Cukorpiac: hiányzó megállapodás

A cukorpiaci rendtartásról szóló FVM-rendelet szerint 2002-től szakmaközi egyezményt kell kötni, amely a cukorrépa-termelők és a cukorgyártók közötti együttműködési szerződési feltételeket szabályozza. Ez az egyezmény a mai napig nem jött létre, jóllehet a rendelet szerint a megállapodás utolsó határideje 2002. február 6-a volt.

2002. 02. 23. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a mai napig nem jött létre a cukorrépa-termelők és a -feldolgozók között az a szakmaközi egyezmény, amely szabályozná a két fél együttműködési és szerződési feltételeit – tájékoztatta lapunkat Szőke Géza, a Cukorrépa-termelők Országos Szövetségének (CTOSZ) elnöke. A szakember szerint ez is jelenti: a 2002. évi cukorrépa-szállítási szerződések nem tartalmazhatják a szakmaközi egyezmény tartalmi elemeit, amelyek garanciát nyújthatnának a termelők érdekeinek érvényesítésére.
Sajnálatos az egyezmény megkötésének meghiúsulása, mert az EU ajánlásai is egyértelműen kifejezésre juttatták: csak a szakmaközi egyezmény garantálhatja, hogy az egyébként természetes módon hátrányban lévő cukorrépa-termelők azonos eséllyel vegyenek részt a feldolgozókkal folytatott alkuban. Az uniós feldolgozók elismerik, hogy egy tonna cukorrépából 130 kilogramm cukor állítható elő, amelynek 58-60 százaléka a termelőknél marad. Itthon az ipar csak 128 kilogramm cukor előállítását ismeri el egy tonna cukorrépából, ezért úgy ítéljük meg, hogy a jelenlegi szabályozás változatlansága esetén, szakmaközi egyezmény hiányában a magyar termelők továbbra is védtelenek és kiszolgáltatottak maradnak – közölte Szőke Géza.
A CTOSZ készített egy előterjesztést, amelyben felszólítják a cukorgyártókat, ismerjék el az egy tonna répából előállítható 130 kilogramm cukrot, azon pedig első körben fele-fele arányban osztozzanak. Szőke Géza hozzátette, nem szabadna megfeledkezni a minőségi felárról sem, amely abban az esetben jár a termelőnek, ha a beszállított répa digessziója (cukortartalma) magasabb, mint 16 százalék. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fokozatos gyárbezárások következtében koncentrálódott a cukorgyártás, miközben a kampány hosszabb lett. Emiatt a szeptemberben felszedett répa még nem érett biológiailag (nem érte el maximális cukorfokát), a november végén, december elején felszedett répa esetében viszont jelentős a betakarítási veszteség. A kieséseket a feldolgozóknak kell honorálni.
***
Hungaricum az Aranyfácánnak. Nemrég Hungaricum-díjat kapott a hatvani Aranyfácán Konzervgyár, amelyet tavaly sikeresen privatizált a Magyar Fejlesztési Bank. Az Aranyfácán márkajelzéssel ellátott termék az egész világon védett, ám jó hírneve és kiváló minősége miatt már többször előfordult, hogy az áru hamisításával próbálkoztak. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.