Görgey magyarázkodik – kiderült: nincs is tanulmány

Egyre több az ellentmondás és a kérdőjel Görgey Gábor író, volt kulturális miniszter egykori, állítólagosan „színvonalas tanácsadói munkássága, az általa készített tanulmány(ok) létezése és a mindezekért megkapott összeg körül.

Ottlik Judit
2005. 01. 11. 10:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görgey Gábor, író-politikus kormányzati főtanácsadói megbízásával kapcsolatban Halász János (Fidesz) intézett írásbeli kérdést ez év elején Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz, aki helyett Kiss Péter kancelláriaminiszter válaszolt. Szerinte Görgey „színvonalas tanácsokkal segítette a kormányzati munkát kulturális kérdésekben” – többek közt „figyelemmel kísérte és véleményezte az épülő Hagyományok Háza helyzetét”, valamint „intézkedett Marton László Kossuth-díjas szobrászművész ügyében, aki szobrot ajánlott fel a belga királyi párnak”, illetve „véleményt készített a Millenáris Park további méltó működtetésének feltételeiről”. Az ügy egyik pikantériája, hogy a három, állítólag konkrét eset egyikéről, nevezetesen Marton László szobrának Belgiumba történő juttatásáról magának a házastársnak, Marton Lászlónénak sincsen tudomása – derül ki a mai Magyar Hírlapból.

Görgey, aki Medgyessy Péter után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök munkáját segítette, mint kulturális főtanácsadó, a Hírlapnak adott nyilatkozatában cáfolta, hogy hétmillió forintot vett volna fel, s azt sem egy összegben tette. Az egykori kultuszminiszter kijelentette, a Miniszterelnöki Hivatal által juttatott összeg havi járandósága volt, mely nem éri el a sajtóban megjelent összeget, a hétmillió forintot.
A mai Nap-keltében Görgey már egyenesen provokációnak nevezte a Fidesz által ellene folytatott hadjáratot, s a felfokozott érdeklődést állítólagos tanulmánya ügyében, mely elmondása szerint nem is létezik. A tanácsadó a reggeli televíziós műsorban ugyanakkor már elismerte: valóban hétmillió forintot vett fel 2003 júniusában kezdett tevékenységéért.

A Magyar Nemzet a napokban adta hírül, hogy Görgey Gábor volt kultuszminiszter – aki a Medgyessy-kormány megalakulása után egy évvel közölte, hogy csak egy évre vállalta a miniszterséget – 2004. december 31-ig mint kulturális főtanácsadó hétmillió forintot tehetett zsebre „diszkrét segítségéért” a Miniszterelnöki Hivataltól (MEH). A kormány számára készített anyagokat titkossá nyilvánították. Sági József fideszes országgyűlési képviselő Kiss Péter kancelláriaminiszterhez napokban eljuttatott levelében jelezte; személyes betekintést kér a húsz évre titkosított, Görgey Gábor által készített dokumentumokba. Az ellenzéki képviselő Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontjára hivatkozva – miszerint az alkotmányos alapjog korlátozásának elfogadhatatlan módja, hogy a kormányzati döntés meghozatala után húsz évre titkosítják ezeket a dokumentumokat – azt kéri a kancelláriaminisztertől, hogy január 13-án tegye lehetővé számára az anyagok áttanulmányozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.