Tart még az emelkedés

2004. 09. 30. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágulást jeleztek tegnap a nemzetközi tőkepiacok, ezt a kedvező vállalati hírek, a tengerentúlról érkező megnyugvás, s a vártnál jobb makrogazdasági adatok okozták. Tokióban ugyan továbbra sem sikerült emelkedéssel zárnia a Nikkei 225 indexnek, de az Európában és a Wall Streeten befektetőket ezt nem túlzottan érdekelte.
Az öreg kontinensen emelkedőben voltak a tőzsdemutatók, a keddi amerikai drágulás és a tegnap publikált felülvizsgált második negyedéves, igen jó amerikai GDP rányomta bélyegét az árfolyamokra. Az FTSE 100 mutató zárás előtt fél órával 0,51 százalékkal állt előző szintje felett, a brit piacon a kedvelt és nagy likviditású banki és távközlési papírok mellett a gyógyszergyártó részvényeket is vásárolták. A nap nyertese a Smiths Group és a Hanson Plc lett két százalékot meghaladó drágulásukkal. A Marconi 0,6 százalékot, a Vodafone 1,54 százalékot erősödött.
Javulóban volt a frankfurti DAX indikátor is, a német börzemutató 1,44 százalékkal ugrott meg, miután a piac a BASF vegyipari cég részvényeit elkezdte vásárolni. A BASF azért került a befektetők látóterébe, mert több elemző azt nyilatkozta, hogy a társaság a vártaknál jobban fog teljesíteni, a vegyipari cég részvényei 3,63 százalékkal erősödtek a nap végére.
Kedvező „széljárást” sikerült kifogniuk a Wall Streeten „vitorlázó” spekulánsoknak is, a tengerentúli tőzsdei indikátorok már a nyitás pillanatától kezdődően emelkedést jeleztek. A növekedést a 3,3 százalékkal emelkedő, második negyedéves felülvizsgált amerikai GDP okozta, ami meghaladta a 2,8 százalékos várakozásokat. A kőolaj árának mérsékelt csökkenése (Brent: 1,26 százalék) következtében enyhe megnyugvás mutatkozott az olajipari papírok körében is. A hangulatváltozást erősítette a Chevron-Texaco olajtársaság bejelentése is, amely szerint 11 milliárd dollárnyit fektet be az elkövetkezendő években Angolában. De hasonló pozitív hírként kezelte New York a Lukoil privatizációjának lezárását is, hiszen a győztes a ConocoPhilips amerikai olajipari cég lett. Szakértők szerint napközben akár a tőkepiaci irányban fordulatot is okozhat az, hogy az amerikai olajkészletek csökkenést mutatnak. Az elemzők arra alapozzák meglátásukat, hogy az Ivan hurrikán termeléskiesést okozott a térségben.
Pesten újabb csúcson zárt a BUX index, a magyar tőzsdeindikátor 114,76 ponttal múlta felül keddi zárószintjét. A nyitástól kezdődően folyamatosan emelkedő mutató 12 602 pontig emelkedett, majd egy enyhe korrekcióval 12 556 pontra csúszott vissza, ahol egyben be is zárt. A forgalom meghaladta a 9,2 milliárd forintos határt, ebből az OTP-re 3,8 milliárd forintnyit, a Mol-ra 2,1 milliárd forintnyit kötöttek. A nap nyertese az OTP lett 2,4 százalékos drágulásával. A Matáv 1,2 százalékkal, a Mol 0,8 százalékkal erősödött. A Richter lefelé mozgott és 1,8 százalékkal lett olcsóbb.
Az eurót 247,10-247,20 forinton jegyezték a bankközi piacon, ami enyhe gyengülést jelentett a forint esetében. A forint 12,47 százalékon állt a sáv erős oldalán, 9 bázisponttal gyengébben a kedd délutáni szintnél. Elemzők szerint a piac a második negyedévi fizetési mérleghiány közzétételére vár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.