Újabb csúcs Pesten

2004. 03. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartós a Budapesti Értéktőzsde javulási trendje – ezt mutatja, hogy a BUX már két hete egyfolytában emelkedik, továbbá ezt jelezte az is, hogy tegnap a magyar tőzsdeindikátor 11 ezer pont fölé emelkedett. A BÉT-en néhány kisebb papír, valamint a Mol és a Richter kivételével újabb, eddig a hosszra alig-alig mozduló részvények drágultak.
A BUX a reggeli „beesést” követve korrigált, és végül 17,98 ponttal előző ára felett zárta a napot. A forgalom meghaladta a 10,5 milliárd forintos határt, ebből a legnagyobb részt a Richterre kötötték amellett, hogy a gyógyszergyártó cég részvényei 200 forinttal lettek olcsóbbak előző záró áruknál. A Mol kurzusa 85 forinttal gyengült. Drágulással zárt viszont a másik két vezető részvény, a Matáv kilenc forinttal 901 forintra emelkedett, az OTP 31 forinttal értékelődött fel. A nap meglepetését az FHB okozta, a pénzintézet papírjai sokáig pénteki áruk közelében tartózkodtak, majd zárás előtt tömegesen jelentkeztek a vevők, így az FHB végül 5965 forinton zárt, ami 8,4 százalékos növekedésnek felelt meg. A brókerek azt nyilatkozták, hogy a fundamentálisan alulértékelt papírok árfolyamai lassan a megfelelő szint közelébe jutnak, bár néhány papír esetében van még növekedési potenciál, ilyen például a Rába, valamint a Synergon. A kereskedők rámutattak, hogy az FHB részvényeinek növekedési üteme nem meglepő, a banki papírok célára 8000-9000 forint közelében van. Az FHB októberi jegyzése óta azok a befektetők, akik jegyeztek a papírból, közel 1500 forintot, azaz 35 százalékot nyerhettek rajta.
A nemzetközi értékpapírpiacokon is drágulási hullám söpört végig, a japán Nikkei ugyan 0,3 százalékkal gyengült, de ez az európai és amerikai parketteket nem foglalkoztatta. A tengerentúlon a Goldman Sachs felminősítette az olajipari szektort, míg a Union Bank Suisse (UBS) az RWE áramszolgáltató növekedési lehetőségeit emelte meg. Kora délután a Dow Jones 0,13 százalékkal állt előző szintje felett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.