Nem volt trend a BÉT-en

2004. 09. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iránytalan kereskedés jellemezte tegnap a nemzetközi tőkepiacokat. Az ázsiai tőzsdék többsége gyengüléssel zárt, a Nikkei 225 index 0,55 százalékkal 11 019 pontra esett vissza. A tokiói börzén a szórakozató elektronikai cikkeket gyártó cégek részvényárai csökkentek a legjobban, közülük kiemelendő a Sony, a Kyocera, valamint a 20 jennel beeső Canon. A gépgyártók és a bankszektor is komolyabb visszaesést jeleztek, a Honda 80 jennel, a Mizuho Financial 0,5 százalékkal lett olcsóbb. A japán piac csütörtökön újból nemzeti ünnep miatt tart zárva.
Európában az amerikai kamatemelés következtében nem tudott határozott irányzat kialakulni, a DAX értéke 0,66 százalékkal csökkent, míg a londoni 100 vezető részvény mutatója 0,17 százalékkal mérséklődött. A német piac gyengülését az okozta, hogy a General Motorsról (GM) olyan hírek jelentek meg, hogy 3000 állást szüntet meg Európában. A Daily Telegraphban megjelent és a GM Europe elnökére hivatkozó cikk azt közölte, hogy a veszteséges európai leányvállalatoknál szerkezeti átalakításokat terveznek. A GM európai vesztesége az elmúlt négy évben összesen 2 milliárd dollárt tett ki, a 2003. évi adózás utáni veszteség pedig 286 millió dollár volt. Henderson közölte, hogy tanulmányt készítenek az átalakításról, de az elbocsátásokat cáfolta később a gépgyártó cég szóvivője.
A General Motorsról szóló pletyka a tengerentúli börzékre is hatott, a befektetők a költségek csökkentése mellett tették volna le voksukat, de várhatóan a GM még vár az elbocsátások bejelentésével. Az autóipari társaság vélhetően még kivárja, hogy a Volkswagen és a DaimlerChrysler miként vészeli át az IG Metall szakszervezet béremelési igényeit. A Dow Jones és a Nasdaq Composite egy százalék körüli csökkenéssel nyitott. A technológiai mutató gyengülését a Cisco Systems részvényeire adott leminősítés okozta. A Cisco papírjait a Deutsche Bank értékelte le, mivel szerintük az internetes adatátviteli berendezéseket gyártó cég árbevétele és eredménye csökkenni fog.
Pesten sem tudott határozott trend kialakulni, a BUX árfolyama délelőtt 12 336 pontos nyitáskori szintről 12 443 pontig erősödött, a délután gyengüléssel telt el. A befektetők nem voltak túl aktívak, nagy volt az érdektelenség, inkább a kisforgalmú papírok ára emelkedett, mintsem a vezető részvényeket preferálták volna a befektetők – nyilatkozták a brókerek a BÉT zárása után. A BUX 36,48 pontos csökkenéssel zárt, a Bumix 1,34 ponttal csökkent. A nap nyertese a tegnapi napon debütált Freesoft lett, a szoftvergyártó jegyzéskori áránál 230 forinttal lett drágább, de emelkedőben volt még az OTP és a BorsodChem is. Fellendülőben voltak az áramszolgáltatók is. A gyógyszergyártók közül 190 forintos növekedéssel fejezte be a napot az Egis, míg a Richter 155 forintot gyengült. Az eurót tegnap 246,25– 246,35 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, 15 fillérrel magasabban a kedd délutáni árfolyamnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.