Nem tudjuk, mit eszünk

Meglehetősen riasztó képet fest a hazai génkezelt élelmiszerek forgalmazásáról szóló, az Ökotárs Alapítvány készítette felmérés. A civil szervezet, amely egyebek közt a génkezelt élelmiszerek hatásaival és ellenőrzésével kapcsolatos munkában is részt vesz, nemrégiben kimutatta: a nagyobb magyarországi áruházláncok zömében nem tüntetik fel a csomagoláson, ha az élelmiszer génkezelt.

Virághalmy Sarolta
2002. 05. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az áruházak dolgozói nemigen tudják, mi sorakozik a polcaikon, s nem vizsgálják az áru összetételét sem. A felmérés szerint némileg jobb a helyzet a nagyobb élelmiszergyártó cégeknél, amelyek ma már a legritkább esetben használnak génmanipulált alapanyagot. Az alapítvány külföldön bevizsgáltatott néhány itthon vásárolt terméket is. Több kolbászféle szójájában találtak kis mennyiségű genetikailag módosított összetevőt. Az észlelt mennyiség kevesebb volt, mint a törvény által előírt maximális egy százalék.
A génkezelt növények legtöbbjét a rovarokkal, a vírusokkal és a növényvédőszerekkel szembeni ellenállásra tenyésztették ki. A hetvenes években kifejlesztett technológiák közül egyesek a növényeket fertőző baktérium gyűrűs DNS-ére cserélik a kezelt növény valamelyik génjét. Más módszerek ennél közvetlenebbek. A génágyús eljárásban például arany- vagy wolfram részecskékhez tapasztva lövik be a növényi sejtbe a jó hatású gént. A génkezelt növények csaknem hetven százalékát a növényvédő szerekkel szembeni ellenállásra tenyésztik ki. Nálunk ma körülbelül tíz fajta kukoricával végeznek kísérleteket. A vizsgálatok általában a megyei növény- és talajvédelmi állomásokon történnek, a végeredményt pedig az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI) ellenőrzi. Szigorú feltételek közt folynak tehát a kísérletek. Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány munkatársa szerint nem is az itthon előállított, hanem az importból származó génkezelt élelmiszerekkel akadhat gondunk.
Bebizonyosodott, hogy a gének egymással is többféle kölcsönhatásban lehetnek, s ezzel több tulajdonság kialakításában is szerepet játszhatnak. A génkezelés technológiája azonban nem számol a gének kölcsönhatásának tényével. Ha pedig egy DNS nem csak azt az egy tulajdonságot befolyásolja, amelyért beültették a szervezetbe, akkor lejátszódhatnak olyan kölcsönhatások is, amelyek nyomán számunkra ismeretlen változások következhetnek be a növényben – állítja a szakember.
Móra Veronika szerint a génkezelt növények fogyasztása szerencsés esetben olyan mellékhatásokat okoz az emberi szervezetben, amelyeket gyorsan észlelni lehet. Előfordulhat azonban, hogy a manipulált növény csak az emberi agyagcserében okoz változást. Ilyenkor a szervezet bizonyos anyagainak termelése csökken, növekszik, esetleg teljesen más anyag keletkezik. A szakember szerint ezeket a hatásokat ma közel sem lehet megnyugtató alapossággal kivizsgálni.
– Az élelmiszer-biztonsági tesztek gyakorta csak a génkezelt növények fehérje-, szénhidrát- és zsírmennyiségét ellenőrzik. Ez azonban kevés. A tapasztalatok szerint azonban a növényben a nem mérgező, ám nem is egészséges anyagok aránya is megváltozhat a génkezelés következtében. Ennek az emberre gyakorolt hatásáról pedig gyakorlatilag semmit sem tudunk. A génkezelt növények gyakran allergiát okoznak, amit a DNS-sel bevitt fehérje vált ki. Amennyiben olyan fehérjéről van szó, amelyet ismerünk – például olyan állatból származik, amelyet fogyasztunk –, és tudjuk, hogy allergiát okoz, a hatása kivédhető.
Magyarországon 1999 óta szabályozza törvény a génkezelést. Eszerint előkísérleteket kell végezni minden itthon előállított növény piacra dobása előtt. A törvény viszonylag új, a kísérletek lassúak, ezért a közeljövőben nem várható, hogy hazai génkezelt növények jelennének meg a magyar piacon. Annál több a polcokon a külföldi génkezelt élelmiszer. Az Ökotárs Alapítvány felmérései azt mutatják: az importáruk ellenőrizhetetlen mennyiségben tartalmaznak génmanipulált alapanyagot, miközben ezt a csomagoláson semmiféle jelzés nem mutatja. Az élelmiszereket az OÉTI ellenőrzi, kapacitásuk azonban véges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.