Szitka Péter és Zuschlag János barátsága

Miután Szitka Pétert, a Borsod megyei Kazincbarcika polgármesterét, egykori országgyűlési képviselőt kihallgatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Zuschlag-ügyben, sokakban felmerült a kérdés, vajon Szitka mint a Fiatal Baloldal (FIB) volt elnöke részt vehetett-e a nyolcvanmillió forintos alapítványi csalásban, ami miatt eddig három MSZP-s politikust helyeztek előzetes letartóztatásba, a gyanúsítottak létszáma is immár nyolcra emelkedett.

Tolcsvai L. László
2007. 10. 16. 7:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ugyan tanúként hallgatta ki Szitka Pétert, s egyelőre úgy tűnik, Kazincbarcika polgármestere nem keveredett bele a Zuschlag-ügybe. A kecskeméti főügyészség illetékese – lezáratlan ügyről lévén szó – nem adott ki információkat a kihallgatás jegyzőkönyvének tartalmáról, viszont megtudtuk: nem véletlenül rendelték be tanúként a borsodi politikust. Szitka Pétert szoros barátság fűzte Zuschlag Jánoshoz, aki az előző ciklusban az országgyűlés ifjúsági és sportbizottságában tevékenykedett együtt Barcika 36 éves polgármesterével. Mint kiderült, eddig legalább száz tanút hallgattak ki, miközben nyolc személy szerepel az ügyben gyanúsítottként.

Zsiga Marcell, a Fidelitas országos alelnöke (korábban a Borsod megyei szervezet vezetője) úgy véli, nehéz elhinni, hogy Szitka Péter nem tudott a pályázati, alapítványi pénzek elosztásáról, hiszen 2005-ben még FIB-elnökként tulajdonképpen Zuschlag János felettese volt. Az ellenzéki ifjúsági szervezet alelnöke szerint eddig nem bizonyosodott be, hogy érkezett volna pénz Borsodba az alapítványtól, ugyanakkor megjegyezte: amennyiben Szitka valóban nem szerzett tudomást a Zuschlag János nevéhez köthető csalásról, akkor a Fiatal Baloldal vezéreként alkalmatlan volt feladata ellátására. Kérdés: ha egy néhány ezres ifjúsági szervezet elnökeként elkerülte figyelmét az alapítványi ügylet, akkor ilyen mentalitással miképpen vezethet egy harmincezer lelkes várost Borsod megyében? Zsiga Marcell szerint másik variáció, hogy Kazincbarcika jelenlegi polgármestere netán tudott volna a titkos machinációról, de hallgatott róla, akkor ebben az esetben – veti föl lehetőségként – bűnrészesnek tekinthető, mert mint a mondás tartja: vétkesek közt cinkos, aki néma. Az alelnök mindenesetre fenntartásokkal fogadja csak el a Szitka Péter ártatlanságáról szóló híreket, s állítja: a Zuschlag-féle történet talán nem más, mint a közvélemény figyelmének elterelése az MSZP egyéb visszaéléseiről. Emlékeztetett: zajlik a szocialisták „Nagy Párbeszéd” című országjáró agitációs körútja, s kellemetlen volna, ha a nagyobbik kormánypárt akkor zuhanna bele egy újabb botrányba, amikor tisztességükről akarják meggyőzni a magyar lakosságot.

Szitka Péter elzárkózott a nyilatkozattételtől, kabinetfőnöke, Szvoboda László viszont elmondta: kétség sem férhet a kazincbarcikai polgármester tisztességéhez. Úgy fogalmazott, Szitka becsületes ember, ő pedig ezért vállalt kabinetfőnökséget a fiatal városvezető felkérésére. Emlékeztetett, felettese 2006-ban már nem indult az országgyűlési választásokon, hiszen a polgármesterségre készült, s októberben nyert is. A kabinetfőnök hozzátette: az egykori parlamenti képviselő hitvallása szerint fontosabb Kazincbarcika érdekeinek képviselete, mint a parlamenti mandátum, éppen ezért nyerhette meg a helyhatósági választásokat. Mindazonáltal Szvoboda úgy tudja, a Zuschlag-história idején már nem dolgozott együtt a FIB-ben Zuschlag és Szitka, tehát nincs miről beszélni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.