A nyereség ellenére óvatosak a húsipar szereplői

Annak ellenére, hogy a baromfi- és sertésipar is több-kevesebb nyereséggel zárta a múlt évet, nem járnak örömtáncot az ágazatok képviselői. A legjobban szereplő baromfiipar sem elégedett maradéktalanul tavalyi teljesítményével, sőt az idei esztendőt biztonsági intézkedések bevezetésével kezdi. A sertéságazat képviselői kétféleképpen értékelték 2001-et. Az egyik fél szerint a sertésszektor az utóbbi évek legjobbját tudhatja maga mögött, a másik fél szerint a gazdálkodás feltételeinek szempontjából és az eredményességet tekintve az utóbbi évek legnehezebbje volt a tavalyi. Idén mindkét húsféle esetében inflációt követő áremelkedésre kell számítani.

Nagy Ottó
2002. 01. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem panaszkodnak, de nem is elégedettek maradéktalanul a baromfiipar szereplői, ha tavalyi eredményeikről kérdezzük őket. Földi Péter, a Baromfi Terméktanács munkatársa lapunknak elmondta: 2001-ben 450 ezer tonna baromfit vásároltak fel a vágóhidak – ez mintegy kilenc százalékkal magasabb a 2000-ben felvásárolt 412,5 ezer tonnánál.
Tavaly szinte minden baromfiból többet vettek a vágóhidak, broilerből például 221,2 ezer tonnát, ami 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Pulykából több mint 15 százalékos volt a növekedés, a tavalyelőtti 105,4 ezer tonna helyett 121,6 ezer tonna végezte vágósoron. Öt százalékkal emelkedett a kacsafelvásárlás is, ötvenezer tonnáról 52,5 ezer tonnára. Csökkenést egyedül a libák felvásárlásánál lehet elkönyvelni – mondta Földi Péter –, ott 51-ről 48,5 ezer tonnára „zsugorodott” a felvásárolt mennyiség. A magasabb felvásárlási adatok magasabb hazai fogyasztást is mutatnak, és bár hivatalos adatok még nincsenek a Baromfi Terméktanács szakemberei szerint tavaly az egy főre eső baromfihús-fogyasztás meghaladta a 30 kilogrammot.
Az árak – legalábbis a külpia-cokon – felemás képet mutatnak, mert a második fél évben az első félévi szint 75 százalékára estek vissza. Részint azért, mert rendeződtek az unión belül a korábbi baromfi-tenyésztési botrányok, és elcsitultak a hatásai (például a dioxin-mérgezésnek), másrészt mert visszaállt a sertéshús iránti kereslet is, és most már nem csökken az unióban a marhahúsfogyasztás sem. Az uniós húsfogyasztás rendeződése mellett rontotta pozícióinkat a piacon megjelenő amerikai, tajvani és brazil fagyasztott áru is – összegezte az okokat Földi Péter –, mert e fagyasztott termékek duplán roszszak nekünk, mert azok az EU-ban további feldolgozásra kerülnek, csökkentve a magyar elősütött, panírozott vagy más módon feldolgozott termékek piaci részesedését. A keleti piacok felé változatlanul nehéz a nyitás, az első tíz hónapban háromezer tonna baromfit, zömmel csirkét szállítottunk a FÁK-országokba. Jó piac lenne a Románia, de magasak a vámtételek – tette hozzá.
Az export háromnegyede az unióba irányul, itt jól működik a négynullás megállapodás, amely évi 10 százalékos exportnövekedést tesz lehetővé. Megkötésekor Magyarország 102, az EU 16 ezer tonna baromfi exportjára lett jogosult. A július elsején második évébe lévő megállapodás azonban az eredeti tételéknél már 20 százalékkal magasabb lesz. Gondot jelent, hogy az uniós kvóta szabad, azaz bármit behozhatnak Magyarországra az ottani exportőrök, a mi kvótánk viszont megosztott, nagy részét az egész csirke teszi ki, amit nehéz értékesíteni – mutatott rá Földi Péter. Egész, fagyasztott csirke azonban mindig készül, és a GATT (világkereskedelmi szervezet, a WTO elődje) egyezségének megfelelően Magyarország csak erre a baromfitermékre adhat exporttámogatást. Az évi mintegy ötezer tonna egész, fagyasztott csirke elhelyezésére a terméktanácsnak már vannak elképzelései, melyek szerint e terméket pályázati alapon kellene az unión kívüli más európai piacokra exportálni – folytatta.
