Az Alföld egyik ősi kincse: íze-étke

Vélekedések szerint az alföldi ételek azért voltak fűszeresebbek az ország más tájain élőkénél, mert így ellensúlyozták a rendelkezésükre álló alapanyagok íztelenségét, szegényességét. Az e tájon élők a nincstelenebbek közé tartoztak, és ritkán tellett nekik igazi „úri lakomákra”, de a jó földek sokféle, fazékba való terményt adtak.

Tóth András
2002. 03. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezek mellett a sózott-füstölt szalonna, a csípős kolbász jóféle vöröshagymával kiválóan alkalmas, praktikus étel volt a tarisznyában a szántóföldi munkához. Móricz Zsigmondtól tudjuk: vasárnapokon, más ünnepnapokon mégiscsak ott gőzölgött az aranyló tyúkhúsleves a szabolcsi parasztember asztalán, a többféle rétessel, s egyéb, ma is kedvelt étellel együtt.
Az Európai Unió országaiban már évtizedekkel ezelőtt felismerték, hogy az egyes tájegységeknek megvannak a sajátos, sehol másutt nem található egyedi ízei, amelyek vonzóbbá tehetik az adott vidéket. A helyi zöldségfélék, gyümölcsök és a belőlük készített ételek látványos előállítása is lehet vendégcsalogató, jó megélhetést biztosító foglalatosság. Újabban hazánkban is egyre inkább felfedezik a különböző tájcsoportokra jellemző hagyományos ízvilágot. Az Alföld mind gasztronómiai hagyományokban, mind pedig egyedi élelmiszerekben gazdag vidéke országunknak. Kulturális örökségünk részeként tartjuk nyilván a szabolcsi almát, a milotai diót, az aszalt szilvát, a nagydobosi sütőtököt, a nyírségi akácmézet, a lágy kecskesajtot, a slambucot, a debreceni mézes kalácsot. Ízviláguk sehol másutt nem található meg a világon, csak itt, a mi alföldi síkvidékünkön. A gasztronómia az idegenforgalom növekedésében is igen jelentős szerepet tölthet be, vallják egyre többen az észak-alföldi régióban. A nemrégiben elkészített, első turizmusfejlesztő program fontos része, kitűzött célja az egyediségre törekvő gasztronómiai hagyományok és rendezvények segítése, felkarolása.
Szilágyiné Katona Ilona, a Magyar Turizmus Rt. Észak-alföldi Regionális Marketingigazgatóságának vezetője szerint az alföldi táj kifejezetten alkalmas arra, hogy benne a meglévő – igen gazdag, de korántsem felfedezett – kulturális értékek összekapcsolhatók legyenek önálló programok formájában a táj izgalmas ízvilágával, s így sikeres, egyre növekvő idegenforgalmuk legyen.
– Az Alföld egyik ősi kincse az étke. Az igazán kíváncsi turista nemcsak a látnivalókat akarja megismerni, hanem meg is szeretné kóstolni a vidékre jellemző ízeket. Az észak-alföldi régióban ezért az újszerű, gasztronómiára épülő kezdeményezések egész sora indult el az elmúlt esztendőkben. E törekvések arra hivatottak, hogy ezen értékeinket is beemeljük turizmusunk eszköztárába. Örvendetes, hogy egyre többen vesznek részt ebben a munkában: önkormányzatok, civil szervezetek, kistérségi társulások, vállalkozások, és természetesen a falusi turizmusra ráállt helybéli családok. Regionális marketingigazgatóságunk segédkezik az olyan civil szerveződések létrejöttében, amelyek a nemes gasztronómiai hagyományok újrateremtését tűzték ki célul, de sajátos marketingeszközeinkkel is igyekszünk népszerűsíteni programjaikat – mondta az igazgatónő. – A régió új idegenforgalmi kínálatai közé tartoznak azok az programok, amelyek a borutakhoz hasonlatosak, egy-egy hagyományos ízre, élelmiszerre épülnek. A jól megtervezett útvonalak legfontosabb állomásai többnyire a gasztronómiához kötődnek, s a kulináris örömök élvezetének közepette a táj építészeti, kulturális örökségeivel is megismerkedhetnek a vendégek.
A Felső-Tisza vidéki úgynevezett Szilva-út esetében a csarodai, a tákosi templomok vagy a reformáció emlékhelyeinek megtekintése is beépül a programba. Alapvetően azonban a helyi ízek, konyhák és azok hagyományainak megismertetése az elsődleges. A Szatmár-beregi Szilva Út Egyesületet 2001 júliusában hozták létre, céljuk a térség gasztronómiai értékeinek megőrzése, a vidék jellegzetes gyümölcsének és az ebből készített termékek, ételek (aszalt szilva, szilvapálinka, -lekvár), valamint ezek elkészítéséhez kapcsolódó tevékenységek (szilvalekvárfőzés) bemutatása. Az egyesület tervei között szerepel egy szilvafagyűjtemény létrehozása is, ahová a térségben található összes szilvafafajtát betelepítenék. A fő cél természetesen az, hogy a szilvaút köré csoportosítva valamennyi turisztikai kínálatukat együttesen népszerűsítsék. A nemzetközi szilvalekvárfőző versenyt minden év augusztusában megrendezik Szatmárcsekén.
A „tormatúra” is újdonság lesz. Debrecen környékének tormatermesztéssel foglalkozó települései fogtak össze, hogy a borutakhoz vagy a szilvaúthoz hasonlóan a térségükbe csalogassák a különlegességekre éhes vendégeket. Az első tormafesztivált májusban tartják.
A régióban közel húszféle turisztikai rendezvény épül a különleges gasztronómiára. Ilyen többek között a tirpák hétvége, a szatmári népi ételek fesztiválja, a milotai diófesztivál, a szolnoki gulyásfesztivál, a kevi juhászfesztivál, az aratófalatok ünnepe Rákóczifalván, a hortobágyi pásztortalálkozó, a nemzetközi mézvásár Jászberényben. Az első cinkesütő versenyt (a cinke nem más, mint főtt burgonyából, liszt összekeverésével készült tészta, amit zsírral kikent tepsiben megsütnek) három hete rendezték meg először Szatmárcsekén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.