Könnyű vacsora, súlyos idézettel

–
2002. 08. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van még pár röpke hét a nyárból, addig érdemes kívül kerülni a rossz hírű főváros határán, és elüldögélni egy családi ebéd vagy csendes esti vacsora mellett a Budapestet azíliumként körülfogó települések valamelyikében. Délnek tartva a régi 7-es országúton jutunk el Érdre, a Korona vendéglőbe.
Bár az áthaladó forgalom még az esti órákban is heves, mégis jólesik leülni a szellős teraszon. Az étterem berendezése mutatós, kellően van benne „anyag” – ahogy a városból kitelepülő jómódú vállalkozók igénye ezt megkívánja –, ám az ízlés kérdései azonmód lekerülnek a napirendről, amint megérkezik az étlapnak nevezett vaskos olvasmány. Az Osváth család 1934-ben alapított vállalkozásának tisztes voltát mi sem jellemezhetné jobban, mint a címoldalon olvasható mottó: „Csak ott mennek a dolgok jól, ahol pl.: a szabó, a szappanfőző, cukrász, etc. és mindenki más is meg van győződve róla, hogy az ő iparán, az ő üzletén fordul meg az állam sorsa!” Széchenyi István jegyezte be Naplójába e szavakat 1830. szeptember 22-én, s hogy mások is megértsék, ott olvasható alatta német eredetiben is. Eljátszunk a gondolattal, vajon mit szólna jelenünkhöz, 172 esztendő múltán a Legnagyobb Magyar…
De maradjunk az étlapnál! Talán a gróf úr kedvéért is kacérkodunk a balatoni halakkal, van süllő és fogas (a kettő ugyanaz), szerepelnek az ajánlatban tiszai és tógazdasági egyedek, sőt szilvásváradi pisztráng is, de aztán mégis egy másik intését követjük – tengerre, magyar! –, és a nagy sós vízből a Balatoni útra származott ínyencségeket rendelünk. A roston sült lepényhal hófehér húsára vékonyra szelt mandulára emlékeztető, szépen megpirult fokhagyma tapad, a látvány mellett az íze is kifogástalan. A sült zöldségágy összetevői itt végre a piacról kerültek a konyhába és nem a mélyhűtőből, s a szintén nagystílűen megfokhagymázott joghurtos öntet is teli van friss fűszerekkel. A rablóhúsnyársakon a ropogósra sült csirkehúsérmék mellett közepes méretű tengeri rákocskák is pironkodnak, a grillezett zöldség végre nemcsak sült padlizsán, uborkatök és vajbab, hanem vason sült zölpaprika és paradicsom is. Szóvá csak azt tennénk, hogy ha a tenger gyümölcseivel mifelénk nem is szokás bőkezűen bánni, de azért a jó hazai csirkehusit mintha szűkmarkúan mérné a szakács.
Kellemes meglepetés a hosszú borlista böngészése is. A Dunántúlt a neszmélyitől a villányi borvidékig számos remekmű képviseli rajta. A vízi állatok és a szárnyasok fehér bort reklamálnak maguk mellé, amit meg is kapnak Bock József 2001-es évjáratú, gyönyörű Siklósi hárslevelűje személyében.
Van Osváthék éttermének még egy hatalmas előnye: közvetlenül mellette található az egyik, méltán híres cukrászdájuk. A szolgálatkész pincér az étlap helyett azt ajánlja, fáradjunk át, tekintsük meg a vitrint, s közöljük vele a döntést. Bizony nem könnyű kiválasztani a lenyűgöző tortákból, sütikből azt a hármat-négyet, amivel elbírunk, amikor harminc-negyven féle édes ínyencség kínálja magát (a fagylaltokról nem beszélve).
Biztosan nem véletlenül említette példaként Széchenyi gróf a cukrászmestereket.
PRIVÁT ÚR

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.