Botrány Hajdúszoboszlón

Pántya György, a hajdúszoboszlói egykori pártbizottsági első titkár cége, a Thermal-Piramis Kft. 1997-ben úgy vásárolhatott meg két volt szakszervezeti üdülőingatlant, hogy csak az egyikre volt elővásárlási joga. (Magyar Nemzet, 2002. március 26.) Az ingatlanokat az 1997. október 27-i versenytárgyaláson adta el a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány megbízásából a Hunguest Portfólió Rt. Pántya György jó baráti viszonyt ápol Medgyessy Péterrel, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjével – állítják hajdúszoboszlói vállalkozók. Az ingatlanügy miatt a rendőrségen korábban bejelentést tett Tóth Géza, aki Pántya elővásárlási joga miatt annak ellenére nem vehette meg az üdülőket, hogy megnyerte a tendert. Tóth Géza jogi képviselője, Budai Gyula ügyvéd tegnap különös telefonhívást kapott egy szocialista képviselőtől.

2002. 03. 27. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keller László, a MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese Budai állítása szerint a következőket mondta a telefonba: tudja, hogy Szabó Csaba és ő áll a Magyar Nemzet tegnap megjelent cikke mögött. Keller László azt is tudni vélte, hogy Budai és Szabó 50 millió forintot fizettek a hajdúszoboszlói ingatlanügylettel kapcsolatos információkért. Közölte az ügyvéddel: jobb, ha távol marad ettől az ügytől, mert ha nem, a választások után megnézheti magát, egyébként meg a folytatástól teszik függővé, miként reagálnak.
A szocialista honatya közölte Tóth Géza jogi képviselőjével, hogy információja szerint Budai többször járt Hajdúszoboszlón, és a kérdéses ingatlan felől érdeklődött.
Az ügyvéd ezt lapunknak határozottan cáfolta, és érthetetlennek tartja, hogy miért őt hívta fel a szocialista képviselő egy Magyar Nemzetben megjelent cikk miatt, ráadásul miért állított valótlanságokat.
Keller László a Magyar Nemzet megkeresésére elismerte, hogy telefonon beszélt Budai Gyulával, ám azt tagadta, hogy megfenyegette volna. Azt viszont megerősítette a szocialista képviselő, hogy telefonbeszélgetésük alkalmával szóba került a hajdúszoboszlói ingatlanügy.
(A Magyar Nemzet két munkatársa valóban járt a Hajdú-Bihar Megyei Földhivatalban, és az ingatlanügyről gyűjtött adatokat. Keller László informátorai vélhetően munkatársunkat hihette a pesti ügyvédnek – a szerk.)
Mint arról tegnap beszámoltunk, a hajdúszoboszlói székhelyű családi vállalkozást, a Thermal-Piramis Kft.-t 1996 februárjában alapította a Pántya család egymillió forintos törzstőkével. A cég megalakulásában részt vett még egy hajdúszoboszlói vállalkozó, Mezei János László is, ám három hónap elteltével kiszállt az üzletből, mert mint lapunknak elmondta, más üzleti céljai voltak, mint Pántyának.
Mint azt tegnapi írásunkban részletesen ismertettük, a Thermal-Piramis Kft. bérleti jogot szerzett a Hotel Mikro üdülőre, amely azután elővásárlási jogot eredményezett a cég számára az ingatlan értékesítésekor. Csakhogy az 1997. október 27-i versenytárgyaláson még egy ingatlant tettek az elővásárlási joggal terhelt üdülő mellé, amelyet az eredeti szándék szerint nyílt eljárásban értékesítettek volna. Tóth Gézát eredetileg csak ez a tiszta jogviszonyú, lényegesen olcsóbb ingatlan érdekelte.
Pántya cége, a Thermal-Piramis Kft. elővásárlási jogának köszönhetően a Hotel Mikrót áfa nélkül 56 millió 580 ezer forintért, a Hőforrás „A” szállót áfa nélkül 25 millió 200 ezer forintért szerezhette meg. Az adásvételi szerződést 1997. október 30-án írták alá, a vételár kifizetésére a cég tizenöt napot kapott.
Egy magát megnevezni nem kívánó hajdúszoboszlói volt Hunguest-alkalmazott Pántya György elővásárlási jogának eredetéről, a bérleti joga keletkezésének körülményeiről elmondta: 1996 végén a Béke Hotel üzemeltette a Kis Békének is hívott Hotel Mikrót. A Hunguest-központból ekkortájt jött az utasítás, hogy bérleti jogot senkivel nem köthetnek. Vélhetően ezt a döntést az üdülők értékesítési szándéka miatt hozták. Így december 20-án derült égből villámcsapásként érte a Béke Hotel vezetőit, hogy Pántya György visszamenő hatállyal, december 1-jével bérleti jogot szerzett a Hotel Mikróra. Forrásunk elmondta azt is, hogy az üdülőt leltár felvétele nélkül adták át a bérlőnek.
Mint említettük, Pántya György a két szoboszlói üdülőingatlanra 1997. október 30-án kötötte meg az adásvételi szerződést. Ugyanezen a napon, tehát október 30-án más is történt a Thermal-Piramis Kft. cégtörténetében. A Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában lévő, békéscsabai székhelyű, 730 millió forint jegyzett tőkéjű Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Rt. üzletrész-tulajdonos lett a Pántya-féle kft.-ben.


