Csökken a Nokia piaca

2003. 12. 06. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a tegnapi nyitáskor emelkedést jelzett a BÉT árfolyammutatója, de valójában délben lehetett látni, hogy ezúttal a javuló trend irányából nem lehet a BUX-indexet elszakítani. A növekedés kora délután egyre erőteljesebb volt, az index a tőzsdezárás előtti pillanatokban 9307,98 pontos napi csúcsára emelkedett. A kereskedés végét jelző gongszó 9279,17 ponton érte utol a BUX-ot, ez pontban számolva 229,70 pontos növekedésnek felelt meg. A forgalom 11,3 milliárd forintra ugrott, az elemzők megjegyezték, hogy a magyar piacon a tegnapi nap folyamán kezdtek megnyugodni a kedélyek. A nemzetközi értékpapírpiacokon viszont nem volt túl nagy bizalom, a DAX és az FTSE kurzusa jelentős esést mutatott. A befektetők csalódottak voltak, mivel a Nokia közölte, hogy az európai mobilpiaci részesedése csökkent. Jelentős mértékben csorbult a finn Nokia domináns szerepe az európai mobiltelefon-piacon. A harmadik negyedévben 42,1 százalékra zsugorodott a Nokia egy évvel korábban még 51,2 százalékos piaci részesedése. A Nokia árfolyama 2 százalékot gyengült. Az amerikai munkanélküliségi adatok következtében lefelé kezdett a Dow Jones és a Nasdaq kurzusa is. Bár az USA-ban némileg javult a foglalkoztatottság, de a vártaknál kevesebb állásra volt lehetőség novemberben.
A BÉT-en főként a Richter-papírokat vásárolták a befektetők, a csütörtöki 5 százalékos drágulás után tegnap a gyógyszergyártó cég részvényei 7 százalékkal drágultak. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy a Richter-papírokra a nemrégiben bejelentett sajátrészvény-vásárlás is igen kedvezően hatott. Mások viszont a tegnap kialakult 27 000 forintos szinten már shortolásra (árfolyamcsökkenést kihasználó spekulációra) ajánlják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.