Világhírt szerzett a tarpai lekvár

Hagyományos fogásokat követve, de modern technológiával készíti a Hungaroteam Tarpa nevű lekvárcsaládját, amely az októberi párizsi élelmiszer-ipari világkiállításon – nagy hazai társaságokat megelőzve – elhódította a nemzeti nagydíjat. Az általuk gyártott akácméz a nyírségi és szatmári nagy akácerdőkből származik, pálinkájukat pedig az apró szemű penyigei kék szilvából készítik. A vállalat döntő részben exportra dolgozik.

–
2002. 11. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neves hazai cégek elől hozta el az idei nemzeti nagydíjat a párizsi élelmiszer-ipari világkiállításon (SIAL) a Hungaroteam Kft. A cég Tarpa márkanevű lekvárcsaládjával elnyerte a SIAL d’Or kitüntetést. Várady György, az 1996-ban alakult vállalkozás ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: társaságukat a szatmári régióban található alapanyagok feldolgozására hozták létre, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a gyártás során egyúttal védtermékeket is létrehozzanak.
A száz évvel ezelőtti hagyományokat követve, de modern technológiával kivitelezve készítí a cég a szabolcsi szilvalekvárt, mégpedig az apró szemű, de ízletes és magas cukortartalmú penyigei kék szilvából. E gyümölcs annyira kicsiny szemű, hogy a lekvár mellett mást nem is készítenek belőle, csak pálinkát – emlékeztetett Várady György. A másik fő termékük a dió, amelyből a Milotai 10-es fajtát termesztik, és dióbelet, illetve a termésből nyert olajat forgalmazzák. A vállalat harmadsorban az akármézzel foglalkozik, amely a nyírségi és a szatmári nagy akácerdőkből származik – tette hozzá. A Hungaroteamnek összességében öt fő termékcsoportja van: a szilvalekvár mellett meggy- és baracklekvárt, mézet, dióbelet mézzel, dióolajat, valamint szilva- és almapálinkát is gyártanak.
– Égetett szeszes italaink tisztán gyümölcsből készülnek, a lekvárok pedig biominősítéssel rendelkeznek – árulta el kérdésünkre a szakember. – A szilvalekvárt hagyományos technológiával készítik, ahol a feldolgozás során elpárologtatják a vizet, és visszamarad a szilvakrém, amely sem cukrot, sem tartósítószert nem tartalmaz. A másik két lekvár sem tartalmaz cukrot, édesítésükre mézet használnak – mondta az ügyvezető igazgató.
– Nem alapanyagot, hanem „végterméket” gyártunk, és azt is forgalmazunk – nyomatékosította végül Várady György, ismertetve, hogy portékáikkal – nem utolsó- sorban a biominősítés miatt – jelen vannak a német piacon, és a forgalmazás már itthon is elkezdődött.
Az oldalt írta: Nagy Ottó

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.