időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Eltérő eredményeket hoztak a közvélemény-kutatások

MNO
2006.04.09. 17:09

Három felmérés szerint a Fidesz, három alapján az MSZP nyerte az országgyűlési választások első fordulóját. A Tárki exit poll adatai Fidesz-előnyt és az SZDSZ bejutásával hárompárti parlamentet prognosztizáltak, a Magyar Gallup Intézet kétpárti parlamentet és Fidesz-KDNP előnyt, a Századvég-Forsense Intézet exit poll adatai szintén Fidesz-győzelmet és hárompárti parlamentet jósoltak. A Medián, a Szonda Ipsos valamint a Capital Research felmérése ugyanakkor MSZP-előnyt és hárompárti parlamentet jelzett. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=347757&rvt=187" TARGET=_blank>&#8226; Feljelentést tett a MIÉP&#8211;Jobbik választási csalás gyanúja miatt</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=347753&rvt=187" TARGET=_blank>&#8226; Horn Gábor: Az SZDSZ biztos a bejutásban</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=347751&rvt=187" TARGET=_blank>&#8226; Szekeres: a választások rendben zajlottak</a><br>

A Szonda Ipsos felmérése szerint az MSZP kis mértékű előnye várható a Fidesz előtt az országgyűlési választások első fordulójában, a közvélemény-kutató az SZDSZ bejutását is valószínűsíti – ismertették a Magyar Televízióban az elmúlt két napban végzett felmérés eredményeit. Eszerint a négy párt listás szavazati arányait tekintve az MSZP 44 százalékot, a Fidesz-KDNP 42 százalékot, az SZDSZ 5,1 százalékot ér el, az MDF 4,2 százalékkal pedig nincs bent a parlamentben.

A Szonda Ipsos felmérése szerint az első fordulóban eldőlt egyéni mandátumok száma: MSZP 43, Fidesz-KDNP 37, MSZP-SZDSZ 4, ez összesen 84 mandátum. Az első fordulóban eldőlt összes mandátumok pártonként: MSZP 119, Fidesz-KDNP 106, MSZP-SZDSZ 3; ez összesen 228 mandátum.

A Medián felmérése szerint az MSZP 46 százalékot, a Fidesz-KDNP 41százalékot, az SZDSZ 5,5 százalékot, az MDF 4,5 százalékot ér el, az egyéb pártok együtt 3 százalékot. A háromezer fős, országos, személyes megkérdezésen alapuló felmérést péntek délutántól szombat estig végezték.

A Medián mandátumbecslése szerint az országgyűlési választások első fordulójában az MSZP többsége valószínűsíthető, a közvélemény-kutató cég azt vetíti előre, hogy az MSZP és a Fidesz mellett az SZDSZ jut be a parlamentbe.

A Tárki exit poll adatai Fidesz-előnyt és az SZDSZ bejutásával hárompárti parlamentet prognosztizálnak – ismertették az adatokat a tv2 kereskedelmi televízióban. A szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés szerint az 5224 megkérdezett 45 százaléka a Fidesz-re (2344), 43 százaléka az MSZP-re (2230), 6 százaléka az SZDSZ-re (332), 4 százaléka az MDF-re (232), 2 százaléka a MIÉP-Jobbik-ra (86) szavazott.

A Magyar Gallup Intézet kétpárti parlamentet és Fidesz-KDNP előnyt prognosztizált legfrissebb felmérésében, amelyet vasárnap este tett közzé a közvélemény-kutató cég. A Gallup három felmérése eredményének adataiból azt prognosztizálta, hogy – a szavazásra jogosultak 65 százalékának részvétele mellett – a Fidesz-KDNP a listára leadott szavazatoknak 45-46 százalékát szerzi meg az első fordulóban. Ugyanez az MSZP esetében 43-44 százalék.

A Gallup előrejelzése szerint az SZDSZ 4-4,5 százalékot, az MDF 3 százalékot, míg a MIÉP-Jobbik a Harmadik út 2 százalékot szerez.

A Századvég-Forsense Intézet megbízásából 17 órakor készített exit poll értelmében a Fidesz nyerte az országgyűlési választások első fordulóját a szavazatok 44,9 százalékával. Az MSZP-re a választók 39,1 százaléka adta voksát.

A Századvég-Forsense adatai alapján az SZDSZ a szavazatok 6,4 százalékával bejutott a parlamentbe, az MDF viszont a voksok 4,4 százalékával nem lesz jelen az új törvényhozásban.

A Capital Research kismértékű MSZP előnyt jelzett pénteken végzett közvélemény-kutatása eredményeként. Az ezer fős országos reprezentatív mintán végzett telefonos felmérés alapján a biztos pártválasztók körében az MSZP a szavazatok 46,3 százalékára, a Fidesz 42,3 százalékára, az SZDSZ 5,8 százalékára, az MDF 4,1 százalékára számíthat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.