Osztálybéke a „Fináncoknál”

2002. 05. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki a városból! felcímmel is szerepelhetne a város ízeit feltérképező sorozatunkban ezúttal terítékre kerülő hely, hiszen Pasarét zöldövezete már üdülőhelynek számít Budapest zsúfolt belterületéhez képest. Egy röpke kirándulás az 5-ös autóbusz végállomásától vagy az 56-os villamos legközelebbi megállójától az Ördög-árok mentén a Pénzügyőr S. E. sporttelepéig, s máris kinn vagyunk a nyűgös-bűzös városból. A legszerencsésebb lazán öszszekapcsolni két programot: megnézni egy bajnoki focimeccset, azután kipihenni a látottakat a vendéglő egyik terített asztalánál.
Az egyesület futballpályája már önmagában kuriózumnak számít. Helyszűke miatt, állítólag, jóval keskenyebb a szokásosnál, ami által a szögletrúgások és a partdobások nagyobb gólveszélyt jelentenek, mint másutt (bár ez az eredményeken statisztikailag nem látszik), a pálya egyik hosszanti oldalán egyáltalán nincs hely a nézőknek, ezért a Pasaréti úti kerítésen kívülről is szoktak drukkolni a hazai csapatnak, magukkal cipelt padokra állva, hogy belássanak a kerítésen. Kezdés előtt a felsorakozó játékosok feléjük is megfordulnak üdvözlésképpen, amire a törzspotyások részéről harsány „Hajrá, fináncok!” buzdítás a válasz.
A hivatalosan „Pénzügyőr” néven közismert étterem különösen tavasztól őszig kínál különleges élményt, ilyenkor ugyanis a szabadban is lehet ebédelni, vacsorázni, jókora ernyők oltalmában. A söntés előtti kis terasz asztalai mellől jól lehet múlatni az időt a magas töltésen jövő-menő villamosok figyelésével. A csapolt világos és barna sör mellett egészen jó vörösbort is mérnek, és külön örömet jelent az asztalunkon büszkélkedő hagyományos szódásüveg. Mindenki annyit nyom belőle a fröccsöspoharába, amennyit jónak lát, azután jöhet az újabb liter szódavíz. Az ital mellé – szerencsés napokon – jó ízű fasírtot is ehetünk, a hosszúkásra gyúrt, frissen kisütött, ropogós húsgránátokhoz friss kenyér és kovászos uborka dukál.
Gasztronómiai szempontból az étterem nem tartozik a bonyolultak közé. Amolyan régi vágású kisvendéglőnek számít, pár fajta standard levessel, készétellel és frissensülttel. Rántott sertéskaraj, sertésmáj, sonkás-sajtos göngyölt hústekercs, brassói aprópecsenye; pörköltek és tokányok disznó-, borjú- és szárnyashúsból, télen töltött káposzta, nyáron székelykáposzta stb. Édességnek vargabéles. Egy jobb módú kispolgári család vasárnapi ebédje, mínusz bevásárlás, konyhai nyűglődés és mosogatás. Mindezt gyorsan – és főleg olcsón – elvégzik helyettünk a „fináncok”.
A hely tehát nem ok nélkül népszerű. Vendégköre függetleníti magát az ízlésbeli különbségektől, osztályhelyzetre való tekintet nélkül élvezi a megbízható, házias ételeket, a lezser hangulatot. Előfordulnak ugyan magamutogató, erősen túlöltözött vendégek, mások éppen csak beesnek a teniszpályáról rövidgatyában, trikóban egy izzasztó parti után, és a környékbeli építkezések szakiparosai is megpihennek egy-egy italra.
Privát úr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.