A Fedre vár a piac

2003. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágulást várt a piac a Budapesti Értéktőzsdétől, de ez nem következett be, a BUX igen hektikus kereskedés során 11,31 pontos csökkenéssel zárta a napot. Napközben az index megjárta a 9300 pontos szintet is, de több alkalommal jelentős veszteséget is elért. A nap végi laza iránytalanságot végül a gyengülő amerikai tőzsdei adatok okozták. Azt viszont, hogy a tengerentúlon miért estek vissza az árfolyamok, arra magyarázatot a dollár kurzusának euróval szembeni további gyengülése adott. Több elemző rámutatott, hogy holnap kezdődik a Federal Reserve (Fed) nyílt piaci bizottságának ülése, amitől többen kamatváltoztatást várnak.
A magyar piacon főként a kisebb kapitalizációjú papírok iránt volt nagy az érdeklődés, de a Mol- és az OTP-papírok is kelendőnek bizonyultak. A 12 milliárd forintos forgalomból jelentős részt szakítottak ki a 30 forinttal gyengülő Mol-részvények, valamint a 10 forinttal dráguló OTP-papírok. A nap nyertesei között találhattuk a gépipari cégeket, ezek közül is komoly emelkedéssel zárt a Linamar és a Rába, míg a Nabi csupán 25 forinttal értékelődött fel. Meglepetést okozott az FHB is, a banki papír kéthetes gyengülési trend után előbb 4335 forintig erősödött, majd 4195 forinton zárt, ez 195 forintos növekedésnek felelt meg. Tőzsdezárás után közölte a cseh nemzeti vagyonkezelő, hogy eddig tizennégyen, azaz a korábban jelzettnél kettővel többen nyújtottak be pályázatot a cseh Unipetrol energiaipari és olajvegyészeti konszern privatizációs tenderére. A cseh nemzeti vagyonkezelő 63 százalékos állami részt kínál megvételre, és elemzők szerint 400 millió dollár körüli bevételt vár az értékesítéstől. A pályázók között néhány érdekes név is szerepel az eddig köztudottan vevőként jelentkező PKN Orlen és a Mol mellett, az ugyancsak magyar BorsodChem, a kazah KazMunaiGaz állami vállalat és a kevéssé ismert Romar-Oil is a pályázók listáján szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.