Keresés
Magyar Nemzet
2019. április 20., szombat, Tivadar napja
A Helyzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/lakmuszpapir-6741146/

Lakmuszpapír

Tessék megkapaszkodni, bődületesen nagy szám következik: mintegy 25 ezermilliárd forint értékű megrendelésállománya van a magyarországi építőiparnak a következő öt évre. Ez jóval nagyobb összeg, mint amennyi az oly sokszor emlegetett európai uniós támogatási keret, amely a 2014–2020-as fejlesztési időszakra kilencezermilliárd forintot jelent.

Az építőipar az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazattá erősödött az elmúlt néhány évben. Volt honnan visszakapaszkodni, a Gyurcsány-kormány megszorításai 2006-ban indították el a lejtmenetet, amelyet a válság tovább súlyosbított. Abban az időszakban pénz híján eltűnt a kereslet, sem állami, sem magánberuházásokra nem lehetett számítani. A vállalkozók nem tudták megtartani embereiket, akik közül többen vették a kalapjukat és külföldre távoztak. Olyan mértékűvé vált a leépülés, hogy már akkor arról beszélt a szakma, ha egyszer újra szárnyra kap az ágazat, akkor nem lesz kinek malteroskanalat a kezébe adni. Ez majdhogynem így is lett.

Az építőipar ma már kiugróan teljesít, februárban a termelés növekedése éves összevetésben elérte a 48 százalékot. Erre évtizedek óta nem volt példa. Az állami és a magánszektor megrendeléseiből sincs hiány. Mindehhez több kormányzati intézkedés jelentős segítséget ad. Ilyen a családi otthonteremtési kedvezmény, az ötszázalékos áfakulcs vagy éppen a vállalatok technológiai korszerűsítését célzó támogatás. Aki nem építkezik, az is tapasztalhatja, hogy épül az ország. Ha sétálunk az utcán, ha kinézünk az autó vagy a vonat ablakából, szinte biztosan feltűnnek a magasban a toronydaruk a nagyobb városokban, de a kisebb településeken is sorra épülnek a családi házak.

Az építőipar olyan, mint a lakmuszpapír. Pontosan megmutatja, milyen állapotban van az adott ország gazdasága. Ha konjunktúra van, akkor az ágazat is erősödik, míg ellenkező esetben gyorsan elkezdődik a visszaesés. A kormány több szempontból is jól döntött, amikor rábökött erre a területre. Az építőipar felfutása ugyanis jelentős lendületet ad a belső piacnak. Így több lábon tud állni a magyar gazdaság, amely erősen exportközpontú. Életre keltek a terület vállalkozásai, bővül a foglalkoztatás, növekszik a GDP. Másfelől olyan programokkal társulnak a kedvezmények, amelyek támogatják a családok gyermekvállalását. Hátradőlni azonban nem lehet. Ahhoz, hogy az eredmények tartósak legyenek, megoldást kell találni a munkaerőhiányra. Ez ugyanis gond, még akkor is, ha nem olyan nagy probléma, mint a munkanélküliség.

A jó munkaerőt kétféle úton lehet csatasorba állítani. Aki kiment külföldre, azt haza kell csábítani, míg itthon gondoskodni kell az utánpótlásról. Jó hír, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy Magyarországon keresik meg a kenyérre valót. A kerítés ugyanis Nyugat-Európában sincs kolbászból. Lapunk hasábjain is olvasható volt, hogy milyen körülményekkel találkoztak Németországban és Angliában hazánkfiai. Egyik hónapról a másikra ott sem lehet meggazdagodni, jelentősebb összeget legfeljebb az tud megspórolni, aki úgy él, mint egy aszkéta. Bár a bérek még mindig magasabbak kint, mint itthon, Magyarországnak mégsem a német keresetekkel kell versenyeznie. Annyi pénzt kell adni, amennyi elég a tisztes megélhetésre. Erre teremthet lehetőséget az elmúlt években tapasztalható béremelkedés. A képzésben pedig valóban érdemes követni a német mintát, ahogy azt az építőipari szakszövetség javasolja.

Most az a szerencsés helyzet is előállt, hogy a szakma érdekképviseletei és a kormányzat között eredményes az együttműködés. Van miért összefogni, aki ugyanis nem épít, az rombol.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Négyet rúgott a Fradi a Mol Vidinek
Óriási lépést tett a Ferencváros a harmincadik magyar bajnoki címe felé, mert a Groupama Arénában 4-1-re verte meg a Mol Vidi csapatát.

Poszt-trauma

Meg kell állítani Orbánékat!
Ismét húsvétkor támadt a Deutsche Welle.

Poszt-trauma

Bősz Anett megrendítő üzenetet küldött
Megszólalt a törpepárt arca.

Poszt-trauma

Gyorsítóval tömi az ENSZ a görög banki alkalmazottakat?
Más magyarázat nincs.

Poszt-trauma

A robbantások országa
Hajmeresztő adatok láttak napvilágot.

Aktuális

Erdő Péter: Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság
Lehet, hogy a kereszténység elleni erőszak és gyűlöletkeltés aggodalommal tölt el minket, de a szívünk mégis tele van reménnyel és örömmel – fogalmazott az esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján.

Fricz Tamás blogja

Kedves Tóth Bertalan, ön miért nem mond igazat?
Ha egyetlen idézetet fel tud mutatni az elnök elvtárs az elmúlt időszakból vezető kormánypárti politikusoktól, amelyben kijelentik, hogy cél az unióból való távozás, akkor álljon elő vele.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.