Eladás előtt az Antenna

2004. 09. 17. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éve vár a piac arra a bejelentésre, hogy a magyar műsorszóró társaság, az Antenna Hungária Rt. (AH) 73,713 százalékos, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) által kezelt állami tulajdonát értékesítse. A négy év alatt a befektetők igen elkeseredett harcot vívtak az AH részvényeinek árfolyamával. Azok, akik 2000 márciusában vettek műsorszóró részvényeket, még 14 300 forint körül jutottak hozzá, viszont másfél évre rá már csak 1835 forinton lehetett a papírokat értékesíteni. A pesszimizmust akkor az okozta, hogy az állam 2000 novemberében visszavonta az AH-részvények kibocsátását, mondván, nagy az érdektelenség az AH-papírok iránt. 2001 májusában olyan pletykák keringtek, hogy a mára csődbe ment Vivendi megveszi az Antenna Hungária állami pakettjét, így a műsorszóró részvényei háromezer forint közelébe emelkedtek. Később kiderült, hogy a hír igaznak bizonyult, de az ügylet valamilyen oknál fogva megakadt, vélhetően a Vivendi háza tájáról érkező kedvezőtlen hírek miatt hiúsult meg az értékesítés. Az évek folyamán a TETRA-tender és a Vodafone-tulajdonlás okozott árfolyamhullámzást az Antenna Hungária részvényárában.
Kétéves csend után a héten több forrásból is olyan információk jelentek, meg, hogy végre-valahára eljött az AH állami kézben lévő részvénycsomagjának eladása. Jelenleg még azt sem lehet tudni, hogy a privatizáció milyen formában valósulhat meg. Szóba kerülhet a tőzsdei értékesítés, de lehetséges a részvénycsomag egybeni, szakmai befektető felé történő eladása is. Azt azonban látni lehet, hogy Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnökének minapi nyilatkozata megbolydította az AH részvényeinek árát, mely néhány nap alatt tíz százalékot meghaladóan erősödött.
Felvetődik a kérdés, hogy azok a befektetők, akik eddig tartogatták AH-papírjaikat, meddig várjanak, hiszen a 73,713 százalékos állami tulajdon mellett a Forrás Rt. 10,027 százalékot birtokol a műsorszóróban. A Forrás tavaly az ÁPV-vel együttértékesítési szerződést kötött az AH részvényeire, így a privatizációval összesen 83,74 százalékot adhatnak el. Szakmai befektető megjelenésével felvásárlási ajánlattételi kötelezettség is keletkezhet, ennek árfolyama minimum a privatizáción elért ár, de a befektető többet is ajánlhat az AH-papírokért. Az egybeni értékesítéssel az AH-papírok ára akár a 4000 forintot is elérheti, de a cég gazdálkodási adatait tekintve a 3800 forintos szint inkább elképzelhető. Amenynyiben viszont tőzsdei ügylet révén privatizál az állam, akkor tegnap, a záráskor regisztrált 3570 forintos ár akár már soknak is tűnhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.