már a pontos kifejezést keresgélő Joe Biden a legnépszerűbb. Ő nyolc évig volt Barack Obama alelnöke – bajos lenne a megújulás reklámarcaként beállítani. Ott van Bernie Sanders is, akinek szintén nem szolgál tökéletesen az egészsége, de nagyobb baj vele, hogy európai típusú szocialista, aki balszerencséjére nem egy dániai választáson indul. Elizabeth Warren szenátornő kiválóan érzi magát a legfrissebb hírek szerint, és nagy jóindulattal számolva – mint az kiderült – néhány csepp indián vér is csörgedezik az ereiben. A kérdés csak az, hogyan lesz belőle a nyárra demokrata elnökjelölt. A vezető iowai lap, a Des Moines Register és a The New York Times szerint tökéletesen alkalmas ugyan a Fehér Házra, de ennél azért alighanem többre lesz szüksége. Rajthoz állt még – sőt Iowában nagyon is megmutatta magát – Pete Buttigieg, egy máltai felmenőkkel büszkélkedő fiatalember. Nagyon értelmes fickó. De homoszexuális, ami elriaszt pár tízmillió embert, több idegen nyelven beszél, ami Amerikában legalábbis – kis túlzással – a fizetett kém szinonimája, ezenkívül nem több, mint egy indianai középváros volt polgármestere. Ennél azért fajsúlyosabb múltra lenne szükség az elnökválasztás megnyeréséhez. Trump óta már nem feltétlenül politikai múltra – hiszen az neki sem volt –, de valamire, legalább egy belőtt séróra, karizmára, ami tíz- és tízmilliókat nyűgözhet le.

A demokraták rosszul állnak. Már Soros György is rettenetesen aggódik – és a maga szempontjából ebben igaza is van –; szerinte a világ sorsáról dönt a 2020-as választás, a Facebook pedig Trumpnak gazsulál. Ha a milliárdos végignéz a demokraták csapatán, lát egy kiszolgált Obama-helyettest, egy ugyancsak kiérdemesült szocialistát, egy nyomelemekben indián asszonyt és egy kölyökképű indianai expolgit. A fejéhez kap: Uramisten, könnyebb volt bedönteni az angol fontot, mint belőlük összerakni egy frankó jelöltet!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.