Udvari szakácsok Budán

A középkori királyi udvar központi szereplői, az uralkodó bizalmi emberei voltak a szakácsok, akik közül a legjobbak jelentős birtokot és nemesi címet is kaptak szolgálataikért cserébe. Az udvarban élő szakácsok – bár a hierarchia különböző fokán álltak – zárt, nemesi kasztot alkottak. Mátyás, Ulászló, majd II. Lajos korabeli királyi háztartásának kulcsfigurája a sáfár volt, aki adott esetben az árubeszerzést intézte, emellett mindent ellenőrzött, kezelte a konyhapénzt, és ha kellett, előkóstolt.

Gazsó Rita
2002. 05. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ízek bősége mellett a középkori budavári királyi udvar étkezési hagyományai is nagyban különböztek a ma megszokottól. Ismert tény, hogy a ma általánosan használt nyolc-tíz fűszer helyett akkoriban mintegy negyvenet, míg a ma feldolgozott hat-nyolc húsféle helyett 15-20-at használtak rendszeresen. Ezért nem véletlen, hogy a sokszor órákon át tartó lakomákról akkoriban egy teljes stábnak, a királyi szakácsok csapatának kellett gondoskodnia.
A királyi szakácsok munkájáról történő első említést a tatárjárást követő időkből találjuk. Ezekből kiderül, a derék és tudós emberek érdeme volt a jó ételek elkészítése mellett, hogy a középkor gyakran használt politikai eszköze, az ételmérgezés egyetlenegyszer sem szedett áldozatot a középkori királyi udvarokban. Mátyás krónikáiból már sokkal teljesebb képet kaphatunk a budavári palota királyi konyhájának szervezetéről és az ellátás megszervezéséről. Ezekből tudjuk, hogy a királyi konyha széles hatáskörű felügyelője a sáfár volt. Ő gondoskodott az összes alapanyag beszerzéséről, tárolásukról, a szakácsok főnökével együtt folyamatosan ellenőrizte azok frissességét. Kóstoló és egyben az éléskamra őre is volt, ezenkívül kezelte a heti konyhapénzt és a szakácsok bérét. Emellett természetesen a királyt is elkísérte minden útjára. A sáfárnál eggyel alacsonyabb rang volt a promptuáriusé, aki az éléskamra rendben tartására felügyelt. Bonfini krónikáiból tudjuk, a magyar reneszánsz csúcsán, Mátyás idején heti konyhapénze még négyszerese volt utódjáénak, II. Ulászlóénak. Kiváló szakácsai ellenére, ha különösen kedves vendéget fogadott udvaránál, főszakácsa kezéből kivéve a kanalat, Mátyás személyesen kóstolta meg és szükség esetén fűszerezte a készülő ételt. Az alapanyagokon kívül konyhai felszereléseit is különös gonddal válogatta össze, vasrostélyait, tűzikutyáit és háromlábait a felhévízi Hámorból hozatták, de üstjeiket, kanalaikat, késeiket helyi mester készítette. Krónikáiból kiderül, hogy felesége, Beatrix számára külön konyhát tartott fenn.
Röviddel később Ulászló már a negyedannyi konyhapénzt is nehezen teremtette elő, és megesett az is, hogy rosszabb napokon a budai mészárosoktól kéregettek marhahúst a királyi konyha számára. A szakácsok feladata is módosult; a legnagyobb művészet az előállítás maradt, ám nem az árubőség okozott nehézségeket, hanem hogy a semmiből hogyan varázsoljanak elő látványos, pazar lakomát. Az utód, II. Lajos idején sem javult lényegesen a királyi éléstár helyzete, főszakácsának, Kisszakácsi Tolvay Istvánnak a napi 28 forintos konyhapénzt sem mindig sikerült elővarázsolni. A személyzet létszáma is csak harmadanynyi volt, mint Mátyás idején, 1525-ben tíz szakács, tíz segédszakács és nyolc kukta gondoskodott a királyi asztal bőségéről, a konyhára és az asztalneműkre pedig a tárnok ajtónálló deákokkal ügyeltetett. A szakácsok ruházatáról egy, a II. Lajos korából fennmaradt bécsi udvari kártya egyik lapja segítségével nyerhetünk képet. A lapon díszes ruházatú, kardos, prémkabátos nemes úr látható, akinek vállát a Zsigmond által alapított sárkányrend lovagi jelvénye díszíti. Az egykori királyi szakácsok ősi nemzetségének központja a somogyi Nagyszakácsi volt, ahol már a XV. században hetvenkét család élt a mesterségből, akiknek büszke leszármazottai ma is fennen hirdetik a hagyományt és a folytonosságot, és évente egy-egy nagy királyi lakomával emlékeznek meg a nagy elődökről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.