Cvekedli a Centrálban

Dévényi István
2001. 11. 17. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási feladatot vállaltak a budapesti Centrál kávéház vezetői, amikor a vendéglátóhely 2000. január 13-i megnyitásakor a régi szellemiség föltámasztását ígérték. Hiszen a Centrál már egy évszázada is fontos szellemi központ volt: Kiss József a kávéház falai között indította el A Hét című lapját, s többek között itt dolgozott Ignotus, Kóbor Tamás és Makai Emil. Az első világháború után a Centrál ismét jelentős irodalmi szerepet kapott, a Nyugat írói, Babits Mihály, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, Karinthy Frigyes és Ottlik Géza is törzshelyéül választotta.
A Centrál karrierjét a második világháború törte derékba. A német csapatok távozását követően ugyan megkísérelték föléleszteni sajátos világát, ám az 1948-as fordulat végképp megpecsételte a szólásszabadság szentélyének sorsát, hiszen a kommunista diktatúrában a nyilvános együtt gondolkodás életveszélyes időtöltéssé vált. A Centrál végül 1949-ben esett áldozatul a tisztogatásnak. Eredeti funkcióját vesztve előbb a metróépítő munkások étkezdéjeként, majd 1993-ig Eötvös Klubként, később Wizzard játékteremként működött. A rehabilitációra 1997-ig kellett várni.
Négy esztendővel ezelőtt Somody Imre vásárolta meg az épületet. Az új tulajdonos több százmillió forintot költött a rekonstrukcióra, amely visszaadta az eredetihez nagymértékben hasonló arculatot. Természetes volt tehát, hogy a kávéház irányítói nemcsak a külcsínt, hanem a Centrál legendás szellemiségét is megpróbálták helyreállítani. A kezdeti tervek között szerepelt például a reggelizés szokásának újbóli meghonosítása, illetve a törzsasztalok intézményének visszaállítása.
– Féltünk a reggeliztetéstől, de mára bebizonyosodott, hogy a reggeli sikeres műfaj, köszönhetően a sokszínű, ám visszafogott áron kínált menüknek – fejtette ki Vieland Ferenc, a Centrál kávéház és étterem ügyvezető igazgatója. – Eleinte a hétórás nyitással próbálkoztunk, de hamar kiderült, hogy a vendégek többsége inkább reggel nyolc és tizenegy között kíván étkezni.
Vieland Ferenc elmondta azt is, hogy az étlap folyamatosan változik – rá is írták, hogy várják az ötleteket –, ugyanakkor töretlenül sikeres, és az étlapról levehetetlen például a káposztás cvekedli.
De nemcsak reggelizés, hanem a törzsasztalok intézményének életre keltése is sikerrel járt. Jó néhányan a Centrálban kezdik a napot, és vacsorával ott is zárják, ugyanakkor számos társaság is törzshelyéül választotta a kávéházat.
– Írók, költők járnak a Centrálba, van olyan alkotó, akinek már személyre szabott menüt is kitaláltunk, de egy nagykövet is a törzsvendégek sorát gyarapítja – árulta el az ügyvezető igazgató. – A törzsasztalok pedig önmagukat intézményesítették, mivel hetente ugyanazon a napon jönnek, sőt a hagyományokat követve néhány folyóiratot is a kávéházban szerkesztenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.