Múló romantika

Fél óra múltán már nagyon nehéz. A késő októberi csípős köd megdermeszti az ujjakat, így kínkeserves a munka, amikor a szőlőlétől nedves kezek aszúszemeket keresnek a tőkék mélyén. Szedett-vedett ruhába öltözött, álmos alakok görnyednek a sorok között, mert a mazsolaszőlő még a földre hullva is érték. A brigádok után pedig ott koslat a munkafelügyelő, s irányítja a mezgerélést, észreveszi a tőkén maradt legkisebb, egyszemes fürtöket is. Szüreti romantikának nyoma sincs, némi jókedv is csak az első szünetkor éled, amikor körbejár a kólásüvegbe töltött, ám fahordóban érlelt, ötvenfokos gönci barackpálinka.

Dévényi István
2001. 10. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gönci fahordó egyébként is meghatározó szereplője Tokaj-Hegyalja történetének. Sepsy Lackó Máté az 1600-as években Sátoraljaújhelyen vetette papírra az aszúkészítés fortélyait, meghatározva az azóta is érvényben lévő arányokat: a híres bort attól függően hívják négy-, öt- vagy hatputtonyos aszúnak, hogy az úgynevezett gönci hordónyi, azaz 136 liter alapborhoz hány puttony – egy puttony hozzávetőleg 25-28 kilogramm – aszúszemet kevernek. Fontos az is, hogy az aszúbor készítéséhez csak azonos évben szüretelt szőlőszemek és alapbor használható. A néhány éve megalakult, a hegyaljai borok védelmét s a borvidék hírnevének visszaszerzését célul tűző Mádi Kör tagjai azt is megszabják, hogy a címkékre csak akkor kerülhet föl a dűlőmegnevezés, ha az aszúbor mindkét összetevője azonos dűlőből származik.
Aki borszaküzletekben vagy valamely szupermarketben vásárol aszút, bizonyosan nem gondol a szigorú feltételekre vagy a kemény, olykor novemberbe nyúló szüretre. Hiszen a tokaji aszú nem a komor gondolatok mellé, hanem ünnepnapokra, különleges alkalmakra való. Az ínyencek ma már több ezer forintot is megadnak egy-egy jobb évjáratú palackért, nem beszélve az aszúeszenciáról, amelynek egy centjéért a kereskedők akár ezer forintot is elkérhetnek. Az eszenciában azonban nem csak az emberi munkát kell megfizetni, mivel az egyenként válogatott aszúszemek beavatkozás nélkül, a saját súlyuktól összepréselődve adják a Himnuszban is megénekelt nektárt.
Tokaj-Hegyalja borászai igyekeznek visszaszerezni a mindenivó szovjet piac elvesztésének sokkjából lassan éledő vidék régi hírnevét. A minőség lett a meghatározó, mert a vásárlók már nem vesznek meg akármit, még ha a tokaji nevet látják is a palackon. A szőlőültetvények a hegyek szoknyáiról lassan visszaköltöznek a napsütötte, magasabb részekre, hiszen már nem az az elsődleges szempont, hogy a nagyüzemi termelésnek megfelelően a traktororok kényelmesen közlekedhessenek a sorok között. A tokaj-hegyaljai települések pincéit járva azért kétes minőségű borokat is kóstolhat a látogató. Főként a városokban fordul elő, hogy a pincetulajdonosok a turisták szája íze szerint készítik el a portékát: a külhoni vendégek, élükön a hölgyekkel ugyanis nem annyira a száraz, karakteres borra, mint inkább valamiféle édeskés itókára vágynak. A rutinosabb borturisták ezért inkább nem Tokajba, a borvidék központjába, hanem valamelyik kevésbé ismert faluba, Olaszliszkára, Tolcsvára vagy Mádra indulnak. Errefelé egyébként is olcsóbb a bor: míg egy tokaji magánpincészetben háromszáz forintot kérnek egy liter furmintért, ugyanaz az ital néhány kilométerrel arrébb akár kétszáz forintért is megvásárolható.
Az igazi borász nem árul zsákbamacskát, s kóstolóra invitálja leendő vásárlóit. A bortúra az üde száraz borokkal indul, s a méltóságteljes aszúval ér véget. Két koccintás között pedig rendre elhangzik a történet, hogy miért is elengedhetetlen a poharak összeérintése. Mert a bor minden érzékszervünkre hat: érezzük az illatát, látjuk a színét, megízleljük a zamatát, csak a fül nem részesül az élvezetekből – így a magyarázat. A jó gazda nemcsak a borból, de a történetekből sem fogy ki. Illik elmesélni, hogy a XVI. században Paracelsus azért érkezett Magyarországra, mert meg akarta vizsgálni, valóban aranyat rejt-e a tokaji. Voltaire pedig így nyilatkozott: „Annyi gyönyört, mint ez az ital, csak a végtelen, jóságos Isten nyújthat.” Nem beszélve a francia Lajos királyról, aki először mondta az aszúról, hogy a királyok bora, a borok királya, illetve a kereskedőkről, akik a pincék falairól ellopták a nemes penészt, mert azt hitték, hogy abban rejlik a tokaji titka. A vevő pedig – szatyrában néhány önmaga által dugaszolt palackkal – elégedetten indul haza, mert ismét tanult valami fontosat. Hát még ha a pincetulajdonos is legurított egy-két pohárkával. Akkor még a hivatalosan el nem ismert hegyaljai vörösbor és az aszútörköly is előkerül, s melegíti a belsőt a tizenkét fokos pincehidegben.
