Hunguest-ügy: újabb ingatlanbotrány

Újabb gyanús ingatlaneladásra derült fény a volt szakszervezeti üdülővagyont kezelő Hunguest Rt. ügyében. Értesülésünk szerint az elmúlt hetekben a hajdúszoboszlói Hotel Mikro és a Hőforrás szálloda értékesítése miatt kezdett vizsgálódásba a rendőrség. A Hunguest Rt. három vezetőjét több mint egymilliárd forintra elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A nyomozók látókörébe került hajdúszoboszlói üdülőket a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) a Hunguest-csoporthoz tartozó Hunguest Portfólió Rt. közreműködésével adta el Hajdúszoboszló volt pártbizottsági titkárának.

2002. 03. 26. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hunguest Nemzeti Üdültetési és Vagyonkezelési Rt.-t a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány hozta létre 1992-ben. Az Antall-kormány és hat szakszervezet ennek az alapítványnak a tulajdonába adott át 365 állami tulajdonú üdülőingatlant. A könyv szerinti értéken mindössze ötmilliárd forintra taksált ingatlanvagyon nagy részét az elmúlt évek alatt eladták, a legértékesebb 23 szálloda használati jogát pedig hosszú időre az Arago-csoport többségi tulajdonában lévő Hunguest Hotels Rt.-be apportálták. A hűtlen kezeléssel gyanúsított Hunguest-vezetőknek éppen e tranzakciót kell most gyanúsítottként megmagyarázniuk.
Az MNÜA alapítóinak közös célja eredetileg az volt, hogy az alapítvány a tulajdonába került vagyonból biztosítsa a munkavállalók kedvezményes üdültetését és gyógyszanatóriumi ellátását. Az alapítványé lett tehát 1992-ben a hajdúszoboszlói Hotel Mikro és a Hőforrás szálloda is, amely akár el is adhatta azokat.
Az alapító okirat szerint ugyanis az alapítvány a kuratórium tagjainak kétharmados egyetértésével akár értékesítheti is az ingatlanvagyont.
Semmilyen jogszabály nem tiltotta azt sem, hogy az alapítvány a nagy értékű ingatlanportfólióval való gazdálkodásra társaságokat hozzon létre. Az első ilyen cég az 1992-ben alapított Üdültetési Rt. volt, amelynek nevét később Hunguest Nemzeti Üdültetési és Vagyonkezelési Rt.-re változtatták. A társaságba 23 szálloda használati jogát vitték be mint „mellékszolgáltatást”, ötvenmillió forintos készpénzapporttal megfejelve. Az alapítvány 1993-ban 104 ingatlant, majd 1994-ben további 171 ingatlant vitt be – immár értékbecslés alapján – a társaságba 3,1 milliárd forint értékben. 1995 őszén az értékes balatoni szállodákat is a cég vagyonává tették.
A Hunguest Rt. 1994-ig harminckét ingatlant adott el 389 millió forintért. 1995-től 1998 októberéig további 190 ingatlan talált új gazdára 3,6 milliárd forint bevételt eredményezve az alapítványnak.
Az értékesítéseket a Hunguest Rt. által alapított Hunguest Portfólió Rt. végezte, az alapítvány megbízása alapján.
Mint ismert, 1994 és 1998 között, a Horn-kormány idején a parlamenti széksorokban helyet kaptak az egykori szakszervezeti vezetők is, immár szocialista politikusként is védve a munkavállalói érdekeket.
Az MNÜA kuratóriumának – alapító okirat szerinti – összetétele a Horn-kormány alatt szinte lehetetlenné tette az ellenzéknek a gazdálkodás ellenőrzését a volt szakszervezeti üdülővagyon felett.
Az alapító okirat legalább 12 tagú kuratórium felállítását írta elő, amelynek elnöke a mindenkori népjóléti miniszter, tagjainak felét a kormány delegálja, a másik felét pedig az alapítvány létrehozásában részt vevő hat szakszervezet.
Több mint 200 alapítványba bevitt üdülőingatlan 1994–1998 közötti eladásáról tehát a Kökény Mihály vezette Horn-kormány-párti kuratórium döntött.
Kökény Mihály írta alá jóváhagyólag 1997. július 28-án azt a 13 üdülőingatlan értékesítéséről szóló dokumentumot, amely a Hotel Mikro és a volt kormányüdülő, a Hőforrás szálló értékésítéséről és eladási limitáráról szólt.
Az alapítvány által megbízott Hunguest Porfólió Rt. 1997. szeptember elején hirdette meg nyilvánosan a pályázatot a két szoboszlói ingatlan értékesítésére. Korábban a hirdetés úgy szólt, hogy külön-külön is megvásárolhatók az üdülőingatlanok – tudtuk meg Tóth Gézától, az 1997. október 27-re kitűzött versenytárgyaláson megjelent egyetlen pályázó cég, a Gerbar Kft. ügyvezető igazgatójától. Tóth Géza elmondta: a versenytárgyalás előtt telefonon felhívták a Hunguest Portfólió cégtől és az iránt érdeklődtek, hogy a két ingatlan együtt is érdekli-e, mert együtt kívánják értékesíteni. Tóth Géza – más választása nem lévén – azt válaszolta, hogy jó, akkor mindkét ingatlanra vevő.
