A magyar vidék tudománya

–
2002. 09. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan esztendeje heti rendszerességgel jelentkezünk e bal alsó sarokban a főváros ízeit kóstolgató, nyáron a Budapestet övező étkezőhelyeket ajánló cikkeinkkel. Eljön majd az ideje, amikor megvonjuk a multikulturális nagyvárosban szerzett tapasztalataink mérlegét, de a szabadtéri szezon vége felé járva máris ide kívánkozik egy alapvető megállapítás.
Magyarország vízfejű ország. A nyolcmilliós népességű vidékre egészségtelen mértékben terpeszkedik rá a kétmilliós Budapest, túlzott arányban élve fel közös javainkat, holott az élet minősége köztudottan romlik a Duna-parti metropolisban, míg a „maradékországban” e folyamatnak az ellenkezője tapasztalható. Így van ez a vendéglátással is.
Az ember nemcsak a lábával meg az ülepével utazik, de az érzékszerveivel és a hasával is. Aki ismeri a vidéket, szállodástól-vendéglőstől-kocsmástól, tudja mi a dörgés az ország Budapesten kívüli részén. A déli határszélen fekvő, háromezer lakosú kisvárosban, Harkányban éppen háromszor annyi vendéglő van, mint a 30 ezer lakosú budai I. kerületben, pedig a Vár az első számú idegenforgalmi attrakciónk. A harkányi Xavin étteremben legalább olyan rostonsült libamáj készül, mint a pesti Mariottban, a vendéglátás, a konyha, a borkínálat és a számla mind a kis fürdőhely javára dönt. Igazán remek, füstölt csülkös bableves a noszvaji gazdaházban, hiteles káposztás-juhtúrós sztrapacska a mátraszentimrei szlovák vendéglőben kerül az asztalunkra, előbbi helyen a legszebb egri borospalackok, utóbbin a legfájinabb Mátra vidéki fehér fajták társaságában (parádi vízzel). Az ország legjobb pizzáit Tapolcán ehetjük. A kemence vas tűzikutyáján pattognak a bikfahasábok, a parazsukkal áttüzesített kövön sülnek a fokhagymás-spenótos, zöldséges és húsos, szemünk láttára nyújtott házi lepények. Forró lávakövön magunk pirította bélszínért, karajért, szárnyasfiléért Csömörre kell kirándulnunk a Zöldfa vendéglőbe, s ha jó vadételre, szezonális ínyencségekre fáj a fogunk, irány a budajenői Tante Susanne! Budapesten nincs egy igazi, valamirevaló halvendéglő. A hazai halételek szerelmeseinek Bajára vagy Szegedre kell zarándokolniuk, ámbár hiába rotyog évente egyszer a bajai főtéren több ezer bográcsnyi remek halászlé, ha az elszakított délvidéki Begecsen még tökéletesebbet főznek. A Kárpát-medence legpompásabb roston sült pisztrángját Budapesttől 600 kilométerre, a székelyföldi Szovátafürdő közelében ehetjük, a legízletesebb töltött káposztát pedig az Udvarhely melletti Bikafalva panziójában.
Hál’ istennek, nincs ilyen messzi a fővárostól a Zebegény és Szob között, a Börzsöny erdejében található Kuha tanya, ahol a gazdaságban tartott kecskék házi sajtjával töltött sertéskarajt, pulykatekercset ehetünk és rántott kecskesajtot áfonyaízzel. Mi lenne velünk, szegény budapestiekkel a magyar vidék nélkül? Privát Úr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.