időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

A főnyomozó tudott a pénzmosásról?

2003.12.15. 00:00

Molnár Csaba alezredesnek voltak információi arról, hogy a múlt héten előzetes letartóztatásba helyezett pénzváltók illegális tevékenységet folytatnak – értesült lapunk. A gyanúsítottak egy év alatt ötven-hatvan milliárd forint tisztára mosásában vettek részt.

Valamivel több mint egy év alatt több tíz milliárd forintot váltottak valutára feketén, majd mostak tisztára legális pénzváltó vállalkozásaikon keresztül a múlt héten előzetes letartóztatásba helyezett szír és magyar személyek. A Népszabadság – nyomozási adatokra alapozott – értesülései szerint mintegy 50-60 milliárd forintnak megfelelő összeg ment át az elkövetők kezei között. A „jogosulatlan kiegészítő pénzügyi tevékenységnek” és különösen nagy értékre elkövetett pénzmosásnak minősülő cselekményhez nagy kereskedelmi bankok munkatársai is asszisztáltak.
Úgy tudjuk, hogy Molnár Csaba, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság pénzmosás elleni osztályának jelenleg szabadságát töltő alezredese tudott arról, hogy a gyanúsítottak illegális tevékenységet végeznek. Információink szerint a nyomozót is érintő, a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal által, hivatali visszaélés miatt indított eljárás azt is vizsgálja, hogy mióta volt tudomása Molnárnak a súlyos bűncselekmény-sorozatról, illetve miért nem jelentette azt feletteseinek.
*
Múlt hét szerdán vették őrizetbe, majd rendelték el előzetes letartóztatását Bassam T. 45 éves, valamint Ghassan A. 31 éves szír állampolgárnak és D. Zoltán 34 éves budapesti lakosnak. Értesülésünk szerint nevezetteket tavaly októbertől megfigyelte a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, telefonjaikat lehallgatták – ennek során merültek fel adatok a pénzmosás elleni osztály vezetőjével kapcsolatban. Az üggyel összefüggésben egyébként egy gyöngyösi illetőségű férfit is őrizetbe vettek, valamint két budapesti férfi ellen országos körözést rendeltek el.
Tóth Gábor ezredes, a BRFK helyettes vezetője kérdésünkre megerősítette azt a lapinformációt, amely szerint a pénteki intézkedéskor egy nőt is kihallgattak, akit később szabadon engedtek.
Molnár Csaba a K&H Equities Rt.-nél történt sikkasztás és pénzmosás nyomozásában is részt vesz, amelynek szintén volt arab szála. Szakértők komoly nyomozati hibaként értékelték, hogy az alezredes előbb a sajtóval közölte: két szír állampolgár részt vett a brókercégnél elsikkasztott milliárdok legalizálásában. Ezután egyiküknek, Abdo Mahmoudnak sikerült Damaszkuszba utaznia, míg testvérét, El Abed Hassant elfogta a rendőrség.
Az előzetesben lévő szír férfi óvadéki eljárásában a jövő héten várható jogerős döntés. Retteghy István, a gyanúsított védője nem számít arra, hogy a Fővárosi Bíróság megemeli a korábban felajánlott harmincmillió forintos óvadékot. A hárommilliárd forintos pénzmosással gyanúsított Hassan mellett Bitvai Miklós is abban reménykedik, hogy feltételesen szabadlábra kerülhet. Az Állami Autópálya Kezelő Rt. leváltott vezérigazgatóját sikkasztással és okirat-hamisítással gyanúsítják, szabadulásáért tízmillió forintot ajánlott fel.
A K&H-ügy másik két terheltje már hazatérhetett: Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. sikkasztással gyanúsított volt vezérigazgató-helyettese, egykori MSZP-s fővárosi képviselő harminc, míg Rejtő E. Tibor, a pénzintézet volt vezérigazgatója tízmillió forintot tett letétbe szabadulásáért. Mindkettőjüknél – útlevelük bevonása mellett – házi őrizetet rendelt el a bíróság.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.