időjárás 27°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Anglia: iskola-bezárási tervek a madárinfluenza miatt

MNO
2006.04.10. 08:56

Az angliai kormányzat egy tervezetett készített az iskolák bezárásáról egy lehetséges madárinfluenza-járvány kitörésének esetére – tudatta az Objektív Hírügynökséggel az Rsoe.

Az egészségügyi vezetés szerint bölcs döntés lehetne bezárni az iskolákat egy esetleges járvány esetén, amennyiben a vírus emberről emberre is terjedne. A tervezet kitér arra is, hogy a szolgálaton kívüli tűzoltókat és a nyugdíjas teherautósofőröket is be kellene vonni a lakosság ellátásába és a szállítási feladatokba egy járvány esetén. A kormányzat felkészíti a nagy élelmiszergyártó cégeket is.

A kormányzat tart attól, hogy hat hónapon belül országos járvány lehet. A dokumentum azt megelőzően készült, hogy Skóciában felfedezték az első H5N1 vírus miatt elpusztult hattyút. Időközben Sir Liam Donaldson azt mondta, hogy egy járvány közel 100 ezer iskolás gyereket ölne meg. Az iskolák bezárásával megfeleznék ezt a számot. Nincs bizonyíték arra, hogy a H5N1 vírus közvetlenül terjedne emberről emberre, de a tudósok tartanak attól, hogy valahogyan mutálódik, kereszteződhet az emberi influenza vírussal és létrejöhet egy új vírus. Amióta a hattyút megtalálták, hívások ezreit kapják a hatóságok, amelyben madarak vizsgálatát kérik, de eddig csak a hattyúban mutatták ki a H5N1 vírus jelenlétét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.