időjárás 23°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Kampánycsendsértésről beszél az SZDSZ, az OVB elutasította a panaszt

MNO
2006.04.23. 19:15

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök szerint a Fidesz törvényt sértett azzal, hogy Eperjes Károly színművész telefonon – hangfelvételről – szavazásra buzdította a választópolgárokat kampánycsend idején.

A pártelnök kijelentette: ez nem magánakció, hanem „maga a Fidesz”, és egyértelműen törvénysértésről van szó„.

Horn Gábor SZDSZ-es kampányfőnök „kriminális kampányról” beszélt; mint mondta, Orbán Viktor beváltotta ígéretét, „kedvenc mesterével és barátjával hajtatta végre az előre beígért kampánycsendsértést”. Véleménye szerint ez elképesztően cinikus és demokráciaellenes lépés, lényegében földbetiprása a magyar törvényeknek, és ha másért nem, hát ezért nem szabad, hogy „Orbán Viktor és csapata” újból hatalomra kerüljön. – Nem hiszem, hogy az ország jelentős része most a Dunának menne (...), ha nem a Fidesz nyeri meg a választásokat – jegyezte meg, hozzátéve, elképzelhető, hogy lesznek kisebb botrányok.

Horn Gábor a második forduló 17.30-as részvételi adatai alapján kijelentette: az első fordulónál alacsonyabb választási részvétel annak köszönhető, hogy nincs kormányváltó hangulat az országban. A kampányfőnök a koalíció győzelmére számít; megjegyezte: örülne annak, ha a szocialisták által támogatott hét liberális jelöltből öt mandátumhoz jutna, de nem kívánta őket nevesíteni.

Véleménye szerint a két forduló közötti két hétben az egyik párt sem tudta elérni a bizonytalanokat, ezért valószínűleg a pártok törzsszavazói fognak dönteni, amelyekből szerinte a koalíciónak több van.
Az Országos Választási Bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította azt a beadványt, amelyben a kifogást tevő azt sérelmezte, hogy a kampánycsend idején Eperjes Károly színész telefonon buzdított szavazásra.

A távirati iroda közlése szerint az OVB vasárnapi ülésén arra hivatkozva, hogy a beadványban nincs konkrét jogszabály-sértés megjelölve, érdemi tárgyalás nélkül elutasította a kifogást.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.