Optimista a tőzsde

2003. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettőt előre, egyet hátra – ez lehetne a mottója a Budapesti Értéktőzsdének. Néhány napja még javában pesszimista hangulat uralta a magyar tőkepiacot, de ez mára a ködbe veszett, a BUX-ot a 9000 pontos határvonalon megtámasztották a vevők, és nem engedték beesni. Az optimizmus viszont jelentős erőket csoportosított a vételi oldalra. A Mol-kibocsátás elhalasztása a vártakkal ellentétesen nem okozott árfolyamgyengülést, pedig a piac azt várta volna. Az olajipari cég részvényeinek drágulása mellett számottevő volt a Richter erősödése is, a gyógyszeripari vállalatra a Forbes magazin hívta fel a figyelmet a tengerentúlon és a határainkon kívül. A Forbes azt írta, hogy a Richterben jelentős növekedés van még, mások viszont óvatosan fogalmaztak, és rámutattak: fundamentálisan igen jó a társaság, viszont az orosz piaci jelenlét, valamint a dollár árfolyamának gyengülése problémát vethet fel. A dollár/euró kurzus változását fedezeti ügyletekkel oldja meg a Richter, viszont az oroszországi politikai zűrzavar a cég árfolyamára negatív hatást gyakorolhat. A Richter mindezek ellenére tegnap 200 forintos drágulással zárt.
A 13 milliárd forintos forgalom legnagyobb részét a Mol-papírokra adott adásvételek tették ki, a sorban az olajipari céget az OTP követte, a papír 25 forinttal erősödött. A legnagyobb emelkedést a Rába papírjai mutatták, a győri cég részvényei kilencmillió forintos forgalom mellett 6,2 százalékkal drágultak.
A nemzetközi tőkepiacokon a Federal Reserve nyílt piaci bizottságának tanácskozására vártak. Több elemző azt jósolta, hogy a jegybank szerepét betöltő amerikai szervezet nem nyúl az irányadó kamatlábhoz. Jelenleg 45 éves mélyponton, egy százalékon áll az USA-ban az irányadó kamatszint. Az elemzők véleményüket arra alapozzák, hogy az idei év második felében fellendülés jeleit lehet tapasztalni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.