Megkezdődött Molnár Csaba ügyének tárgyalása

A Fővárosi Bíróság megkezdte Molnár Csaba rendőr alezredes, a brókerbotrány korábbi főnyomozója és két társa ügyének tárgyalását - jelenti a HavariaPress. A vád mindhármuk esetében vesztegetés, Molnár Csabát emellett azonban hivatali visszaélés és államtitoksértés miatt is vádolják.

MNO
2004. 12. 08. 15:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vád szerint Molnár pénzváltóknak tartott előadások során ismerkedett meg két vádlott-társával, akik szintén pénzváltással foglalkoztak. A nyomozás adatai szerint egyikük, a főnöke utasítására egyre intenzívebbé tette a kapcsolatot Molnárral, s amikor arról értesültek, hogy az őket ügynökként foglalkoztató Volksbank – amely pénzmosás gyanúja miatti belső vizsgálatot indított – szerződést kíván bontani velük, a közbenjárását kérték. 2003. augusztus 20-án egy benzinkúthoz hívták a főnyomozót, majd ajándékot adtak át neki, hogy így próbálják rávenni: igyekezzék más döntésre bírni a bankot.

Molnár Csaba az ajándékot elfogadta, és a találkozót követő napon fel is hívta a pénzintézetet, soron kívüli találkozót kérve annak vezetőitől. A benzinkútnál átadott csomagban egyébként egy körülbelül háromezer forint értékű karkötő, két kis fatárgy és néhány sütemény volt. Molnár mindemellett – a nyomozás megállapításai szerint – tájékoztatta pénzváltó ismerősét egy, az osztályához érkezett, pénzmosásról szóló bejelentésről is. A harmadrendű vádlott testvére ugyanis szintén pénzváltót üzemeltetett, de ő a K&H-nak volt ügynöke, és ellene az ő bankja tett bejelentést pénzmosás gyanúja miatt. Molnár a jelentésekből megtudta, hogy 2003 nyarán összesen 260 millió forint értékű angol fontot váltottak a cégnél. Molnár 2003. október 22-én figyelmeztette a másod- és harmadrendű vádlottat, hogy ezúttal túlzásba estek. A vádirat szerint így a nyomozó államtitoksértést is elkövetett, bár épp ő maga volt az, aki a beérkezett jelentést titkosította.

Molnár azzal védekezett, hogy rengeteg munkája volt az adott időszakban, és emiatt történhetett meg az, hogy figyelmetlenségében indokolatlanul minősítette államtitoknak az adott cégről érkezett bejelentéseket. A bíróság úgy ítélte, hogy az államtitokká nyilvánítás nem volt feltétlenül indokolatlan, ezért nem ejtik ezt a vádpontot.
A védelem azzal indokolta Molnár kapcsolattartását a másod- és harmadrendű vádlottal, hogy – munkaköréből adódóan – szüksége volt olyan kapcsolatok kiépítésére, amelyek későbbi információszerzését segíthették. A védelem kérte továbbá, hogy – bizonyos, esetleg elhangzó információk védelme érdekében – zárt ajtók mögött folytassák a tárgyalást. A bíróság ezt elutasította, azzal a kitétellel, hogy amint ilyen adatok, információk felmerülhetnek, abban az esetben maga zárja majd ki a nyilvánosságot.

Molnár Csaba szabadlábon védekezhet, a másik két vádlott viszont – más ügyekből kifolyólag – előzetes letartóztatásban, illetve háziőrizetben van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.