Bizonytalanok az előrejelzések a kamatpályát illetően

Egyöntetűen a 6,00 százalékos alapkamat tartását várják londoni befektetési és elemző házak felzárkózó piaci szakértői az MNB hétfői monetáris tanácsi ülésétől, a távlati előrejelzések azonban bizonytalanok még a várható kamatpálya irányát illetően is: több citybeli elemző szerint az inflációs nyomás miatt az idén újabb kamatszigorítási ciklus kezdődhet, más londoni házak szakértői viszont nem zárják ki a későbbi kamatcsökkentést.

MNO
2011. 04. 17. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi szakelemzői közölték: hétfőre változatlan kamatot várnak, ám véleményük szerint valószínűbb, hogy a későbbiekben az MNB kamatot emel, mint az, hogy kamatot csökkent, mivel a jegybank figyelmének központjában továbbra is az infláció áll. A bérnövekedés, valamint a szolgáltatási szektorban mért árinfláció enyhe mivolta a Morgan Stanley szerint valószínűleg elég lesz ahhoz, hogy az MNB „rövid távon” ne emelje alapkamatát, ezért a ház az idei negyedik negyedévre tolta ki a további magyarországi kamatszigorítás általa várt időpontját. A cég elemzői elismerik, hogy a maginfláció az idei év elején nagyon enyhe volt, szerintük azonban az MNB inflációs előrejelzésére ható kockázatok „erőteljesen felfelé mutatnak”.

A Morgan Stanley szerint a monetáris tanács összetételének változása csak korlátozott hatással lesz a pénzügypolitikára. A ház londoni elemzői „biztatónak” nevezték, hogy az előző kamatdöntő ülésen – amelyen már részt vett három új monetáris tanácsi tag – senki nem voksolt kamatcsökkentésre. A cég felzárkózó piaci szakértői szerint az első jelek arra vallanak, hogy az MNB pénzügypolitikájának alapja továbbra is az inflációkövetés lesz. A Morgan Stanley elemzői szerint ennek alapján mérséklődhetnek azok az aggályok, hogy a monetáris tanács megosztottá válik a régi és az új tagok tábora között. A cég jelenleg érvényes előrejelzése az, hogy az MNB-alapkamat az idei negyedik negyedévben 6,25 százalékra emelkedik, majd 2012 harmadik negyedére eléri a 7,00 százalékot, és ezen a szinten fejezi be a jövő évet.

Ugyanilyen előrejelzést tartanak érvényben a magyarországi jegybanki kamatpályára a JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői. A cég citybeli szakértői is úgy tartják, hogy az MNB következő kamatmódosítása emelés lesz, és ennek szerintük az idei negyedik negyedév a legvalószínűbb időpontja. A ház alapeseti forgatókönyve az, hogy az MNB-alapkamat 2011 végére 6,25 százalékig, 2012-ben 7,00 százalékig emelkedik. A JP Morgan londoni szakértői a vártnál jóval magasabb márciusi inflációs ütem és a nyersanyagárak folytatódó emelkedése miatt az eddigi 4,2 százalékról 4,5 százalékra emelték az idei egész éves átlagos magyarországi inflációra adott előrejelzésüket. A JP Morgan elemzőinek várakozása szerint azonban az éves inflációs ütem 2012-ben 3,5 százalékra lassul az élelmiszer- és az energiaárakban várható erőteljes bázishatások miatt. A ház citybeli szakértői szerint a monetáris tanács hétfői kamatdöntő ülésén még nem várható kamatmódosítás, ám – különösen az inflációs nyomásnak a maginflációban már mutatkozó átszűrődése miatt – keményebb retorika valószínűsíthető.

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi elemző cég felzárkózó piaci szakértői szerint egészen a márciusi inflációs adatok közzétételéig egyértelműnek tűnt, hogy a következő hónapokban, sőt talán 2011 egészében sem várható újabb kamatmódosítás. A márciusi infláció azonban nem csupán azért volt kritikus jelentőségű, mert az élelmiszerek miatt magasabb volt a vártnál, hanem azért is, mert ezúttal a feldolgozott élelmiszerek okozták a sokkot. A 4cast elemzői szerint ez azt jelzi, hogy „egyértelműen gyorsul” a nyersanyagárak emelkedésének átszűrődése a fogyasztói árakba. A ház szakértői ezzel kapcsolatban felidézik, hogy az MNB monetáris tanácsa az alapkamat múlt havi tartása mellett szóló fő érvek között említette a nyersanyagársokkok vártnál lassabb átszűrődését a fogyasztói árszintre. A 4cast szerint a márciusi inflációs adatok ugyan még nem indokolnak automatikus kamatemelést, ám „kétségtelenül” jelentősen megnőtt annak az esélye, hogy az MNB akár már a második negyedévben végrehajt egy újabb emelést, miután „kiesett a képletből” az egyik fő tényező, amelyet a monetáris tanács a kamattartás indokai között jelölt meg.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek előrejelzése szerint azonban a következő kamatváltoztatás iránya még „nyitott kérdés”. A ház szerint a belső kereslet továbbra is „nagyon gyenge”, és ez – a külső nyersanyagársokkon túl – csekély pótlólagos inflációs nyomást gerjeszt. A Barclays Capital elemzőinek alapeseti forgatókönyve az, hogy az MNB-alapkamat az idei év végéig nem változik. Hozzátették ugyanakkor: megítélésük szerint Magyarország „azon kevés ország egyike”, amelyekben a következő kamatmódosítás iránya csökkentés lehet, tekintettel az eddig végrehajtott kamatszigorításokra is.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci szakértői előrejelzésükben kiemelték, hogy jóllehet az utóbbi időszakban végbement forinterősödés elősegíti az importált infláció mérséklését, egyelőre azonban nincs mozgástér a kamatcsökkentéshez, mivel mind a jelenlegi inflációs ütem, mind az inflációs várakozások jóval a 3 százalékos célszint felett vannak. A GS londoni elemzői „általánosságban” enyhébb alapállásúnak tekintik az újjáalakított monetáris tanácsot, és azzal számolnak, hogy a testület „hajlamosabb” lehet a kamatcsökkentésre, ha ezt a körülmények megengedik. A jelenlegi kilátások alapján a Goldman Sachs londoni felzárkózó térségi elemzői mindazonáltal azt jósolják, hogy az MNB az idei év végéig nem módosítja alapkamatát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.