Kulcsár Attila főrendőrökre is vallott

Kulcsár Attila, a K&H Bank Rt. volt ügyvezető igazgatója az ügyészségen terhelő vallomást tett Bácskai Jánosra, a maffiaellenes központ felfüggesztett főigazgatójára, Ferenczi Lászlóra, az ORFK bűnügyi igazgatójára, Molnár Csabára, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) pénzmosás elleni osztályának egykori vezetőjére és Papp Csabára, az SZBEI gazdasági bűnözés elleni osztályának volt vezetőjére – értesült a Magyar Nemzet. Kulcsárnak két okból volt szüksége rendőrségi kapcsolatokra. Az egyik, hogy a rendőrség nyomozzon a Szász Károly ellen egy magánszemély által tett feljelentés ügyében. A másik, hogy a rendőrség a Kulcsárra nézve terhelő iratokat a PSZÁF-et megelőzve szállítsa el az ügy elsimítása céljából. Az alábbiakban Kulcsár vallomásai alapján idézzük fel a történteket.

Török László
2004. 09. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap az alkusz vallomására hivatkozva közöltük, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter férje, Jegesy András segített Kulcsárnak egy fontos rendőrségi kapcsolat megteremtésében. A brókernek erre azért volt szüksége, mert a PSZÁF gazdálkodása miatt egy magánszemély feljelentést tett, amelynek útját egyengetni kellett a rendőrségen. Kulcsár minden eszközt felhasználva el szerette volna érni Szász Károly menesztését és ezáltal a Pannonplast-ügyben folyó felügyeleti vizsgálat megszüntetését. Értesüléseink szerint Ferenczi Lászlóval, az ORFK bűnügyi igazgatójával vette fel Jegesy közreműködésével Kulcsár a kapcsolatot. A bróker tudomása szerint Jegesy és Ferenczi egy Kaposvár melletti benzinkútnál találkozott. Ekkor Lamperth Mónika férje felhívta Kulcsár Attilát, majd átadta a kagylót a tábornoknak. Kulcsár a bűnügyi főigazgatótól azt kérte, hogy találkozzon egy ismerősével egy, a PSZÁF-et érintő feljelentés miatt. A bróker az ügyészségen közölte, hogy úgy emlékszik, a találkozó létre is jött.
Jegesy András tegnap az MTI-nek cáfolta, hogy segített volna Kulcsárnak. Lapunk úgy tudja, a nyomozó szervek a híváslistákkal is alá tudják támasztani az alkusz és Jegesy kapcsolatát.
*
A K&H brókere azért is kutatott rendőrségi kapcsolatok után, mert a pénzintézet brókercégének, az Equitiesnek a belső ellenőrzése szabálytalanságokat fedezett fel, és a bank szakemberei bejelentéssel éltek az ORFK pénzmosás elleni osztályán. Ezek a szabálytalanságok a Betonút Rt., a Geometax és a Montrade Ltd. nevű off-shore cégek közötti, több száz millió forintos pénzmozgások voltak. Az alkusz a vallomásában információink szerint elmondta, hogy a rendőrségi bejelentést követően a Britton Kft. irodájában találkozott Kelemen Lászlóval, Kodela Lászlóval, a Miniszterelnöki Hivatal akkori helyettes államtitkárával és Mészáros Jánossal, akik anyagilag is érdekeltek voltak az említett tranzakciókban. A megbeszélésen arra a következtetésre jutottak, hogy Kelemen László jó barátjától, Bácskai Jánostól, a maffiaellenes központ akkori vezetőjétől kérnek majd segítséget az ügy elsimításához. Bácskaitól azt várták, hogy vegye fel a kapcsolatot Papp Csabával, az SZBEI gazdasági bűnözés elleni osztályának vezetőjével. Úgy tudjuk, Kulcsár az ügyészség előtt beszámolt arról is, hogy Kodela László két hét múlva jelentkezett, és közölte a brókerrel: minden rendben, és kért ötmillió forintot. Az alkusznak arról nem volt információja, hogy a pénzt végül ki kapta. Azt mindenesetre elmondta: röviddel ezt követően érkezett egy fax Molnár Csaba aláírásával az Equitieshez, amelyben az állt, hogy nem indítanak eljárást a bejelentés miatt.
Kulcsár a történtek után személyesen is találkozott Bácskai Jánossal. A bróker Kelemen László lakásán abban kérte a maffiaellenes központ fejének a közreműködését, hogy próbálják meg a PSZÁF vizsgálatát rendőrségi hatáskörbe vonni, majd így minél előbb elsimítani. Kulcsár elmondása szerint Bácskai erre látott is lehetőséget, mivel a pénzügyi felügyelet a Pannonplast-ügy vizsgálata során tapasztalt törvénytelenségek miatt feljelentést tett a rendőrségen. A tábornok állítólag úgy vélte, ez alkalmat adhat arra, hogy az ügyben kizárólag a rendőrség járjon el. Kulcsár arról is vallott, hogy átadott Bácskainak egy listát azokról az iratokról, amelyeket el kellett hozni az Equitiestől, hogy ne kerüljenek a PSZÁF-hez. Bácskai állítólag közölte, hogy majd beszél Papp Csabával. A rendőrök egy hétfői napon meg is jelentek a K&H brókercégénél, ahonnan iratokat vittek el. A pénzügyi felügyelet munkatársai csupán néhány órával később érkeztek a helyszínre. Kulcsárt még aznap – a PSZÁF feljelentése miatt – tanúként idézték be a rendőrségre, ahol Molnár Csaba fogadta. A bróker állítása szerint Molnár kezében azt a listát látta, amelyet ő maga írt és adott át Bácskainak. Kulcsár úgy vallott: ekkor megkérdezte, hogy sikerült-e elhozni a dokumentumokat. Molnár állítólag válaszul csupán annyit mondott, még vissza kell menni néhányért.



A vesztegetési ügy összefüggései
Demeter Ervin (Fidesz) szerint az MSZP-székházba vezetnek a brókerbotránnyal kapcsolatos vesztegetési ügy szálai, ugyanis Kulcsár Attila éppen ott adott át tízmillió forintot Bálint Tamásnak. A megvesztegetett személy 2000 óta tagja a szocialista pártnak, és a közpénzügyi államtitkárság politikai főtanácsadójaként egy PSZÁF gazdálkodásáról szóló iratért cserébe vette át a pénzt. A képviselő úgy véli, hogy ha a nyomozás az ügyben befejeződik, érdemes lenne felállítani újra a brókerbotrányt vizsgáló parlamenti bizottságot. A fideszes politikus szeretné tudni, hogy a vesztegetés az MSZP-székház mely szobájában történt, milyen gyakran járt az épületben Kulcsár Attila, és látogatásai alkalmával vitt-e pénzt magával.
Az ellenzéki képviselő Köztársaság téri sajtótájékoztatóján megjelent Nyakó István, az MSZP szóvivője is, aki szerint a Fidesznek „savanyú a szőlő”. Nyakó ugyanis összefüggést lát a vesztegetésről szóló híradások időpontja és aközött, hogy frakciótársa (Török Zsolt) a hét elején az Orbán Viktor feleségének résztulajdonában álló cég szőlőültetvény-telepítésre kapott állami támogatása iránt érdeklődött. A szóvivő szerint politikailag elhibázott lenne, ha egy folyamatban lévő ügybe beleszólnának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.