Még tart a hossz

2004. 09. 18. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedést mutattak tegnap a legnagyobb nemzetközi tőkepiacok, ez alól csupán a tokiói Nikkei 225 index vonta ki magát. A japán tőzsdeindikátor 0,5 százalékot gyengülve zárta a kereskedést. A visszaesést az elemzők a Sony negatív profitjóslatával magyarázták. A Sony bejelentésének hírére a szórakoztatóelektronikai eszközöket gyártó cégek részvényei komoly áresést produkáltak.
Európában a DAX és a FTSE kurzusa a nyitás pillanatától erősödött, a Cityben főként a távközlési papírok iránt volt nagy a kereslet, így drágulhatott a Vodafone és a Marconi árfolyama. Növekedéssel nyitott tegnap a frankfurti DAX is, a német piacon főként a Commerzbank, a Deutsche Telekom, valamint az Infineon ára javult. Az Adidas részvényeinek növekedése mögött az állt, hogy olyan pletykák jelentek meg a piacon, hogy a Puma sportszergyártóra ajánlatot akar adni az amerikai Nike.
Iránytalanul kezdte a napot a Wall Street, a Dow Jones mutató a Ford és a Texas Instruments bejelenésének hatására javult. A Ford autógyártó 1,9-2,0 dollár közé javította idei részvényenkénti nyereségjóslatát, míg a Texas Instrumenst közölte, hogy negyedéves osztalékszintje 17 százalékkal növekedhet. A Nasdaq Composite viszont Lehman Brothers a Cisco Systemsre adott leminősítő döntése miatt gyengülőben volt. A Cisco árfolyamának csökkenése magával rántotta a szektor többi papírjait is, ilyen volt az Intel, a Qualcomm, és az Applied Materials. A tengerentúli piacok nem reagáltak a Michigan Egyetem által kiadott szeptember hóközi csökkenő fogyasztói bizalomra. Az egyetem által közölt adatok szerint a csökkenés mértéke 0,1 pont lett. Az elemzők a szeptemberi hóközi adatnál arra számítottak, hogy erősödött a bizalmi indexe az augusztusi véglegeshez képest is.
A magyar parketten az elmúlt napokban szokásos lassú, de határozott árfolyam-emelkedés zajlott le, a BUX 40 pontot emelkedve nyitott, majd délig további 80 pontot javult. Délután határozottabb növekedést mutatott a tőzsdei indikátor, így a nap végére a BUX
12 340,02 pontra erősödött, ez 248,77 pontos plusznak felelt meg. A forgalom 16,8 milliárd forint lett, ami igen kedvezőnek mondható, hiszen a magyar kormány megszorító intézkedései nem kedveznek a hazai bankszektornak. Ennek ellenére az OTP és az FHB papírjai jól teljesítettek. Az OTP részvényeinek célárát a Citigroup Smith Barney (CSB) 5307 forintra emelte, így a banki papírok 6,5 milliárd forintos forgalom mellett 135 forinttal erősödtek. Javulóban volt még a 480 forinttal dráguló Richter, a 280 forinttal erősödő Mol is. A kisforgalmú részvények közül az új menedzsmenttel rendelkező és éppen átalakítás alatt (portfóliótisztítás) alatt álló Pannonplast 20 forintot gyengült. A privatizációs spekuláció miatt dráguló Antenna Hungária (AH) részvényei 40 forinttal értékelődtek fel. Egyes pletykák szerint az AH közel áll ahhoz, hogy értékesítse a VRAM Rt.-ben (Vodafone) lévő részesedését és egyúttal a befolyó összegből részvényenként 1600 forint osztalékot kifizessen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.