Bizakodó amerikaiak

Tovább korrigált tegnap a hétfői gyengülés és a múlt hét pénteki drágulás után a magyar tőzsde, a BUX ugyan napközben 8816 pontig erősödött, de kora délután a Wall Street csökkenő nyitásáról szóló hírek következtében a hazai indikátor veszteséges irányba fordult.

2003. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX a napközbeni emelkedés és a délutáni csökkenést követve 29 ponttal előző értéke alatt, 8731 ponton zárt. A 6,955 milliárd forintos forgalom jelentősen meghaladta a korábbi napon elért szintet, elemzők a BÉT zárása után azt nyilatkozták, hogy az OTP papírjain eladói nyomás keletkezett, ezt a véleményt igazolta a banki részvények 2,69 milliárd forintos forgalma is. A szakértők az OTP mellett a Richter gyengülését emelték ki, mint ami a BUX árfolyamára negatívan hatott. A gyógyszergyártó cég részvényei 200 forinttal gyengültek. A Mol a Petrom privatizálási terveinek kihirdetésével párhuzamosan drágult, egyes szakértők a magyar cég részvételét igen fontosnak tartják a román privatizációban.
A BÉT mellett a bankközi devizapiacon is élénk volt a mozgás, a forint kurzusa tovább erősödött, és tőzsdezáráskor már 256,45/50 forinton lehetett eurót venni. A nemzetközi értékpapírpiacokon is gyengülési irányt vettek az árfolyamok, a Wall Streeten jobbára a makrogazdasági adatok voltak meghatározóak, de hírértékük nem sokat nyomott latba az indikátorok elmozdulásánál. A Conference Board amerikai gazdaságkutató intézet augusztus havi bizalmi mutatója a júliusi csökkenés után újból 80 pont fölé emelkedett, amit az elemzők kedvezőnek találtak. A piacok mégsem reagáltak a hírre, inkább a Deutsche Telekom lengyelországi felvásárlási tervei keltettek nagyobb feltűnést, a német távközlési cég a PTC-t akarja megvásárolni, ezzel is növelvén a kelet-európai térségbeli szerepét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.