Nem véletlen, hogy az idén óvatosabban bánunk a csirkével – elemezte a szakember –, célunk, hogy az első negyedévben egyetlen tagunk se termeljen többet a tavalyi minőségi támogatási kvóta első negyedévre eső részénél. Ha valaki ezt túllépi, a terméktanács szankcióval él: a „túltermelőnek” 14,5 forintot, azaz a minőségi támogatás mértékét kell befizetnie kilónként. Az elmúlt év pozitív oldalához tartozik a takarmányár-csökkenés, ami egyben negatívum is, mert nem állt arányban a gabonaárak csökkenésével. A forint erősödést is megérezte az ágazat, amely a feldolgozóknak ötmilliárd forintos kiesést jelentett.
Tisztességes eredménnyel és nyereséggel zárta a tavalyi évet a húságazat is – nyilatkozta Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára. A sertésszektor az utóbbi évek legjobbját tudhatja maga mögött, és a feldolgozóipar is nyereséges volt, ha kisebb mértékben is, így a termékpálya egészét tekintve elfogadható évet zártunk – mondta a titkár.
A sertéstartóknál képződött nyereség óriási jelentőségű, mert a tenyésztők a versenyképesség megtartása szempontjából elengedhetetlen beruházásokat végre végrehajthatják – emelte ki Zádori.
Az export megközelítette a kétezres csúcsévet, stuktúrája azonban átalakult: mintegy 500 ezer, döntően vágni való sertés hagyta el az országot, miközben kiegyenlített helyzetet eredményezve csökken az uniós, és szinten maradt az ázsiai export. Mindezek jót tettek a hazai húsáraknak, mert nem halmozódott fel itthon a sertés, és így nem következett be árcsökkenés, ami hozzájárult ahhoz, hogy tavaly tavasztól folyamatosan a világpiaci felvásárlási árak felett volt a felvásárlási ár, és hazai volt a legjobban szabályozott termékpálya – emlékeztetett Zádori. Hozzátette: a Vágóállat és Hús Terméktanács a jelentős áremelkedés ellenére enyhe sertéshúsfogyasztást prognosztizál a múlt évre vonatkozóan. Az idei áremelkedésről elmondta, hogy az követi az inflációt.
A húsmarhapiacot értékelve a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára elmondta, március–ápri- list követően a száj- és körömfájásjárvány miatt leállt az élőmarhaexport, amin kilónkénti 30 forintos támogatással segített a terméktanács sikerrel, mert az itthon reked, nagy súlyú jószágok is külföldre kerültek. Idei jóslatokba bocsátkozva Zádori úgy látja, a Vágóállat és Hús Terméktanács higiéniai fejlesztésekhez nyújtott támogatásán túl szükség lesz a WTO engedte exporttámogatásra is is, ami hasított félsertés esetében 3,8 milliárd, élő sertés esetében 800 millió forintot jelent, erről már tárgyalnak az agrártárcával.
A Magyar Húsiparosk Szövetsége (Hússzövetség) tájékoztatója szerint azonban a gazdálkodás feltételeinek szempontjából és az eredményességet tekintve az utóbbi évek legnehezebbje volt a tavalyi. Áprilisig exporttámogatás nélkül működött az ágazat, melynek helyzetén nem lendített a forint erősödése sem, annak következtében minimálisan hatmilliárd forinttól esett el a vertikum. Ahogy áprilisban megoldódott a finanszírozási helyzet, emelkedni kezdtek a felvásárlási árak, egészen odáig, hogy a csúcson 100 forinttal haladták meg az uniós árakat. A költségnövekedést sem bel-, sem külpiacon nem lehetett elismertetni. Az ágazat árbevétele tavalyi becslések szerint várhatóan eléri a 350 milliárd forintot, az árbevétel-arányos nyereség az iparági átlagot tekintve egy százalék alá került.
Tavaly 2000-hez képest 400 ezer sertéssel kevesebbet vágtak a feldolgozók. Ha e mennyiséggel idén képesek lennének növelni vágásszámukat, akkor mintegy tízszázalékos árbevétel-növekedéssel számolhatnának – tartalmazza a tájékoztató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.