Aztán szó szót követ, s mert a magyar sírva vigad, előkerülnek a gondok is. Az idén az évszázad tavalyi rekordtermését is jócskán meghaladó, majd félmillió mázsás szőlőtermésre számítanak Tokaj-Hegyalján. Ám a térség meghatározó cége, a Tokaj Kereskedőház Rt. ennyi szőlőt támogatás nélkül nemcsak fölvásárolni, de földolgozni sem tud biztonságosan. A segítség azonban most sem maradt el, a magyar állam két és fél milliárd forintot adott a gondok orvoslására. Ez a pénz nemcsak az idei évre szól, hanem – amint a bejelentést tevő országgyűlési képviselők kifejtették – végre megteremti a hosszabb távú, eredményes gazdálkodás feltételeit is.
A hegyaljai szőlőfajták kilójáért ebben az esztendőben legkevesebb ötvennégy forint nyolcvannyolc fillért, legfeljebb pedig hetvenkilenc forint ötvenkét fillért fizetnek a cukorfoktól függően. Az aszúszemek korlátlan mennyiségben gazdára találnak, ám az állami részvénytársaság szeretne a tizenhét–tizenkilenc cukorfokos szőlőért is tisztességes árat adni. Ötezer gazda várta tehát a korai fajták, a muscat ottonel és a sárga muskotály szüretének szeptember 28-i, illetve a furmint és a hárslevelű szedésének október 3-i kezdetét. Hegedűs Zoltán, a Tokaj Kereskedőház Rt. vezérigazgatója szerint azonban jobban jár, aki vár, mert a szőlő cukortartalma még csak tizennégy–tizenhat fok.
Így talán elkerülhető lesz az a néhány évvel ezelőtti melléfogás, amikor a hegyaljai gazdák idejekorán szlovák kereskedőknek adták el a termést. A magyar szőlőből aztán gyengébb minőségű szlovák bor lett, ráadásul tokaji, illetve tokajsky vyber néven, ami felújította a Magyarország és Szlovákia között évek óta tartó vitát arról, hogy a szomszédos országban jogszerűen forgalmaznak-e úgynevezett szlovák tokaji borfajtákat.
A vita kirobbanásáért Trianon a felelős. A határrajzoló diplomaták – figyelmen kívül hagyva a magyar fél észrevételeit – a Ronyva folyónál húzták meg a vonalat, és döntésüket az sem befolyásolta, hogy a szlovák delegáció által hajózhatónak feltüntetett vízfolyásra még a legcsapadékosabb időszakokban is csak kisebb csónakkal lehet merészkedni. Így Zemplén nagy része Sátoraljaújhely egyharmadával s a tokaj-hegyaljai borvidék két falujával együtt odalett.
Kistoronya és Szőlőske a szlovák tokaji létezését lehetővé tévő két település. Kistoronya szőlői a 380 méteres Simoni-hegy, Szőlőske ültetvényei pedig a 270 méter magas Bocz-hegy déli lejtőin találhatók. Míg azonban a magyarországi területeket védik az Alacsony- és a Magas-Tátra ormai, s megteremtik az egyedülálló mikroklímát, addig Szlovákiában hiányzik ez a természetes védelem, ráadásul a szlovák gazdaságok szőlősei nem a jobb minőséget adó, magasabb részeken, hanem az alsóbb, alacsony dőlésszögű területeken fekszenek. A szlovák tokaji minősége így kategóriákkal rosszabb eredeti társáénál. További probléma, hogy a magyar álláspont szerint legfeljebb két és fél szlovákiai falu – Kistoronya, Szőlőske, valamint a Sátoraljaújhelyről leszakított Slovenske Novo Mesto – sorolható a tokaji borvidékhez, míg a szlovák szakemberek hét településről beszélnek.
A bordiplomáciai csetepaté legújabb felvonása idején a honi küldöttség kifejezte tárgyalási készségét. Amint Éder Tamás, a szeptember 18-án Tőketerebesen tartott megbeszélés magyar albizottságának vezetője kifejtette: Magyarország csak abban az esetben hajlandó tárgyalni arról, hogy a szlovák fél tokaji néven forgalmazzon bizonyos borokat, ha a szőlő, amelyből előállítják őket, az 1908-as magyar bortörvényben nevesített, ma Szlovákiához tartozó települések mintegy százhetven hektáros körzetében terem. Kívánatos feltétel továbbá, hogy az így termelt szlovák borok nemcsak a bortörvény Tokajra vonatkozó szabályainak, technológiai és jogi elvárásainak, hanem az Európai Unió szigorú előírásainak is megfeleljenek. Az albizottságok azonban a kétnapos tanácskozáson mindössze abban állapodtak meg, hogy tanulmányozzák a magyar és a szlovák jogszabályokat, illetve azok harmonizációjának lehetőségét.
De külhoni tokajit nem csak Szlovákiában készítenek: a franciaországi Elzászban Tokay d’Alsace, Észak-Olaszországban Tocai Friulano elnevezésű bort forgalmaznak. A két uniós állammal azonban sikerült megegyezni a névhasználatról, mivel a bormegnevezések kölcsönös védelméről és ellenőrzéséről szóló szerződés értelmében a Magyarországról származó boroknál a megállapodás mellékletében felsorolt földrajzi megjelölések – közöttük Tokaj – védelemben részesülnek. Még ebben az évtizedben eltűnnek tehát a francia Tokay és az olasz Tocai címkéjű palackok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.