A szocializmus öröksége

2000. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1951-es államosított és a termelésből kivont körülbelül 350 hektárnyi híres dűlők Hegyalja legjobb termőterületének több mint az 5 százalékát tették ki – tudtuk meg Dusóczky Tamástól, a tokaji borrendek nagymesterétől. Ezek a déli fekvésű meredekebb hegyoldalakon feküdtek és több mint fél évezrede művelték őket. Magas gátak óvták az értékes földet az eróziótól. A dűlőkön tőkés gazdálkodást folytattak magas hektáronkénti tőkeszámmal és visszafogott termésmennyiséggel. Az ott termesztett szőlő adta a tokaji bor világhírnevét.A kommunista vezetés azonban e dűlőket elvette a tulajdonosoktól, ezzel a területeket kivonta a termelésből – tette hozzá. A telepítéseket levitték a völgybe, ahol csak traktorral lehetett a szőlőkben dolgozni. Emellett átálltak a függönyös és kordonos gazdálkodásra ,alacsony hektáronkénti tőkeszámmal és nagy megterheléssel, aminek egy gyengébb minőségű must lett az eredménye. Természetesen a szakértők már akkor is világosan látták, hogy ez a tokaji nem érdemli meg a kiváló jelzőt, ki is szorult a nyugati piacról. Bebizonyosodott az a régi igazság, amely szerint egy piacot nehéz megnyerni, de nagyon könnyű elveszíteni.Az orosz megszállás megszűntével nyugati borászcégek gyorsan rátaláltak Tokajra, és kiválasztották a relatíve olcsón felújítható jó dűlőket, azokat rendbe is hozták, és ismét ott termelik az igazi tokajit. A helyi borászok véleménye mellett Szegi, Mád, Tarcal és Tokaj polgármesterei, valamint a borturizmus képviselői is úgy gondolják, ha valóban az a kormány szándéka, hogy a legjobb fekvésű szőlők magyar kézen maradjanak, a történelmi dűlők újratelepítését jobban kell támogatni.A szakemberek számításokat készítettek arról, hogy mit vesztett az ország ezen a mintegy 350 hektáron az elmúlt ötven évben. Eszerint kiesett a termelésből hektáronként átlagosan 3000 liter 24 százalék természetes cukorfokú must és háromévente 20-25 százalék aszú.Az évi egymillió üveg szamorodni, 900 ezer üveg furmint, ezenkívül a brandy, valamint a törköly és háromévenként a 300 ezer üveg aszú, összesen 20 millió, az ötven év alatt egymilliárd dollárt hozott volna. A borturizmus kiesése 250 milliós veszteséget jelent, az újratelepítés 20 millióba, a piac újbóli felépítése pedig 80 millió dollárba kerül. Ehhez még hozzájön a technológiai lemaradás a szőlészetben, borászatban és a borturizmusban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.