Lejtőn a Bux index

2004. 03. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősnek nem nevezhető, de ugyanakkor figyelemre méltó, 130,91 pontos gyengüléssel zárta a hét első kereskedési napját a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényeit jegyző index, a BUX. A nemzetközi piacokon uralkodó, emelkedő trend ellenére a magyar tőzsdén jobbára a tőkekivétel volt jellemző, a reggel még 251 pontos mínusszal induló index gyorsan korrigálni próbált. A sikertelen javulási kísérlet után a BUX megadta magát a magyar tőzsdén uralkodó széljárásnak, így délig 10 400 pontra gyengült, s a zárás pillanatáig ragaszkodott ehhez a szinthez. A forgalom meghaladta a 18 milliárd forintos szintet, ebből a Richter 8,4 milliárddal részesült. A gyógyszergyártókra rájár a rúd, mondta tegnap egy kisbefektető, és jelképesen a Richter árfolyamára mutatott, amely már 800 forintot meghaladó mínuszban volt. A Richter végül 750 forintos veszteséget szenvedett el, de jelentős, 4 százalékos árcsökkenést mutatott az Egis kurzusa is. A gyógyszerárak ügyében hozott kormányzati döntéssel a gyártó cégek bevételei visszaesést szenvednek, így több befektetési elemző az eddigi vételről lefelé minősítette a hazai gyógyszeripari cégeket. Korábban a Richter-részvények reális árát valahol 30 ezer forint köré árazta be a piac, mára ez a várakozás köddé vált.
Csökkenéssel zárta a napot az OTP és a Matáv is, viszont a Mol ára a gyengüléssel szemben haladva 0,2 százalékot erősödött. Javult még a hónap egyik legnagyobb sztárja, az FHB is. A pénzintézet részvényei tegnap 8,1 százalékkal erősödtek, s átlépték a 7000 forintos határt is. Hasonló drágulással zárta a napot a Phylaxia, sőt az Econet és az Antenna Hungária ára is pluszban zárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.