A két üdülő vételárának kifizetése ezek után feltehetően nem okozott gondot a Thermal-Piramis Kft.-nek.
A kft.-nek éppen 1997. október 30-án, amikor a Dél-alföldi Regionális Rt. tulajdonosként belépett a társaságba, 20,5 millió forinttal megemelték a törzstőkéjét. A Thermal-Piramis Kft. ügyvezetője, Pántya György határidőre ki is fizette a két hajdúszoboszlói üdülőingatlan árát a Hunguest Portfólió Rt.-nek.
A Pántyáék által megszerzett ingatlanra – a tulajdoni lap tanúsága szerint – a Magyar Fejlesztési Bank leánybankja, a Konzumbank 1997. november 27-én 61,5 millió forint hitel erejéig jegyzett be jelzálogjogot. Ez azt jelenti, hogy a Medgyessy Péter által irányított Pénzügyminisztérium tulajdonosi felügyeletével működő MFB leánybankja lett a Thermal-Piramis Kft. fő hitelezője. 1998. február 23-án újabb 61,5 millió forintos hitel jelzálogjogáról ad tanúságot a tulajdoni lap. Az előző, megegyező összegű hitel jelzálogjogát mindössze három nappal korábban törölték. Az utóbbi új, ugyancsak a Konzumbank által nyújtott hitelt 1998. július 6. előtt fizethette vissza a cég a földhivatali bejegyzés szerint, de még ugyanezen a napon, július 6-án újabb százmillió forint erejéig jegyzett be jelzálogjogot a Konzumbank. Vagyis igen nagyvonalú volt a Medgyessy felügyelte, Huszty András igazgatta Magyar Fejlesztési Bank a Thermal-Piramis Kft.-vel.
(Érdemes megjegyezni, hogy az 1998. májusi választások ekkorra már lezajlottak, ám az új kormány még nem alakult meg. A Thermal-Piramis Kft. lázas igyekezettel való kistafírungozása a kormányváltás idején zajlott.)
A Thermal-Piramis fejlesztése – úgy tűnik – már-már nemzetgazdasági érdek volt, hiszen a vállalkozás egy ugyancsak 1998. július 3-i szerződés szerint 43 millió 136 ezer forintos kamattámogatást is kapott az ugyancsak szocialista párti vezetésű Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztériumtól.
A vállalkozás minden bizonynyal igen kedvező eredménnyel kecsegtetett, hiszen 1998. március 26-án a Thermal-Piramis Kft. bérbeadta a Hotel Mikrót a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő Közlönykiadó Kft.-nek, amely ugyanakkor üzemeltetési szerződést kötött a hotelre a Thermal-Piramis Kft-vel. A Miniszterelnöki Hivatal cége, a Közlönykiadó Kft. egyúttal 125 millió forintot is átutalt a szükséges felújítás költségeire. Ezért az év meghatározott időszakában hat éven keresztül használhatja a volt kormányüdülőt a MeH. Ezt a szerződést egyébként 2001 januárjában módosították, immár a Közlönykiadó Kft.-ből kivált jogutód céggel, a Humán Jövő Kht.-val. A közhasznú társaság használati joga 2006 januárjában jár le.


Mindezek figyelembevételével meglepő döntést hozott a Dél-alföldi Regionális Rt. 1999 májusában: kilépett a nagy reményekkel kecsegtető vállalkozásból. Egy 1999. május 17-én kötött szerződésből az derül ki, hogy a több mint 700 milliós tőkeerejű részvénytársaság mindössze kétmillió forint névértékű üzletrész tulajdonosa lett a 21,5 millió forint törzstőkéjű cégben, amikor az éppen a két hajdúszoboszlói üdülőingatlant 1997. október végén megvásárolta.
Pántya György nagyvonalúnak bizonyult, hiszen az adásvételi szerződés szerint 2,225 millió forintért vette meg a Dél-alföldi Regionális Rt. Thermal-Piramis-beli üzletrészét.
Térjünk még egyszer vissza 1998. július 6-ra. E napon, mint azt korábban említettük, 100 millió forint erejéig jegyzett be jelzálogjogot az MFB-leány, a Konzumbank a Pántya György többségi tulajdonában lévő Thermal-Piramis Kft. ingatlanára. Nem elhanyagolható körülmény, hogy éppen ezen a napon lépett hivatalba az Orbán-kormány.
A kormányváltás időszakában a Thermal-Piramis Kft. hitellel való ellátása mellett Pántya György figyelme egy másik cég megalakítására is kiterjedt. 1998. június 10-én az ugyancsak Pántya-érdekeltségű, ötmillió forintos törzstőkéjű Gratis ’92 Biztosítási Bróker Kft.-ből átalakulással létrehozzák a Gratis ’92 Biztosítási Alkusz Rt.-t.
A Kerszöv céginformációs adatai szerint egyedüli tulajdonosként Pántya György neve szerepel. A felügyelőbizottság tagjai között azonban igen illusztris személyeket találunk. 1998. június 10-től egészen 2000. május 10-ig a társaságot felügyelte Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter, Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatal volt vezetője, valamint Sándor László, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, szocialista országgyűlési képviselő. Medgyessy Péter és Kiss Elemér aközben töltötte be a pénzügyminiszteri, illetve a politikai államtitkári pozíciót egy hónapon keresztül, miközben egy olyan magántulajdonú cég felügyelőbizottsági tagjai voltak, amely cégbe ez idő alatt ömlöttek az állami milliók.
(Folytatjuk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.