Vásári sokadalom a középkori Budán

Szepesi Attila
2002. 04. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán, pénteken és szombaton tartották a hetivásárokat a középkori Budán. Országos vásárra viszont évente csak kétszer került sor: pünkösdkor Felhévízen, szeptember 8-án pedig, azaz kisasszony napján a Várpiacon.
A hetivásárok színtere részben a Nagyboldogasszony-templom környéke volt, részben a Mária-Magdolna-templom melletti „Szombat piactér”. Kenyerek, zsemlék kirakodására faasztalok szolgáltak. A szegényebbek olcsó fekete kenyeret vásárolhattak, ezeket gyékényről kínálták. Kovásztalan lepényt (a mai kenyér ősét) meg perecet is lehetett kapni. Egy jeles pékmesterből, akit Zsemlesütő Gáspárként emleget a krónika, városi tanácsúr lett. Gyakori és beszélő név a Pereces. Ünnepi alkalmakra kalácsokkal is kirukkoltak a pékek, akik foglalkoztak béles- és ostyasütéssel, de mézeskalács-készítéssel is. Utóbbiak tevékenysége csak később vált önálló mesterséggé.
A Várban két mészároscéh is működött. Külön a magyaroké, külön a németeké. A céhmester feladata a hús folyamatos ellenőrzése. Vágóhídak lenn a Duna-parton álltak. Azért „hidak”, mert ezt a sok szennyel-vérrel járó mesterséget csak vízre épített fahídon lehetett végezni. A Mátyás-templomtól délre kínálták portékájukat a vadhúsárusok: császármadár- és a fajdkakaspecsenyét, szarvas- és vaddisznóhúst, számolatlan récét, ludat és más vízimadarat meg a különlegességnek számító fenyőrigót. Utóbbi madarak a borókafenyő magjával táplálkoznak ősszel, amitől különleges aromájú lesz a húsuk. Kedvelt csemege volt a bíbictojás, a folyami rák meg a teknősbéka. A dunai halászcéhek élő halat árusítottak. A viza, a dunai halak mázsás óriása volt a legkedveltebb. A mai Árpád híd pesti lábának környéke és a Rákos-patak torkolatvidéke nevezetes vizafogó hely volt. Máig megőrizte ezt a nevét, bár vizát közel másfél évszázada nem látott erre senki.
Ami a gyümölcsöket illeti, az almától a dióig, a somtól a kökényig minden megtalálható volt a pultokon, ám szőlőt meg barackot csak külön engedéllyel szabadott árulni – sejthetően azért, mert ezek a híres budai borok és pálinkák alapanyagául szolgáltak. Szépen fogyott az úrgombának mondott vargánya meg a szömörcsögnek vagy süveggombának hívott tavaszi kucsmagomba. De kapható volt tengernyi tejtermék, sajt és savó, túró meg tejfel, vaj és tejszín. A fűszereket meg a patikaszereket nagykereskedők árulták. Ezek legnépszerűbbike a bors meg a sáfrány. Utána következik a rangsorban a szegfűszeg, az ánizs meg a szerecsendió.
A hetivásárok mindennapi forgatagával szemben az országos vásár valóságos ünnep volt. Az országutakon – Óbuda meg Fehérvár és Budanyék felől – sűrűn jöttek a rakott szekerek. Bőgtek a marhák, szállt a por! A jenei révészeknek bőven akadt dolga. A Dunán sajkák, ladikok, evezős gályák hozták a portékát. Vízfolyással szemben igáslovak vontatták a teli bárkákat. És ilyenkor nem csak a környék népe tartott Budára. Messzi tájakról hozta áruját a posztó- és a fegyverkereskedő, a bocskorkészítő, a szűcs, a sarkantyús, a lószerszámos meg a solymász. De az aranyművesek és a páncélok meg a sodronyingek készítői sem maradhattak távol a forgatagtól.
És ahol ennyi a nép és ilyen a bőség, ott a lacikonyhák meg a csapszékek forgalma is megugrik hirtelen. A tarka forgatagban pedig feltűnt a vásári kompánia minden nevezetessége: a medvetáncoltatótól a bűvészig, a képmutogatótól a vándor igricig, a kardnyelőtől a jósokig meg a bábtáncoltatókig, nem szólva a síposok, dobosok meg citerások mindenféle nemeiről, akik az éjszakába nyúló mulatságokhoz szolgáltatták a talpalávalót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.