Neves hazai cégek elől hozta el az idei nemzeti nagydíjat a párizsi élelmiszer-ipari világkiállításon (SIAL) a Hungaroteam Kft. A cég Tarpa márkanevű lekvárcsaládjával elnyerte a SIAL d’Or kitüntetést. Várady György, az 1996-ban alakult vállalkozás ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: társaságukat a szatmári régióban található alapanyagok feldolgozására hozták létre, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a gyártás során egyúttal védtermékeket is létrehozzanak.
A száz évvel ezelőtti hagyományokat követve, de modern technológiával kivitelezve készítí a cég a szabolcsi szilvalekvárt, mégpedig az apró szemű, de ízletes és magas cukortartalmú penyigei kék szilvából. E gyümölcs annyira kicsiny szemű, hogy a lekvár mellett mást nem is készítenek belőle, csak pálinkát – emlékeztetett Várady György. A másik fő termékük a dió, amelyből a Milotai 10-es fajtát termesztik, és dióbelet, illetve a termésből nyert olajat forgalmazzák. A vállalat harmadsorban az akármézzel foglalkozik, amely a nyírségi és a szatmári nagy akácerdőkből származik – tette hozzá. A Hungaroteamnek összességében öt fő termékcsoportja van: a szilvalekvár mellett meggy- és baracklekvárt, mézet, dióbelet mézzel, dióolajat, valamint szilva- és almapálinkát is gyártanak.
– Égetett szeszes italaink tisztán gyümölcsből készülnek, a lekvárok pedig biominősítéssel rendelkeznek – árulta el kérdésünkre a szakember. – A szilvalekvárt hagyományos technológiával készítik, ahol a feldolgozás során elpárologtatják a vizet, és visszamarad a szilvakrém, amely sem cukrot, sem tartósítószert nem tartalmaz. A másik két lekvár sem tartalmaz cukrot, édesítésükre mézet használnak – mondta az ügyvezető igazgató.
– Nem alapanyagot, hanem „végterméket” gyártunk, és azt is forgalmazunk – nyomatékosította végül Várady György, ismertetve, hogy portékáikkal – nem utolsó- sorban a biominősítés miatt – jelen vannak a német piacon, és a forgalmazás már itthon is elkezdődött.
Az oldalt írta: Nagy Ottó

Erre nagyon ráfázhat Magyar Péter, újabb ügyekben jelentették fel