Újból gyengült a BUX

Míg hétfőn erőteljes korrekció keletkezett a Budapesti Értéktőzsde részvényeinek árfolyamában, addig tegnapra mindez elmúlt, és a forint gyengülésével párhuzamosan egyre lejjebb csúszott a magyar tőzsdemutató is.

2003. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visszaesés olyan erős volt, hogy az ellen csupán a Richter tudott „védekezni”. A BUX reggel 9201 pontig erősödött, majd egyre ereszkedett, és a déli harangszót követve a 9000 pontos határ közeléig gyengült. A visszaesés a nap hátralévő részében megállt, de a zárás előtt a BUX 8989 pontig zuhant. A kereskedés végén az index korrigált, így záráskor 9054 ponton fejezte be a kereskedést, ami 205 pontos lassulásnak felelt meg.
Elemzők tőzsdezárás után jelezték, hogy nagyrészt a forint körüli mizéria okozta a BUX gyengülését, a befektetők elkezdték kivonni tőkéiket a magyar piacról; ezt jelezte az az eladói nyomás is, ami 10,423 milliárd forintos forgalmat generált.
A BUX-ra főként a Matáv, a Mol és az OTP beesése, valamint a Pannonplast árának csökkenése hatott. A távközlési részvények 3,3 milliárd forintos forgalom mellett 2,8 százalékkal gyengültek, a banki papírok 3,7 százalékkal, az olajipari cég részvényei 2,5 százalékkal lettek olcsóbbak. Több elemző tette kérdésessé, hogy a Mol kibocsátását a jelenlegi gazdasági állapotokban érdemes-e folytatni. A Pannonplast zuhanásához az vezetett, hogy a Britton Consultinghoz tartozó debreceni Kartonpack Dobozipari Rt. igazgatósága jóváhagyásával 60 millió forint értékben 41 ezer darab Pannonplast Műanyagipari Rt.-részvényt vásárolt. A vásárlással a Kartonpack tulajdoni hányada a Pannonplastban 0,95 százalékos lett, a tranzakció tőzsdei kereskedelmen kívül történt. A közlemény szerint az eladó a budapesti BR Immobilia Kft.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.