Az alapkamat mozdulatlanságát várják

Konszenzusos vélemény a londoni elemzői közösségen belül, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa változatlanul hagyja a 6,00 százalékos alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén. A legtöbb citybeli elemző a külső kockázati tényezők miatt kizárja a belátható időn belüli kamatcsökkentést, ám londoni vélemények szerint a legutóbbi inflációs adatok nyomán a kamatemelés is lekerült a napirendről, és most már azok a citybeli házak sem jósolnak MNB-szigorítást az idei év végéig, amelyek korábban még számoltak az emelés lehetőségével.

MNO
2011. 07. 24. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez utóbbiak közé tartozik a JP Morgan, amelynek londoni felzárkózó piaci elemzői hétvégi előrejelzésükben közölték: jelenlegi prognózisuk az, hogy az MNB alapkamata 2011 végéig változatlan marad. A JP Morgan citybeli felzárkózó piaci szakértői korábbi előrejelzéseikben még vártak „kisebb” MNB-kamatemeléseket az idei év utolsó és a jövő év első negyedére. A hétvégén adott új prognózisukban azonban kiemelték, hogy a magyarországi infláció május után júniusban is „meglepően alacsony” volt. Hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy ezt kizárólag az élelmiszerárak meredek csökkenése eredményezte, a maginfláció viszont gyorsult és a szolgáltatási versenyszektorban is nőttek valamelyest a fogyasztói árak.

A JP Morgan londoni elemzői szerint az élelmiszer-ársokk enyhülésével javultak a rövid távú magyarországi inflációs kilátások, a ház azonban változatlanul valamivel a 3 százalékos célszint felett valószínűsíti még a jövő évi inflációt is. A cég londoni elemzőinek előrejelzése szerint 2012-ben 3,5 százalék lesz az átlagos infláció Magyarországon. A JP Morgan szakértői szerint a magyar gazdaságban zajló belső folyamatok – köztük a svájci frank drágulása által is gyengített fogyasztói kereslet, valamint a gyenge hitelkiáramlás – kamatcsökkentést is indokolhatnának, de a cég szerint a pénzügyi stabilitási aggályok megnehezítik az MNB számára a pénzügypolitikai enyhítést. Mindezek alapján a JP Morgan alapeseti előrejelzése az, hogy az MNB-alapkamat az idei év végéig nem módosul.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői is hasonló következtetésre jutottak hétvégi prognózisukban. A ház szakértői kiemelték, hogy a térségben a magyar jegybank reálkamata a legmagasabb, emellett a német feldolgozószektor legutóbbi beszerzőmenedzser-indexén belül az új megrendelések részindexe csökkent, és ez „különösképpen veszélyezteti” az „egyoldalú” – vagyis exportfüggő – magyar gazdasági kilábalást. Tekintettel azonban a svájci frankban denominált jelzáloghitelek problémájára, és arra, hogy ebből eredően a forintot stabilan kell tartani, „valószínűtlen”, hogy az MNB „egyhamar megkockáztatna egy kamatcsökkentést” – vélekedtek a Barclays Capital londoni elemzői.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.