Nem volt egyszerű bejutnunk a versenytárgyalásra – emlékezik vissza a licitre szép reményekkel érkező vevőjelölt.
– A versenytárgyalás 13 órára volt kitűzve egy Bartók Béla úti ház ötödik emeletére, ám a lenti bejárati ajtó egyszerűen nem nyílt, a kaputelefon pedig nem működött. Így aztán a társam megunta a várakozást és egyszerűen „benyomta” az ajtót. Az ötödiken a Hunguest Portfólió irodájában meg is lepődtek megjelenésünkön – idézi fel sikertelen pályázatának történéseit Tóth Géza. Hangsúlyozta, hogy ők a Hőforrás „A” üdülőt akarták megvenni, és azt állítja, hogy a versenytárgyalást is csak erre az ingatlanra hirdették meg.
A versenytárgyalás közjegyző jelenlétében zajlott, és arról jegyzőkönyv is készült. A licitet vezető Nagy József, a Hunguest Portfólió Rt. vezérigazgatója felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy „jóllehet a Hőforrás „A” üdülőt és a Hotel Mikrót külön-külön hirdettük meg, mégis több ajánlat érkezett a kettő együttes megvásárlására. Tekintettel arra, hogy az együttes megvásárlás megkönnyíti a Hőforrás „A” üdülőnél szükséges telekmegosztást, ezért az együttes értékesítést előnyben részesítjük, különös tekintettel arra, hogy az együttes ajánlatok nem maradnak el vételár tekintetében az 1-1 ingatlanra tett ajánlattól. A nagy érdeklődésre való tekintettel társaságunk úgy döntött, hogy azon pályázóinkat, akik a két ingatlant egyben kívánják megvásárolni, előnyben szeretnénk részesíteni”.
Ezután megkezdődött a licit Nagy József vezérigazgató vezetésével, az egyetlen résztvevővel, a Gerbar Kft.-vel, amely áfa nélkül 82 millió forintot ajánlott az ingatlanért. A versenytárgyaláson azonban kiderült, a két ingatlan közül az egyikre, a Hotel Mikróra a Thermal-Piramis Kft.-nek elővásárlási joga van, és élni is kíván vele. Ezt a Thermal-Piramis Kft. ügyvezető igazgatója, Pántya György jelentette be ott, a szeptember 27-i versenytárgyaláson. És ő lett a vevő. A Thermal-Piramis Kft. elővásárlási jogát a Hotel Mikro szállodára annak köszönhette, hogy bérleti joga volt az ingatlanra.
Csakhogy a pályázaton részt vevő, ámde a versenytárgyalásról elkésett másik hajdúszoboszlói vállalkozótól, Sárossy Lajostól megtudtuk, hogy a bérleti jog megszerzése is különös körülmények között zajlott.
Ugyanis Sárossy korábban, még mielőtt Pántya György cége kibérelte volna a Hotel Mikrót, maga is kereste a lehetőséget a Hunguest Rt.-nél a szálloda bérbe vételére, ám az ő érdeklődését elhárították.
Pántya Györgynek viszont sikerült elintéznie a bérleti jogot és az elővásárlási jogot is. A fürdővárosban élők többsége ezt egyértelműen a szocialista párt néhány vezetőjéhez fűződő gyümölcsöző kapcsolatának tudja be.
Pántya György a rendszerváltozás előtt az MSZMP hajdúszoboszlói pártbizottságának első titkára volt. A városban gyakran látták együtt az MSZMP volt vezető politikusával, Medgyessy Péterrel. Medgyessyt több forrásunk is Pántya barátjaként ismeri. Míg Medgyessy – a rendszerváltozást követően – az 1996-os pénzügyminiszteri megbízatása előtt nem játszott politikai szerepet, addig Pántya a Pozsgay vezette Nemzeti Demokrata Szövetségben próbált szerencsét. Medgyessy kötődését a hajdúsági üdülőparadicsomhoz és Pántyához jelzi, hogy gyakori vendég volt itt, sőt, egy idő után nyaralót is vett magának a városban.
Információnk szerint Pántya körülbelül egy évvel az ingatlanok meghirdetése előtt szerezte meg a bérleti jogot, amely határozott időre szólt. A bérleti szerződés részleteit azonban, úgy tűnik, örök homály fedi, mert a Hunguest Portfólió Rt. időközben beolvadt a Hunguest Vagyonkezelő Rt.-be, és a cég vezetői már nem dolgoznak a vagyonkezelő szervezetnél.
Mint azt korábban említettük, a Hunguest Portfólió vezérigazgatója a versenytárgyaláson azzal indokolta a Hőforrás „A” szálló és a Hotel Mikro együttes értékesítését, hogy az megkönnyíti a Hőforrás üdülőnél a szükséges telekmegosztást. Csakhogy a földhivatali iratokból az derült ki utólag, hogy a telekmegosztás érdekében már korábban intézkedtek a Hunguestnél, és a telekmegosztás ügyében a szükséges intézkedések a hajdúszoboszlói polgármesteri hivatalban és a földhivatalban már folyamatban voltak.
(Az ügy további fejleményeiről holnapi számunkban olvashatnak.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.