Bizakodnak a Porschénál

2004. 09. 24. 17:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eróziós hatások érvényesültek tegnap a nemzetközi tőkepiacokon. A tokiói börze ünnep miatt nem nyitott ki, a hongkongi Hang Seng 0,06, a Shanghai Composite 3,14 százalékot erősödött. Az európai tőzsdéken nem sikerült emelkedő irányt kicsikarni a tőzsdemutatókból, Londonban a Marconi- és a Cairn Energy-papírok húzták vissza az FTSE 100 indexet. Frankfurtban a DAX –1,17 százalékkal gyengült, a német indikátorra negatív hatást gyakorolt Porsche- és a Lufthansa-részvények gyengülése. A német sportautókat gyártó cég közölte, hogy arra számítanak, eladásaik idén tovább növekednek; a társaság „meglehetősen optimista” az eredmény és a bevétel tekintetében – közölte a cég pénzügyi vezérigazgatója, Holger Haerter. Minden előirányzatát túlteljesítve a most júliussal zárult pénzügyi évében a Porsche egymilliárd eurót meghaladó adó előtti eredményt ért el. Az eredmények javulását szinte kizárólag a Cayenne nevű sportos terepjárójának köszönheti, mivel sportautóinak forgalmazása nem lendült fel.
A gépiparban uralkodó pesszimista hangulattal ellentétes híreket közölt a BMW autógyártó társaság. A bajor cég tegnap megerősítette, rekordszintre várja az idei eredmény- és bevételi céljait, miután eladásai növekedtek az év első kilenc hónapjában. A BMW eladásai 9 százalékkal, 740 ezerre nőnek a hónap végéig. Az értékesítést az új
1-es és az X3-as modellektől várják.
Változatlanul lefelé mozogtak az amerikai börzemutatók árfolyamai is; a Nasdaq Composite és a Dow Jones fél százalékot meghaladó szinten gyengült. A Wall Street csökkenését az okozta, hogy a befektetők a hurrikánok és az olajárak miatt visszafogottságuk okán nem képesek még a vevői oldalra átállni. Rontotta a hangulatot a Conference Board vezető amerikai gazdaságkutató csoport azzal, hogy közölte: 0,3 százalékkal, 115,7 pontra csökkent augusztusi összesített konjunktúramutatója. A gazdaságkutató vezető közgazdásza szerint változatlanul gyengének tűnik a fogyasztás, nyugtalanító a bérek emelkedése. A vállalatoknak gondot okozhat emiatt az áremelés.
Pesten a nyitást követve mélybe zuhant a BUX árfolyama. Az index a nap többi részét korrekcióval töltötte, így a végül 0,31 százalékot emelkedve zárt. A kis kapitalizációjú papírokat átfogó Bumix indikátor 17,20 pontot növekedett. A vezető részvények közül a Mol és a Richter ára növekedett, a Matáv és az OTP kurzusa viszont gyengült. A nap meglepetését a spekulációs nyomás alatt álló Antenna Hungária (AH) okozta, a műsorszóró részvényei 5,4 milliárd forintos forgalom mellett 375 forinttal drágultak. Az AH-papírokra két, összesen egymilliárd feletti átkötés is született, mely azt jelzi, hogy a cég életében változások következhetnek be.
n
Német lapértesülések szerint a Deutsche Telekom közös nemzetközi részleg alá csoportosítja Németországon kívüli vezetékes távközlési érdekeltségeit, és a cég szakértői szerint a leányvállalatok T-Com néven futnak majd. Az index.hu információi szerint a német anyacég már levédte a t-com.hu domainnevet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.