Megelőző szerelés

Ha idejében születnek a megfelelő döntések, akkor kevesebb pénzből jóval nagyobb eredményt lehet felmutatni, mint ha vesztes pozícióból próbálnák a bajt elhárítani.

2019. 06. 01. 7:00
null
Debrecen, 2019. május 24. Ütemterv szerint halad, a 20% készültségnél tartó kivitelezés a debreceni Nagyerdei Strand építkezésén. A 8.5 milliárdos költségvetésû komplexum 2020 tavaszára készül el, akkor 5700 négyzetméteres vízfelület várja a vendégeket 15 medencében. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

13+1. Ez most nem egy totószelvény. Ennyi pontból áll a kormány csütörtökön ismertetett gazdaságvédelmi akcióterve. Ha egy ország gazdasága szilárd alapokon nyugszik, akkor a növekedésnek is tartós a kifutása. Akkor nem szökken szárba az a gondolat, miszerint most ugyan gyorsulópályán suhanunk, de hamarosan zsákutcába futunk.

A magyar gazdaság olyan mértékben nő, hogy maga mögé utasítja az összes tagállamot. A cél az, hogy az unió bővülésének átlagát hosszú távon is legalább kétszeresen meghaladjuk. Máskülönben csak ábrándozhatunk a felzárkózásról. Abban pedig nem lehet bízni, hogy a külső körülmények mindig kedvezőek maradnak.

A nemzetközi vizek felett gyűlnek a viharfelhők. Szélesedik a vámháború, senki nem tudja, milyen további következményekkel jár a brexit, míg a járműipart alapjai­ban rengette meg a dízelbotrány, amit több ország gazdasága is megérezhet. Európa motorja szervizelésre szorul, mert a kontinens lemaradóban van a versenyben. Az innováció területén csak kullog az Egyesült Államok és Kína után. És ha ez nem lenne elég, a migrációs hullám olyannyira nem csengett le, hogy a végét sem látja senki.

Az unió bürokratái ehhez képest az elmúlt években struccpolitikát folytattak. Mellébeszélésre, aktatologatásra, a fősodortól eltérő politikát folytató kormányok gyomrozására bőven jutott energia, de a valós problémák megoldására nem. Fej a homokban, miközben minden recseg és ropog körülöttük. Azaz: körülöttünk, mert ennek az előadásnak mi sem a nézői vagyunk. Korántsem mindegy, hogy milyen döntések születnek Brüsszelben. Nem mindegy, hogyan alakul a sakkjátszma a mostani választások után. Van, amire a magyar kormánynak is van befolyása és van, amire nincs. Arra például mindenképpen van, hogy az ország gazdaságát tovább erősítse, és felkészüljön a szűkebb esztendőkre.

Sokan mondják, hogy az egészségügyben a megelőzés a nyerő mező. Ez igaz a gazdasági, pénzügyi folyamatokra is. Ha idejében születnek a megfelelő döntések, akkor kevesebb pénzből jóval nagyobb eredményt lehet felmutatni, mint ha vesztes pozícióból próbálnák a bajt elhárítani. Lásd a 2008–2009-es időszakot, amikor a nemzetközi hitelezők gigakölcsönéből és a lakosság kifosztásából tartotta vissza az államcsődtől az országot a balliberális vezetés. Ilyen helyzettől most akkor sem kellene tartani, ha újabb válság gyűrűzne be az országba.

Attól viszont igen, hogy a felzárkózás üteme lassulna. Ezért született meg a gazdaságvédelmi akcióterv, amely a belső motoroknak biztosítja a kellő üzemanyagot. Ezt a célt szolgálják az adócsökkentések, az egyszerűsítések és a kedvezmények a többi intézkedéssel együtt. Az akcióterv olyan területeken ad nagyobb mozgásteret, amelyek jelentősen segítik a gazdasági növekedést.

Érdemes hangsúlyozni: az eredmények megőrzésére, valamint a bővülés további ösztönzésére úgy adódik lehetőség, hogy nem kerül veszélybe a pénzügyi egyensúly. Sőt jövőre az ideinél is alacsonyabb hiánnyal számol a 2020-as költségvetés. A franciák, a belgák vagy éppen az olaszok csak szeretnék, ha ilyen stabil államháztartással büszkélkedhetnének. Ezek az országok ugyanis túlzottdeficit-eljárással nézhetnek szembe a pénzügyi helyzetük romlása miatt.

Magyarországon már a közbeszédből is kikopott a megszorítás és a túlzottdeficit-eljárás. Ezek helyett kimagasló növekedésről, évek óta kézben tartott költségvetésről, rekordokat döntő foglalkoztatásról és alacsony munkanélküliségről lehet beszélni. Ez többet ér egy nyertes 13+1-es totószelvénynél is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.