Hauer a Duna-házban

Elegáns, ősz hajú úr jön felém a Duna-házban frissen átadott cukrászdában. Hauer Rezső vagyok – nyújt kezet. Éppen így képzeltem a Hungária által – a Multimilliomos dzsesszdobosban – megénekelt Rudit, azaz Hauer urat. Aztán nekilát, hogy felelevenítse a család és a cukrászat történetét – ami náluk egy és ugyanaz.

Munkatársunktól
2001. 12. 06. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hauer nagypapa, akit Rezsőnek hívtak, az 1800-as évek vége felé került Németországból Magyarországra. Esztergomban települt le, és először az érsekség konyháján kezdte meg cukrászati tanulmányait. Hauer nagypapa, már mesterként, a kor legjelesebb cukrászánál, Gerbeaud-nál képezte magát tovább és hamarosan saját üzletet is nyitott a Rákóczi út 41. alatt. Szorgalmával elnyerte a háziúr rokonszenvét, aki kedvező áron felajánlotta neki megvételre a kis helyiséget. A vállalkozás fejlődésnek indult, először a földszintet, később az első emeleti szintet, majd legvégül az egész házat meg tudta vásárolni. A cukrászda fénykora az első világháború előtti békeévektől a negyvenkilences államosításig tartott.
Hauer minden létező szakmai díjat is megnyert, a Magyar Cukrász Szövetség elnöke és a Nemzetközi Cukrász Szövetség díszelnöke is volt haláláig. Három fiuk volt, közülük a legidősebb folytatta a hagyományt. A papa, akit történetesen szintén Rezsőnek hívtak, már fiatalon átvette az üzletvezetést. Ez természetesen a nagypapa felügyelete alatt zajlott. Fia is tovább öregbítette a Hauer nevet, számtalan jelentős újítást vezetett be, ő találta fel például a fagylaltport és a parfé műfaját is megújította. Ekkor jött a második világháború és az azt követő államosítás. Az oroszok a nagypapa szeme láttára, nagy teherautókkal hordták el az üzletet, mindenki vitt, amit látott. A szíve nem is bírta elviselni a megpróbáltatást és röviddel ezután, 1951-ben elhunyt. A Rákosi-korszakban Hauer Rezsőt, az édesapát elhurcolták munkatáborba. A nyomor évei következtek, majd jött 1956. A Nemzetközi Cukrász Szövetség elnöke személyesen jött el a családért, hogy Bécsbe költöztesse őket. Három napig várt arra, hogy magával vigye őket, de Hauer Rezső elszánt volt; neki ez a hazája, bármi lesz, ő itt marad. A forradalom után némileg lazult a nyomás és rövidesen egy új, gebines rendszert vezettek be. Ennek kísérleti alanyává választották többek között Hauer Rezsőt is és megkapták üzemeltetésre a Szent István tér mellett található Bébi cukrászdát. Itt kezdte el a szakmát fiuk is, aki édesapjától a cukrászat összes fogását már gyerekként megismerhette. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy a cukrászda egyre jobban menő vállalkozássá vált, és ez már zavarni kezdte a „hatalmat”. Az édesapát rövidesen a Gellért, majd a Szabadsághegyi, akkor Vöröscsillag Szálló főcukrászává tették, amelyet egészen haláláig vezetett.
Fia, Rezső még a Bébi cukrászda idején leste el az alapvető cukrászati tudományt, aminek köszönhetően már tízévesen többet tudott a szakmáról, mint a 30-40 éves iparosok és iskolai tanárai együttvéve. Hauer – ekkor még Hámor – Rezső fiatalkora egybeesett a beatkorszak idejével, és a láz őt is magával ragadta, sikeres zenekart hoztak létre, többek között Fenyő Miklóssal. Eljött az idő, hogy választania kellett: a zene vagy a cukrászat. Hosszú időre a zenét választotta. Végül elhatározta, hogy a továbbiakban csak a cukrászatnak él.
A Duna-házban egy hónapja nyílt cukrászdát Hauer a Junior Vendéglátó Rt.-vel közösen hozta létre. Az új üzlet híre már elterjedt a városban. Bár még nem zárult le a névhasználati per, máris „új Hauerként” emlegetik, mondja a tulajdonos, miközben végigvezet a cukrászdán. Az emeleti részen kávéház és szalon, a földszinten kis cukrászda áll, amihez tavasztól őszig terasz tartozik és a városrendezés után talán egészen a Dunáig húzódik majd. Az üzlet igazi értéke, a mintegy 5-600 eredeti receptből álló édesség-repertoár legfinomabbjai, az eredeti Hauer- parfé, torta, krémes, gesztenyepüré és somlói, vagy akár a Kékfrank torta pedig újra várják az ínyenceket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.