Lefelé mozgott a BUX

2004. 09. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a tőzsdék az amerikai piacokon megjelenő hírekre reagáltak a legerősebben. Az Egyesült Államok ipari termelési adata és a Coca-Cola profit warningja (negatív profit-előrejelzése) megrettentette a befektetőket. Közép-európai idő szerint reggel Tokióban a Nikkei 225 index 1,21 százalékos csökkenéssel zárt. A japán indikátor gyengülését azzal magyarázták a szakértők, hogy korrekciós kényszer volt az ázsiai piac legnagyobbikán. A Nikkei gyengülését a hongkongi Hang Seng és a Seoul Composite követte. A tokiói parketten a Toshiba, a Hitachi, a Sony, az NTT DoCoMo, valamint a Toyota ára csökkent számottevően.
Nyitás után Európában egy százalékot meg nem haladó növekedéseket mutattak az árfolyam-indikátorok. A legnagyobb európai börzéken a banki papírokra jelentkezett nagy kereslet.
A DAX kurzusa a Wall Street nyitását követve átesett előző szintjén. A német tőzsdén is a banki papírok drágultak, de a technológiai és az autógyártó-részvények gyengülése meghatározóbb volt. A járműipari papírokat azért kezdték eldobálni a befektetők, mert a nyári szabadságolásokat követve a fémipari munkások szakszervezete újból megkezdte munkabéremelő lobbiját. Tegnap az IG Metall vasasszakszervezet közölte, hogy tiltakozó akciókkal és figyelmeztető sztrájkokkal bénítja meg a Volkswagent.
Pesszimista hangulat ülte meg tegnap az amerikai piacokat is, New Yorkban a Coca-Cola nyitás előtt publikált negatív profitjóslata árfolyamcsökkenésre kényszerítette a tőzsdei indikátorokat. A legnagyobb üdítőipari cég közölte, hogy a korábban jelzettnél roszszabb eredményekre számít az idei év második felében, mert kulcsfontosságú piacain, így az amerikain és a németen is gyengül a kereslet termékei iránt. A vállalat a harmadik negyedév 46–48 cent közötti részvényarányos eredményével szemben a negyedik negyedévre 42–44 centet vár. A hír hatására a Coca-Cola részvényei 1,89 dollárt (–4,41 százalékot) zuhantak.
Korrekciós hangulat uralkodott a pesti tőzsdén is, a BUX értéke ugyan reggel még javában erősödött, de a délutáni államháztartási hiány híre és a társasági adó megemelése meredek esésre kényszerítette a BUX görbéjét. A magyar indikátor végül 328,27 pontos gyengüléssel 11 956,35 ponton zárt. A forgalom 22,488 milliárd forintra nőtt, ami rekordnak számított. A vezető részvények közül az OTP ára 260, a Mol 60, a Richter 260, a Matáv 12 forintot csökkent. A kis forgalmú papírok közül az FHB ára gyengült a legjobban, a jelzálogbank részvényei 700 forinttal értékelődtek le. A dráguló papírok közül a privatizációs spekuláció egyik eleme, az Antenna Hungária emelhető ki, a műsorszóró cég részvényei 25 forinttal erősödtek. Nőtt még az Egis, a TVK és a Graphisoft ára is.
A bankközi devizapiacon örömmel vették tudomásul a piaci szereplők, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter a helyén marad a jövőben. Az eurót 246,79–247,18 forint között jegyezték, ami gyengébb a keddi 248,05–248,10 forintos kurzusnál. A forint 12,37 százalékon állt a sáv erős oldalán, 23 bázisponttal erősebben a keddi helyzeténél. A piacon úgy vélik, hogy a hét további részében akár 246,50 forintig is gyengülhet az euró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.