Sárkánytalanítás Budajenőn

Privát úr
2002. 05. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros gasztronómiai világát pásztázó sorozatunk helyén mostantól fogva újabb, némiképp szezonjellegű ajánlatokkal is szeretnénk kedveskedni olvasóinknak szerdánként: a nyári hónapokban olyan Budapest környéki étkezőhelyeket, arra érdemes kertvendéglőket igyekszünk bemutatni, amelyek megkeresését akár hétvégi családi programként, kellemes kiránduláshoz kapcsolódó szórakozásként bátorkodunk javasolni. A budai hegyvidéktől a Duna mentén át a pesti oldalt környező falvak, üdülőhelyek általunk kipróbált helyeiből adunk közre egy csokorral – elsőként egy kitűnő Buda környéki éttermet ajánlva figyelmükbe.
A várost Budakeszi felé elhagyva, az egyre sűrűbben beépülő Telkin és Budajenőn áthaladva, az út menti szép pincesor után egyből megragadja a szemünket egy takaros, régi épület. A jellegzetes sváb stílusú, vakolatdíszes gazdaház régtől fogva vendéglőként ismert: egy kőbe vésett gót betűs felirat tanúsága szerint Essleiter Matthias és Maria építette 1908-ban, de hat-hét éve még egy Házisárkányhoz címzett, félprivát egység lelt otthonra benne. Azután tulajdonosváltás történt, mindnyájunk szerencséjére, és a sárkány helyett egy Susanne nevű néni neve került fel a cégtáblára. A Tante Susanne étterem azóta igazi gasztronómiai zarándokhellyé vált.
A vendéglő kertje tüstént megteremti a kellő hangulatot és étvágyat üdezöld, gondozott gyepével, a szép fákkal és dísznövényekkel, családias asztalokkal. A kőkerítés sarkában egy példásan restaurált barokk Nepomuki Szent János-szobor figyeli a vendégeket. A kiszolgálás évek óta töretlenül kifogástalan, a főúr napi ajánlataiban nyugodtan meg lehet bízni. Ugyanez vonatkozik a konyha teljesítményére is: kitűnően főznek. Az idei április legszebb élménye egy friss spárgakrémleves volt, társaságunk az egész maradék vacsorakészletet elfogyasztotta. A tavaszi-nyár eleji ajánlatok sorában további izgalmas spárgafogások szerepelnek (ilyen szezonális étlapokat az étterem rendszeresen készít és elküld postán), de a zelleres rókagombaleves, a rókagomba-saláta, a rostonsült cukkini, laska-, vargánya-, tőke- és császárgomba sajtmártással, valamint a cipóban tálalt erdei gombapaprikás is figyelemre méltó. Az étterem húsételei mindig hibátlanok, a konyha erősségei a különböző sült szárnyasok, a grillezett szűzpecsenyék és érmék, például a pácolt-füstölt szalonnacsíkba göngyölt, faszénparázson pirított bélszín. Május végétől – a vadászszezonhoz igazítva – gyöngytyúk-erőlevest, Rába menti vadászlevest, őzpástétomot salátaágyon, fűszerkéregben sült őzgerincet és vörösborban pácolt őzcombot kínál a séf.
Felmerül a kérdés: illik-e ajánlani olyan ételféléket, amelyeket még meg sem ízlehettünk? Nos, a Tante Susanne esztendők óta minden évszakban bevált, megszolgálta a bizalmat. A november 11-i Márton-naphoz kapcsolódóan például már hagyományosan megrendezik a liba- és lúdételek ünnepét. Olyankor természetesen vadfogások is szerepelnek az étlapon, amelyek eddig még nem okoztak csalódást. A fővárosban évente ebből az alkalomból jelenik meg a friss újbor (a villányi Bock gazda Szent Márton-bora), de érdemes megkóstolni a ház saját borát, a rendkívül száraz budajenői rizlinget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.