Halfogás a hegyen

Privát úr
2002. 03. 27. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor elkészült a budai fogaskerekű vasút, az építtető svájci cég szerződést kötött a gyorsan feléledő hegyvidék vendéglőseivel: a vasút üzemeltetője, forgalmának növelése céljából, ebédre is szóló kombinált menettérti jegyeket árusított, a vendéglők személyzetét pedig ingyen szállította. Az első ütemben, 1874 nyarára, még csak a Sváb-hegyig elkészült „funikulár” akkori végállomásánál, Jókai Mór turistalátványosságszámba menő villája közelében 1890-ben nyílt az első Fogas névre keresztelt vendéglő. Az már csupán nyelvi véletlen, hogy a helyén ma működő Bajai halászcsárda kínálatában is ott szerepel az azonos nevet viselő vízi lény: a balatoni fogas.
A százegyedik születésnapján, 1991-ben leégett öreg vendéglőt néhány év múltán újra felépíttette a XII. kerület önkormányzata, az 1999-ben megnyílt vendéglátóhely tehát a maga nemében szokatlan üzleti vállakozás a piacgazdaságban. A műemléki szempontokat is figyelembe vevő rekonstrukció belsőépítészetileg jól sikerült, a tágas, levegős étterem faragott gerendás deszkamennyezete, igényes kivitelű faburkolata és a hagyományokat idéző dekoráció jó benyomást kelt, otthonos hangulatot kölcsönöz a helynek. Nem úgy, mint az amerikaias módra, lámpafüzérekkel agyonvilágított külső. Az önkormányzat bízvást megspórolhatná rajta a villanyszámla egy részét.
No de térjünk a lényegre! Nagyböjt hete lévén még kapóra is jön egy halvacsora. A híres bajai módra készített helyett a vegyes halászlét választjuk – szerencsére ebből sem hiányzik a kézzel gyúrt metélt tészta –, amely három- féle halból főtt. A kétfelé porciózott adag a külön tányéron bőségesen kínált ponty-, harcsa- és kecsegehússal teljes mértékben kielégítő, az ízletes és szép színű pirospaprikát még talán kissé jószívűen is adagolja a szakács. (A veszélyes művelethez piros vászonpartedlit és kéztisztító kendőt szolgálnak fel, az asztalt szép friss virág díszíti.) Fő fogásnak, a biztonság kedvéért, harcsapörköltet rendelünk túrós csuszával, a „változatosság” kedvéért harcsafilét roston sütve. Mindkét készítmény kifogástalan, a laskatésztáról nem hiányzik a friss töpörtyű, a konyhán becsülettel teljesítették az alaposabb fokhagymázásra vonatkozó kérésünket is, s a tejfölös uborkasalátát helyesebb volna uborkás tejfölsalátának mondanunk. Az est fináléja, a szintén megosztott adagként elfogyasztott, meggyel töltött, mákos vaníliaöntettel betakargatott palacsinta pedig az egyik legjobb eddig megismert variációja a palacsintafantáziáknak.
Az inkább csak gyorstesztnek nevezhető felderítő látogatásunk a Fogas halászcsárdában tehát jó fogásnak bizonyult. Említésre méltó a vendéglő komoly borválasztéka is: igazán kellemes meglepetés a villányi Bock mester vadonatúj (szépséges) rozéjával randevúzni a Sváb-hegyen, és az egri Gál Tibor ’98-as évjáratú, egészen kitűnő bikavérének is csak a bort forgalmazó cég „kötődése” ad egy kis rossz mellékízt. De ezen lehet a jövőben segíteni, amint azon is, hogy az igazán kellemes helyen ne a Sláger Rádió műsorát kelljen egész este hallgatnunk…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.